Skön seger med uddamålet i Umeå
Publicerad: 2022-03-27
Anton Svensson skickade in det avgörande målet fram till 3-2 för Västerås

Björklöven - Västerås 2-3(0-0, 1-2, 1-1)

Dags för kvartsfinalmatch nummer två. Även denna spelades uppe i Umeå. Hade Västerås lärt något efter den klara förlusten senast, i fredags?

Det blev inte oväntat hemmalaget som tog tag i taktpinnen redan från start och etablerade flera långa anfall. Västerås spelade mer avvaktande och fokus var helt klart på att ta bort misstag i egen zon denna kväll genom att spela med större marginaler. Trots mycket tid från start i anfallszon skapade inte Björklöven några riktigt heta avslut.

Med knappa sex minuter spelade kom första utvisningen och den drabbade Västerås Logan Roe(05:51, interference) En kampsituation där Logan gick omkull med sin motståndare och därmed boxplay för Västerås. Björklöven satte i vanlig ordning upp ett bra powerplay där pucken skickades runt och avslut togs från flera håll och kanter. Västerås lyckades hålla undan och fortsatt mållöst i matchen.

Nästa powerplay tillföll Västerås då Lövens Karl Johansson åkte ut för interference(14:01). Västerås satte även de upp ett riktigt bra powerplay och Lövenspelarna fick slita hårt för att freda målet, vilket de lyckades med.

Spelmässigt var det Björklöven som perioden igenom hade mer puck och mest tid i offensiv zon av lagen. I slutfasen av perioden drog Västerås på sig ny utvising genom Mikael Frycklund(chrosschecking, 17:05) och fick avsluta perioden med spel i boxplay. Även denna gång stod man emot bra och perioden slutade därmed mållös. Skott: 11-9

Västerås fick spela ett tidigt powerplay då Lövens Alex Hutchings visades ut två minuter för hakning(22:17). Detta blev återigen resultatlöst och matchen fortsatt mållös.

Men det skulle komma ett mål tidigt i perioden och det blev Västerås som stod för detta. Ett anfall där hemmalaget tappade lite postioner i egen zon. Anton Svensson hittade över med en lång passning till Logan Roe som tog direktavslut via ett handledsskott. Avslutet verkade överraska hemmalagets målvakt Joona Voutilainen som lät pucken smita in i mål under benskydden. Tid 25:09.

Mitt i perioden fick Västerås chans till nytt powerplay(31:59) men inte heller denna gång lyckades man hitta nät bakom hemmalagets målvakt. Utvisad för Löven var David Beaudoin efter att ha "manglat" Västerås William Wikman ordentligt mot sargen.

Hemmalaget fortsatte att trycka på i offensiv zon men för kvällen var Västerås ordentligt redo och kunde på ett effektivt sätt hålla Löven borta från de riktigt farliga avsluten. De skott som gick igenom parerades alla förtjänstfullt av Linus Ryttar.

I ett anfall i senare delen av perioden för Västerås drog Anton Svensson på sig två minuters utvisning för roughing(35:47). En utvisning som skulle visa sig bli kostsam. Björklöven satte åter upp ett bra powerplay och denna gång fick man välförtjänt utdelning. Ett direktskott av Gerry Fitzgerald smet förbi Linus Ryttar. Tid 37:12. Kvitterat i matchen.

Ett mål som väckte hemmapubliken ordentligt. Björklöven hade säkert ambitionen att rida vidare och med hjälp av publikens stöd gå för ett ledningsmål. Av detta blev det platt och intet. Istället var det Västerås som återtog ledningen i matchen. Svagt spel i egen zon av Lövens backar gjorde att Västerås kunde erövra pucken. Trissan skickades in mot Lövens målbur där den fastnade vid främre stolpen och blev liggande fri. Detta upptäcktes av Mathias From som höll sig framme och petade in pucken över mållinjen. Snöpligt för hemmapubliken men desto roligare för Västerås. Tid 38:40 Skott: 7-9

Björklöven inledde omedelbart jakten på en kvittering. I en sargduell blev Västerås back Ludvig Östman lite olycklig då han slog klubban ur händerna på en motståndare. Två minuter på botbänken blev belöningen för detta(slashing, 42:54). Löven satte snabbt upp sitt fina powerplay och det tog inte lång tid innan pucken låg i nät. Det var återigen Gerry Fitzgerald som stod för målskyttet. Denna gång via ett välplacerat handledsskott förbi en chanslös Linus Ryttar. Tid 45:56. Kivtterat igen.

Efter kvitteringen fortsatte kampen mellan lagen där man turades om att skapa lite offensivt tryck. Björklöven drog på sig nytt boxplay pga av för många spelare på isen(47:57) men denna gång fick inte Västerås någon större ordning på sitt powerplay.

Bara någon minut efter att hemmalaget klarat av sitt senaste boxplay blev det tekning i deras egen zon. Västerås Isak Skedung vann tekningen till Anton Svensson. Anton höll i pucken, tittade upp, såg en lucka, och skickade in trissan högt vid den bortre stolpen. Än en gång hade Västerås ledning i matchen. Tid 50:29.

Resterande tid av perioden, och matchen, handlade om Västerås skulle orka stå emot hemmalagets offensiva anstormning. Trots att Björklövens spelare stundtals svärmade runt Västerås mål lyckades man med tur, hårt arbete, och skicklighet hålla undan fram till slutsignalen. Lägg därtill en målvakt, Linus Ryttar, som matchen igenom spelade med stor pondus. Skott totalt: 9-12

Summering

Björklöven var även i denna match det lag som hade mest spel i offensiv zon. Till skillnad mot matchen i fredags bjöd inte Västerås sina motståndare på samma fatala misstag i egen zon. Hemmalaget hade matchen igenom svårt att komma fram till riktigt heta avslutslägen. En frukt av ett mycket bra defensivt arbete singerat alla spelare i Västerås. I spelet fem mot fem vann Västerås matchen med 3-0 trots mindre puckinnehav än sina motståndare. Nu fattas bara att powerplay börja leverera igen. Linus Ryttar spelade matchen igenom ytterst solitt och kunde inte lastas för något av baklängesmålan.