Förlust på straffar borta mot Västervik
Publicerad: 2023-01-06
Med tio minuter kvar av matchen skickade Sakari Salminen in 2-1 till Västerås och laget tycktes gå mot ny seger. Men Västervik ville annat.

Västervik - Västerås 4-3(straffar) (0-1, 1-0, 2-2, 0-0, 1-0)

Västerås reste ned till Västervik med målsättningen att ta en ny seger och påbörja klättringen uppåt i tabellen. Flera ordinarie spelare tillbaka, bland annat Trevor Cheek, efter sin skada.

Västerås inledde matchen på ett ganska förtroendegivande sätt och ansatte Västerviks försvar gång på gång under matchens första sju åtta minuter. Redan i matchminut två fick laget chans att spela ett powerplay men ingen utdelning. Det skulle ta dryga nio minuter innan Västerås fick utdelning. En puck damp ned i slottet och där dök Trevor Cheek upp och skickade distinkt pucken in i nät bakom Västerviks målvakt Edvin Olofsson.

Västervik behövde lång tid på sig innan man skapade den första riktiga målchansen. Den tillkom i en snabb spelvändning men avslutet träffade överliggaren bakom Johan Gustafsson.

Inga fler mål föll i den första perioden trots att Västerås, genom ett friläge för Anton Svensson, hade möjlighet att gå fram till 2 - 0. Avslutet satt dock i perfekt höjd för plockhanden hos Edvin Olofsson.

Västerås fick ny chans att spela powerplay i slutfasen av perioden men inte heller denna gång hittad man rätt. Västerås inledde perioden starkast men hemmalaget repade mot och kom tillbaka spelmässigt till slutdelen av den första perioden. Skott: 4 - 12

Den andra perioden blev, på många sätt, undermålig när det gällde spelkvaliten. Inget av lagen lyckades slå passningar på bladet vilket gjorde att spelet blev oerhört hafsigt och ostrukturerat. Kanske en konsekvens av de båda lagens utsatta läge i tabellen.

Det blev Västervik som lyckades göra enda målet i perioden. En spelvändning, tre mot två, där puckförande spelaren missade sin passning till mottagare bakom Västerås kasse. Detta blev dock lyckosamt för hemmalaget då pucken istället ändrade riktning via försvarande klubba och damp ned på bladet för Noah Hasa. Avslutet satt snyggt i nät bakom Johan Gustafsson(32:43)

Västervik fick två chanser till spel i powerplay, Västerås en, men inget mål föll i den spelformen under den andra perioden. Skott: 8 - 10

Den tredje perioden blev hemmalagets. Västervik tog över spelet allt mer och det blev därför lite överraskande Västerås som tog tillbaka ledningen i matchen. Marcus Bergman jobbade hårt vid den vänstra långsargen i offensiv zon vilket fick Västerviks back att tappa pucken till Sakari Salminen. Den sistnämnde blev sopren framför Västerviks målvakt, tog ett distinkt och hårt avslut, och fick se pucken gå in fram till 2 - 1(50:51).

Lite överraskande blev baklängesmålet en väldig tändvätska för hemmalaget! De påbörjade en rejäl forcering, kastade in puckar mot Johan Gustafsson i Västerås kasse, och skapade riktig oreda. Västerås lyfte puck efter puck till icing för att freda sig. Att skapa oreda lönade sig.

En lös puck från backposition singlades ned mot Västerås kasse. Där uppstod något som närmast kunde liknas vid "Kalabaliken i Bender". Johan Gustafsson hamnde på mage, spelare låg i drivor runt honom, pucken var som den berömde "tvålen i badkaret" och levde sitt eget liv. Första försöket att få in trissan över mållinjen, bakom en liggandes målvakt, stoppades förtjänstfullt av Blake Speers som täckte bort pucken. Det blev retur på Speers benparad och den kunde Västerviks Christoffer Törngren pressa in över mållinjen.

Kvitterat och dryga fem minutet av matchen kvar. Men, allt kan bli värre. Åtminstone för Västerås som efter kvitteringen helt tycktes glömma bort att spela ishockey. Var det månne panik i kubik i hela laget? Ingen spelare vågade hålla i pucken som kastades iväg som den vore en handgranat. Detta gav Västervik chansen att vända spelet snabbt, om och om igen. Västerviks energi, och vilja att vinna, gav till slut utdelning då ett backskott seglade in bakom en skymd JG fram till ledning med 3 - 2 för hemmalaget. På mindre än två minuter hade Västerås tappat matchen, helt!

Västerås hade en fin chans till ännu ett mål i den avslutande perioden men den gode Blake Speers kunde inte överlista Edvin Olofsson i sitt friläge.

Men gudarna hade medlidande med Västerås tappra gossar denna kväll. Domaren hittade plötsligt en utvisning på en hemmaspelare i offensiv zon(Edward Lindelöw, 56:38). Västerås fick därmed oväntad hjälp av rättskiparen. Undrens tid var tydligen inte förbi då Västerås, efter sju års olycka, äntligen gjorde mål i powerplay(58:37). Målskytt blev Lukas Zetterberg. Skott: 14 - 15

Matchen gick därmed till förlängning där inget av lagen lyckades göra mål. Närmast för Västerås var Nicholas Alabano som satte pucken i stolpen hos en lättad Edvin Olofsson i slutsekunderna av övertidsspelet. I den efterföljande straffläggningen avgjorde Västerviks Viktor Öhman med straffläggningens enda mål.