VIK-BIK 4-2
Publicerad: 2019-02-24
Dags för tredje mötet med våra antagonister från Karlskoga. Två lag med bra form och siktet inställt på att nå tredjeplatsen i tabellen. Vilket lag skulle skaffa sig liten matchboll i dagens match?

Västerås kom ut och körde som om de aldrig slutat spela! Med detta menas att de fortsatte på den redan inslagna vägen. AIK borta. Leksand borta. Det var full fart från första nedsläpp och gästande BIK Karlskoga fick verkligen hålla i hjälmen. Alla Gulsvarta spelare virvlade fram över isen och satte hårt tryck mot BIK:s mål. Frycklund, Östman, Benker, med flera var framme och oroade framför BIK:s målvakt Henrik Lundberg.

Det tog fram till matchminut tio innan BIK första gången fick lite fäste med sitt anfallsspel. En utvisning på Västerås Fredrik Johansson(holding) blev belöningen för denna framfusighet i Västerås försvarszon.

Plötsligt hade därmed BIK Karlskoga fått ett frikort att ta sig in i matchen. En möjlighet man utnyttjade på bästa sätt. Fredrik Forsberg fick pucken i högra tekningscirkeln och skickade in pucken i mål bakom en skymd Samuel Ersson. 1-0 till gästerna trots ett stort spelövertag för hemmalaget! Tid 11:29.

Efter sitt mål lyfte BIK Karlskoga upp sitt spel rejält. Det momentum som hemmalaget ägde innan försvann som i ett nafs och resterande tid i perioden blev spelmässigt jämn.

I matchminut sjutton drog BIK:s Arvid Aronsson på sig en utvisning för tripping. Västerås fick därmed chans att kvittera i powerplay. Trots ett ganska bra powerplay lyckades inte hemmalaget spela sig fram till något avgörande läge.

Perioden ägdes inledningsvis helt av Västerås men efter sitt ledningsmål kom BIK Karlskoga tillbaka starkt och jämnade ut spelet.

Skott: 11-11

Inledningsvis lite trevande spel. Första minuterna jämt skägg ute på isen. I takt med att minuterna gick tog hemmalaget Västerås allt mer tag i taktpinnen och ansatte gästerna med anfall efter anfall. Det momentum som gick förlorat vid BIK:s ledningsmål togs nu tillbaka. Den höga och intensiva pressen från Västerås ställde till det för gästerna. Efter halva perioden var skottstatistiken 8-2 och ett kvitteringsmål hängde bokstavligen i luften.

Inte blev det lättare för BIK Karlskoga då de drog på sig två utvisningar inom loppet av någon minut efter powerbreak. Västerås fick därmed chansen att spela fem mot tre i närmare en minut. Trycket mot BIK:s mål blev monumentalt då avslut togs från alla möjliga håll och kanter. Till slut kunde BIK inte hålla emot. Lucas Zetterberg dundrade in 1-1 via ett stenhårt avslut som Henrik Lundberg i målet var utan chans på.

Efter målet blev det fortsatt spel i powerplay. Nu i fem mot fyra. Västerås satte återigen upp ett riktigt bra powerplay och hotade med flera avslut. Lucas Zetterberg skickade in pucken från kanten, Henrik Lundberg parerade, retur rakt ut, Sebastian Benker sköt, ny retur, och pucken rakades in i mål från nära håll. Inom loppet av en knapp minut hade Västerås vänt på tillställningen.

En fråga som många ställde sig var vem som egentligen gjorde målet? Sebastian Benker fick målet men från läktarhåll, och på TV-bilder, fick man intrycket av att Marcus Bergman var siste man på pucken! Oavsett vilket så var målet både välkommet och mycket välförtjänt.

Efter målen fortsatte Västerås att ansätta BIK:s målvakt med farliga avslut och känslan var att ledningen skulle kunna utökas innan periodvilan. Så blev inte fallet. Istället var det BIK Karlskoga som fick sista ordet i perioden. Från ingenstans kom istället kvitteringen till 2-2. BIK:s Ricard Blidstrand tog så att säga saken i egna händer då han med 30 sekunder kvar av perioden skickade iväg en lyra(!) mot Samuel Ersson i Västerås kasse. Till mångas förvåning slank pucken in vid den bortre stolpen. Detta bevisade återigen tesen om att alla skott på mål är en målchans. Tid för målet 19:32.

Ett snöpligt slut på en period som hemmalaget dominerat närmast fullständigt spelmässigt. Något som även skottstatistiken vittnade om.

Skott: 16 – 4

Frågan inför den avslutande perioden var om Västerås skulle ha kraft att fortsatt driva spelet lika intensivt eller om BIK Karlskoga, styrkta av sin kvittering, skulle ta sig tillbaka in i matchen spelmässigt.

Svaret blev ett hejdundrande mål av Västerås Acke Ringström! Västerås målvakt, Samuel Ersson, skickade fram pucken till William Wikman som sin vana trogen sprintade iväg över isen. När han tagit sig in någon meter i anfallszon droppades pucken snett bakåt till Acke Ringström som följt med i spelvändningen. Acke tvekade inte på hanen utan laddade för fullt och fick fin träff på pucken som gick in vid Henrik Lundbergs vänstra stolpe. Tid för målet 41:36. En perfekt start på perioden för hemmalaget.

Några minuter senare fick BIK återigen chansen att spela powerplay. Fredrik Johansson blev utvisad för andra gången denna kväll. Nu för interference. Denna gång var Västerås mer på tå och kunde hålla rent i boxplay. BIK saknade inte chanser men med både tur och skicklighet höll Västerås emot BIK:s alla intentioner till att kvittera i matchen.

Direkt efter powerbreak kom så matchavgörandet. BIK:s Juliuz Persson drog på sig en utvisning för hooking och Västerås fick åter chans att spela powerplay. Västerås radade upp farliga avslut men såg ut att missa möjligheten att sätta ännu ett mål i denna spelform för kvällen. Med endast tio sekunder kvar av det numerära överläget hittade till slut Västerås fram till ett mål. Mikael Frycklund och Isac Skedung stod för förarbetet. Ett fint litet triangelspel som avslutades med inspel till Fredrik Johansson som resolut skickade in 4-2 till hemmalaget. Tid 52:25.

Med mindre än åtta minuter kvar av matchen hade Västerås skaffat sig stor matchboll. En matchboll man aldrig släppte ifrån sig. Visserligen fick BIK Karlskoga en sista chans att göra match via ny utvisning för hemmalaget(Kalle Östman) men de lyckades inte förvalta den möjligheten.

Summa summarum vinner Västerås rättvist. Sett över tre perioder är man denna gång det bättre laget. Skottstatistiken 34-19 vittnar om detta. Även om Västerås inte lyckades förvalta alla målchanser i spelet fem mot fem så kunde man genom mycket bra spel i powerplay vinna dagens match. Västerås målvakt, Samuel Ersson, hade för ovanlighetens skull inte en matchavgörande roll.

Matchfakta

0–1 (11.29) Fredrik Forsberg (D Fröland, H Larsson)fem mot fyra. 1–1 (35.27) Lukas Zetterberg (A Lindelöf, M Frycklund)fem mot tre 2–1 (36.10) Sebastian Benker (L Zetterberg)fem mot fyra 2–2 (39.32) Ricard Blidstrand. 3–2 (41.36) Acke Ringström (W Wikman, S Ersson) 4-2 (52:25) Fredrik Johansson (I Skedung, M Frycklund)

Skott: 34–19

Utvisningar: VIK 3x2, BIK 4x2

Publik: 3 974