Oskarshamn - Västerås 3-1
Publicerad: 2019-01-13
Tuff bortamatch för Västerås mot serieledande Oskarshamn. Var formen tillräckligt bra för att rubba serieledarna på deras egen hemmaplan?

Första perioden Oskarshamn inledde matchen med att inneha ganska mycket puck och provade, med sitt lite smånätta spel, hitta vägar fram till avslut. Västerås, å andra sidan, försökte tvinga ut sina motståndare mot sargen och hålla rent framför eget mål.

När det gått cirka fyra minuter arbetade sig Västerås fram till sin första riktiga farlighet. I en rörig situation framför Oskarshamns mål hittade pucken ut till Västeråsbacken Alexander Younan som för att ögonblick hade öppet mål. Avslutet blockades och det hela avslutades med en hög av spelare som försökte hitta pucken innan domaren blåste av hela situationen.

Lite senare drog Västerås på sig matchens första utvisning. I en närkamp vid sargen tacklade William Wikman sin motståndare, som gick omkull. Domaren för dagen, Lyth, bedömde situationen som ojust och skickade Wikman till botbänken. Två minuter för, tripping. Det hann bara gå knappt tjugo sekunder innan Joakim Thelin kunde raka in retur fram till 1-0 för Oskarshamn.

Perioden fortsatte med att Oskarshamn då och då skapa långa anfall där man skickligt flyttade runt pucken i anfallszon. Västerås stred fortsatt tappert för att boxa ut sina motståndare mot sargen. Ett och annat avslut från Oskarshamn hittade fram till Västerås målvakt Samuel Ersson men inget som vållade några större besvär.

Västerås svarade med att, stundtals, skapa viss oreda i Oskarshamns egen zon. Det saknades inte chanser till kvittering. Bland annat Fredrik Johansson fick fin passning in mitt framför Oskarshamn mål men hemmamålvakten, Adam Åhman, parerade elegant. Ibland spelade Oskarshamn med lite för små marginaler i egen zon och Västerås var då inte sena att sätta tryck och hålla kvar pucken i anfallszonen. En spelmässigt ganska jämn period sett till målchanser men Oskarshamn stod för mer puckinnehav. Skott: 12 - 5

Andra perioden Västerås kom ut med mer fart och tog initiativet i perioden. Oskarshamn fick under första delen av perioden fokusera allt mer på att försvara eget mål då Västerås fyllde på med det ena anfallet efter det andra. När vi kommit fram till powerbreak hade Västerås 8-2 i skott men Samuel Åhman i hemmalaget stod emot alla avslut. Enda tillfället Oskarshamn skapade offensivt fram till dess var när Västerås spelade powerplay! Västerås misslyckades helt med att sätta upp sitt spel i powerplay och istället vaskade Oskarshamn fram två riktigt farliga chanser framför Samuel Ersson i Västerås mål.

Om Västerås var det lag som drev spelet i perioden var det Oskarshamn som vid två tillfällen skapade de riktigt vassa chanser i form av spelvändningar. Vid det ena tillfället gick avslutet under(!) Samuel Ersson och förbi den bortre stolpen. En sekvens strax senare fick Samuel Ersson komma upp stort på ett närskott som han lyckades avvärja med en fin sidledsförflyttning.

I slutfasen av perioden dömde domaren en dubbelutvisning. I spelet fyra mot fyra passade Oskarshamn på att dundra in 2-0 via ett backskott. Ett mål som inte kändes helt rättvist sett till spelet under perioden men ishockey handlar inte om rättvisa. Det handlar om att utnyttja sina chanser, precis som i alla andra bollsporter.

Oskarshamn fick ännu en chans i slutet av perioden när Alexander Lindelöf bjöd på en klassisk ’indianare’. Som tur var, för Västerås, kunde inte Oskarshamn förvalta den bjudningen.

Precis innan perioden tog slut åkte Oskarshamn på ny utvisning då domare Lyth dömde tripping på Robin Söderqvist. Skott: 7 - 12

Tredje perioden Västerås fick inleda perioden med spel i powerplay men precis som tidigare i matchen fick man inte någon som helst ordning på sitt spel. Tiden rann ifrån och Oskarshamn kunde väldigt enkelt hålla undan. När det gått fyra minuter av perioden tvingades Jimmie Jansson till en tripping i mittzon och det blev Oskarshamns tur att spela powerplay. Hemmalaget ställde snabbt upp spelet i anfallszon och hotade med några vassa avslut som dock inte resulterade. Västerås försökte fortsatt hitta vägar fram till ett reduceringsmål men hade svårt att komma fram till några öppna målchanser. De skott som gick igenom motades ganska enkelt av Oskarshamns duktige burväktare Adam Åhman. Känslan var att Västerås fick ta sina avslut ur svåra lägen mest hela tiden.

Precis innan periodens powerbreak slarvade Västerås på väg ur egen zon. Oskarshamn snappade upp pucken strax innanför offensiv blå och pucken gick till Markus Modigs som skickade iväg ett handledsskott som smet in högt bakom Samuel Ersson. Ett mål som var lite typiskt för matchbilden. Västerås fick slita hårt för sina avslut, som inte gav utdelning, medan Oskarshamn mer effektivt tog vara på sina lägen. Det är inte för inte Oskarshamn är serieledare..

Efter Oskarshamns 3-0 kändes matchen avgjord men gästande Västerås ville annat. Direkt i bytet efteråt, med Fredrik Johansson, Mikael Frycklund och Sebastian Benker på isen, bet man sig fast i ett långt anfall. Till slut hittade Mikael Frycklund in med en passning till Sebastian Benker som tråcklade in pucken bakom Adam Åhman i hemmalaget.

Kontakt igen och kanske skulle Oskarshamn börja darra lite på manschetten? Västerås lyckades minuterna efter sitt reduceringsmål skaka fram ännu några fina chanser men utan utdelning. I slutet av perioden valde Västerås tränare, Tomas Paananen, att lyfta ut Samuel Ersson och spelade sista två minuterna med sex man på isen. Oskarshamn fortsatte att vinna det viktiga momentet, tekningar, och kunde utan större besvär hålla undan fram till slutsignalen. Skott: 6-10

Sammantaget en bra bortamatch av Västerås där man länge spelade jämt med serieledande Oskarshamn. För Västerås var det denna gång framförallt förstalinan som skapade riktigt heta målchanserna och offensivt tryck. Detta räckte naturligtvis inte när man mötte ett så skickligt lag som Oskarshamn. Kan Västerås få fart på formationen med Markus Bergman, Kalle Östman, Lucas Zetterberg igen blir laget en utmanare om topp-tre-placering innan säsongen summeras. En formation som tidigare under säsongen öst in poäng.

Västerås behåller sin fjärdeplats i tabellen trots dagens förlust och får istället sikta in sig på att ta nästa trepoängare hemma i ABB Arena då man möter Tingsryd. På hemmais är som bekant Västerås ruskigt starka denna säsong. Tolv segrar på tretton försök!

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Vi gör en bra bortamatch men gör inte mål på våra chanser, då blir det så här. I det stora hela gör vi det riktigt bra. Vi gör en bra prestation. Det har var en dag då pucken inte ville in. Annars har vi producerat bra över trettiofem matcher. Det som inte var bra idag var vårt powerplay. Vi blev för passiva i powerplay. Det är något som vi måste kolla på när vi kommer hem”

Matchfakta: 1–0 (04:35) Joakim Thelin (F Svenningsson, O Nilsson) fem mot fyra. 2–0 (38:03) Oskar Nilsson (J Dahlroth, A Piispanen) fyra mot fyra. 3–0 (50:02) Markus Modigs (J Dahlroth). 3–1 (51:12) Sebastian Benker (M Frycklund, F Johansson).

Skott: 25–27 Utvisningar: IKO: 3x2. VIK: 3x2.

Publik: 2 511