Övertidsseger på Hovet mot AIK
Publicerad: 2020-01-24
William Wikman tvåmålsskytt

AIK - Västerås 3-4(Ot) (0-2, 1-0, 2-1, 0-1)

En skapligt start på perioden fick Västerås då Sebastian Benker redan innan det gått en minut kunde skicka in ett ledningsmål i matchen. Benker snappade upp pucken vid egen blålinje och skrinnade helt enkelt ifrån försvarande AIK:are. Tid 00:41

Efter denna öppning klev AIK upp och etablerade en del anfallsspel utan att hitta fram till några avgörande avslut. Istället blev det Västerås, som några minuter senare, utökade sin ledning i matchen. Hur det gick till var lite oklart men sannolikt kom Västerås Anthon Eriksson "i vägen" för att avslut som därmed ändrade riktning och ställde AIK:s målvakt. Tid 04:45

AIK valde att ta en timeout och prata ihop sig lite efter Västerås andra mål.

Hemmalaget fick några minuter senare en bra möjlighet att reducera då Västerås David Rundqvist drog på sig två minuters utvisning(puck över sarg). AIK höll spelet väl uppe i sitt powerplay och letade fram några avslut som Emil Kruse i Västerås kasse fick avvärja. Men något mål mäktade inte AIK med göra.

Både Västerås och AIK fick ytterliggare en chans till spel med en man mer under slutdelen av perioden men inga mål föll. Det kanske var Västerås som brände de mest öppna lägena under perioden även om AIK inte alls var oävna i anfallszonen. Västerås Sebastien Benker hade två fina lägen efter powerbreak men fick inte till avsluten som han önskade. Skott: 14 -10

Den andra perioden blev spelmässigt jämn. Västerås fortsatte att bränna fina lägen och AIK kunde hålla sig kvar i matchen med endast två mål upp.

Efter att Västerås haft ett litet längre anfall fick AIK till en spelvändning tre mot två. AIK:s Hugo Leufvenius åkte in med pucken på vänsterkanten i Västerås zon. Istället för att söka passning till någon medspelare drog han iväg ett riktigt fint skott som smet in, högt, bakom Emil Kruse. Kanske blev den gode Kruse överraskad över det avslutet istället för ett inspel mot slottet. Tid 28:17

Efter reduceringen fortsatte lagen att byta chanser med varandra. Stundtals var det ett rätt öppet spel där det bjöds stora isytor, för båda lagen, att använda sig av. Direkt efter powerbreak fick Västerås periodens chans att spela powerplay. Detta efter att Oscar Nord i AIK dragit på sig en tvåa för slashing. Trots att Västerås höll i pucken nog så bra i sitt powerplay lyckades man inte komma till något avgörande avslut.

Även den andra perioden var spelmässigt jämn men känslan var att Västerås brände bättre lägen än AIK. Skott: 9-10

Med tanke på Västerås oförmåga att hålla en ledning i sina matcher den senaste tiden var frågan given. Skulle man kunna hålla undan denna gång? Svaret på frågan blev, nej. Perioden inleddes på ungefär samma sätt som det sett ut i tidigare perioder. Inget lag som dominerade och man turades om att skapa lägen lite av och till.

Det blev Västerås som satte sig i förarsätet genom att skicka in 3-1. Ett mål som kändes direkt matchavgörande. Det var Västerås Anthon Eriksson som stod för ett charmant förarbete bakom AIK:s mål innan han hittade in till William Wikman framför målburen. Wikman tvekade inte på hanen utan skickade iväg ett direktskott som smet in bakom Mika Järvinen i AIK:s målbur.

Tillresta Västeråssupportrar vädrade givetvis en skön trepoängare och deras sång hördes igenom TV-rutan. Men, säg den glädje som varar för en ishockeysupporter. AIK hade inte gett upp. Efter att Västerås hade haft ett lite längre anfall lyckades man vända spelet från egen blålinje. Västerås Alexander Younan klev fram för att bryta men pucken hoppade förbi. Detta gav AIK chansen till en snabb kontring där Jacob Dahlström trampade in på högerkanten, avlossade ett hårt handledsskott, som smet in under Emil Kruse. Med andra ord var AIK med i matchen igen, på allvar.

Bara två minuter senare var det kvitterat på Hovet. Kelsey Tessier förlorade tekning i egen zon, pucken upp till Alexis Binner på blålinjen, och ett slagskott senare hade AIK kommit ifatt. Återigen hade därmed Västerås tappat en "säker ledning" till ett oavgjort resultat och övertidsspel.

I slutsekunderna av den tredje perioden fick Västerås en gratischans att avgöra matchen till sin fördel. Detta efter att Jacob Dahlström dragit på sig en utvisning för hakning. Den utvisningen var direkt nödvändig för hemmalaget då han genom att haka upp Västerås William Wikman förhindrade denne att skicka in ett segermål! Skott: 7-10

Övertid

Med tanke på Västerås dåliga utdelning i övertidsspel, eller straffar, under den senaste tiden var nog förväntningarna rätt låga från supportrar. Detta oavsett att Västerås fick börja övertidsspelet med en man mer på isen. Trots spel fyra mot tre i nästan en och en halv minut kunde inte Västerås skicka in ett segermål. AIK blev fulltaliga och fick därmed chansen själva att gå till anfall för att avgöra. Men, då klev Västerås spelskicklige back, Jerome Leduc fram och bidrog till att frälsa både lag och supportrar. Detta genom ett riktigt fint förarbete innan han spelade fram pucken till William Wikman som kunde raka in segermålet. Wikmans andra mål för kvällen och otroligt viktigt! Skott: 0-5

Summering

Det är lätt att intala sig saker. Som att det bara är att "hämta poäng" mot ett bottenlag. Ja, så måste vi beskriva kvällens motståndare AIK då de faktiskt ligger sist i tabellen. Sett över hela matchen, fördelningen av riktigt bra målchanser, kunde/borde Västerås plockat hem en seger under full tid. Men just nu har inte Västerås det där flytet som behövs. Man måste jobba pucken ända in i mål, typ! Samtidigt måste man respektera en motståndare som trots sitt prekära läge i tabellen aldrig vek ned sig. Vid 3-1 till Västerås visade inte AIK minsta tillstymmelse till gamnacke utan kämpade oförtrutet på. Visst, en besvikelse att laget tappar en "given seger" men samtidigt ett litet fall framåt då man lyckades vinna under övertidsspel och ta extrapoängen.