Tredje raka segern när Mora besegrades under lördagen.
Publicerad: 2022-10-29
Trots att Mora var det spelförande laget under större delen av matchen kunde Västerås knipa sin tredje raka trepoängare och vinna med 3-1.

Västerås 3-1 (1–0, 1–1, 1-0)

Bägge lagen kom till spel med en match från fredagskvällen i benen. Västerås med seger borta mot Vita Hästen, Mora med förlust hemma mot Björklöven. Vilket lag skulle ha mest krut kvar i benen till dagens match?

Till en början var spelet jämt fördelat ute på isen. Lagen turades om att förlägga spelet i anfallszon och. Till skillnad mot Vita Hästen senast klev Mora fram betydligt hårdare för att störa Västerås backar. Lyckades även få fast Västerås i egen zon några gånger genom detta.

Västerås första riktigt farliga anfall, med avslut, blev signerat av Jesper Kokkonen som bröt sig in centralt i anfallszonen och skickade iväg en projektil, dock utanför. Strax efter tappade Västerås helt bort markering genom mittzon vilket gav Mora periodens första friläge. Johan Gustafsson lugn, följsam, och avvärjde enkelt.

Matchen fick sedan en helt annan karaktär där Mora skaffade sig rejält momentum. Orsaken till detta var periodens första utvisning för hemmalaget. Mikael Frycklund åkte ut för en interference efter lite tumult runt egen kasse(07:19). Mora satte upp ett riktigt bra powerplay och ansatte Johan Gustafsson med flera försök till avslut. Hemmalaget redde ut stormen och försökte etablera lite anfallsspel igen. Den målsättningen kom på skam när Trevor Cheek ådrog sig en tvåa för slashing(10:15).

Nytt powerplay för gästerna. Till en början kom inte Mora in i anfallszon efter otroligt bra arbete av Gabriel Kangas och Emil Aronsson som dödade massor av tid. När Mora väl etablerat sig i anfallszon försökte de genomgående hitta instick framför Johan Gustafsson för styrning eller avslut. Detta lyckades Västerås avvärja framgångsrikt.

Nästan direkt när Västerås blev fulltalig tappade man markering i försvarsarbetet i egen zon och nytt friläge för Mora. Än en gång fick Johan Gustafsson komma ut stort och rädda upp situationen.

Fortsatt lite mer Mora med puck men när de själva drog på sig en utvisning(Måns Carlsson,16:32) passade Västerås på att ta ledningen i matchen. Mikael Frycklund hittade en formidabel passning som skar genom Moras box fram till Lukas Zetterlund. Lukas tog emot pucken, letade lucka, och skickade in trissan vid den bortre stolpen(17:00).

Innan peridon var slut spelade sig Mora fram till ännu ett friläge man JK i kassen var omutlig och räddade även denna gång. Med knappa minuten fick Mora chansen till sitt tredje powerplay i perioden. Det bästa läget kom med någon ynka sekund kvar men avslutet träffade stolproten. Skott: 6-12

Skulle Västerås komma ut till den andra perioden med ny energi? Svaret blev, inte riktigt. Först och främst var man tvungen att städa av det boxplay som följde med från föregående period, vilket man gjorde. Mikael Frycklund tog sedan ett eget initativ, drev in med pucken i anfallszon, tog avslut, det blev retur som städades undan av gästerna.

Lite böljande spel under en kortare sekvens innan det hettade till igen. Denna gång i Västerås egen zon. En solklar crosschecking från gästerna vid ena långsargen väckte känslor både på läktaren och hos hemmaspelarna på isen. En situatuion som domarna friade.

Västerås gick på offensiven och kom till ett avslut som räddades av Moras målvakt. Pucken hamnade bakom Moras mål där Västerås vann tillbaka trissan. Upp till blå, där Ludvig Jardeskog skickade iväg ett backskott. Framför mål stod Anton Svensson och styrde in 2-0(25:09). Med tanke på alla chanser Mora skapat tidigare under matchen, och bränt, kändes 2-0 lite som en skänk från ovan. Men, det gäller att göra mål!

Västerås fick sin andra chans i matchen att spela powerplay när Moras Kalle Miketinac skapade stor irritation ute på isen. Kommer ni ihåg den crosschecking som domarna inte beivrade tidigare under perioden? Nu kom liksom eftermälet. Nämnde Miketinac körde på sin motståndare rejält i ryggen vid en sargduell bakom målet. På några sekunder befanns alla utespelare på isen i en stor hög där det viftades, drogs i hjälmar, svors, och byttes hugg och slag. Ur den röran hittade domaren utvisning på nämde Miketinac(25:49).

Västerås satte upp sitt powerplay men denna gång fick man inte till det på samma fina sätt som under den första perioden. Fortsatt tvåmålsledning.

Helt klart blev Mora än mer taggade av att klara av sitt boxplay utan baklängesmål för de satte upp rejäl fart och ansatte Västerås med det ena anfallet efter det andra. Isac Skedung tvingades ta till en interference för att freda det egna målet(33:28). Tung press från Mora i två minuter där Västerås boxplay verkligen fick bekänna färg. Men än en gång stod man stark i denna spelform och kunde hålla undan.

Men det blev inte lång tid i spel fem mot fem ute på isen. Ny utvisning för hemmalaget. Denna gång på Jesper Kokkonen(hög klubba, 36:15). Stor irritation både på is och hos hemmapubliken. Återigen trampade Mora igång sitt powerplay och denna gång fick man, välförtjänt, utdelning. Johan Persson hittade ett läge och skicka skoninglöst in reduceringen till 1-2(36:30).

Efter reduceringen var det fortsatt gästande Mora som höll i den offensiva taktpinnen och Västerås stred för att hålla undan med uddamålsledning fram till periodpaus. Skott: 8-14

Den avslutande perioden blev en lång lång mödosam resa för hemmapubliken. Mora försökte, försökte, och försökte hitta fram till en kvittering men Västerås lyckades hålla undan med hjälp av både näbbar och klor. Därtill en fenomenalt spelande målvakt i form av Johan Gustafsson. Även om Mora hade stort puckinnehav perioden igenom hade de förtvivlat svårt att hitta fram till de riktigt hela avslutslägen som de så hett eftertraktade.

Med knappa minuten kvar ryckte Mora sin målvakt och spelade med sex man mot fem och etablerade då bra tryck i Västerås zon. En sista tekning, tio sekunder kvar, och Västerås lyckades sprätta ut pucken ur zon. Där dök Jesper Kokkonen upp, som värsta Gubben i Lådan, och kunde lägga in 3-1 precis innan slutsignalen ljöd! Skott: 3 - 8

** Summering **

Man kan vinna matcher på många olika sätt. De tre senaste segrarna vittnar om just detta. Denna gång var det uppoffrande defensivt arbete, otroligt bra målvaktsspel, extremt starkt boxplay, som grundlade segern. Krydda detta med effektivt powerplay(50%) så är segerreceptet definierat för kvällen.