Skön bortaseger mot BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-03-10
Jimmie Jansson Lorek öppnade målskyttet med sitt 1-0 mål.

BIK Karlskoga - Västerås (0-0,0-4,0-1)

"Ingen rädder för vargen här!", tycktes Västerås resonera när pucken släpptes till spel i Nobelhallen för match mot formstarka BIK Karlskoga. Redan från första nedsläpp vågade Västerås ligga högt i sin forechecking och störa BIK:s intentioner till snabba uppspel. Mer än en gång lyckades man även vinna puck genom detta och själva vaska fram chanser.

Under matchens första tre fyra minuter var det Västerås som visade mest fart och offensivlusta. Hjälp till detta fick man då BIK:s Filip Ross plötsligt åkte på en tvåa för abuse of officials! Tid 00:55. Västerås genomförde sitt powerplay utan att på riktigt hota Tim Juel i BIK:s målbur. Avsluten blev helt enkelt för timida.

BIK Karlskoga fick spela sitt första powerplay i matchen när Västerås Fredrik Johansson drog på sig en tvåa för hakning i offensiv zon. Tid 04:06. Då BIK Karlskoga är ett erkänt skickligt lag i powerplay förvånade det föga att de genast satte upp sitt spel och ansatte Västerås defensiv och målvakt med avslut. Västerås boxplay fick slita men kunde städa av utvisingstiden.

Perioden fortsatte med en rätt jämn fördelning av chanser och puckinnehav. Båda lagen skapade några halvfarliga chanser i spelet fem mot fem utan att målvakterna behövde briljera för att avvärja.

Både lagen fick även var sin chans till spel i powerplay i slutfasen av perioden utan att kunna förvalta dessa lägen. Skott:11-8

BIK Karlskoga fick inleda perioden i spel fem mot fyra efter den utvisning Västerås drog på sig i slutminuten av period ett. Västerås kunde återigen städa av sitt boxplay genom att hålla rent från påhälsning av någon puck i det egna målet.

Efter inledande övertag för BIK Karlskoga hände något märkligt i matchen. Det blev Västerås som förde spelet till största delen. I den ena offensiva attacken efter den andra ansatte man sina motståndare och skapade goda målchanser. Det skulle dock dröja fram till periodens trettonde minut innan Västerås fick utdelning på sitt spelövertag. Detta genom mål av Jimmie Jansson Lorek i powerplay. Matchens fjärde powerplay för Västerås. Tid 32:56.

Om man nu trodde att Västerås skulle börja spela lite mer avvaktande så trodde man fel. Tvärtom fortsatte Västerås ösa på offensivt och bara tre minuter senare kom nästa mål. Denna gång hölls sig Alexander Lunsjö framme efter en delikat framspelning av Alex Trivellato. Tid 35:55.

Skulle BIK Karlskoga vakna upp och börja köra ordentligt, blev frågan. Och visst försökte BIK hitta en väg tillbaka. Det gick dock inte bättre än att det slarvades i ett uppspel där Västerås Joakim Hilding kunde bryta strax innaför blålinjen. Hilding skickade iväg ett skott mot BIK:s mål där Marcus Bergmans stod helt mol alena. Bergman lyckades på något märkligt sätt styra in pucken fram till 3-0 för Västerås. Tid 37:28.

Det tog inte slut där! Redan i nästa byte ångade Västerås på i ett nytt anfall. Återigen stod Joakim Hildning för en liten fin framspelning som Sam Marklund förvaltade genom att skicka in 4-0 till sitt lag. Tid 37:42.

Västerås hade därmed gjort fyra mål på mindre än fem minuter. Efter detta målkalas var Västerås faktiskt när att utöka sin ledning till 5-0 vid några tillfällen. Som tur var(!) för BIK Karlskoga drog Västerås på sig en utvising(Isac Skedung, interfernce) med knappa minuten kvar av perioden. Skott: 10-13

Då BIK Karlskoga är ett mycket skickligt ishockeylag var den stora frågan hur/om de skulle hitta en väg tillbaka in i matchen. Och visst försökte BIK Karlskoga. De vaskande fram några farliga avslut under periodens fem sex första minuter där Västerås verkligen hade marginalerna med sig. Det kunde ha blivit en tidig reducering för hemmalaget och mer energi om pucken studsat deras väg. Men detta var Västerås match hela vägen in i kaklet. Efter BIK:s försök till forcering inledningsvis i perioden kunde Västerås ganska behagligt spela av perioden fram till slutsignalen. Inte blev det sämre för Västerås då BIK Karlskoga drog på sig två utvisningar inom kort tidsrymd under periodens sista fem minuter. Först Henrik Björklund(tripping, 54:00) och strax därefter Johan Larsson(hög klubba, 55:03).

Västerås fick därmed spela fem mot tre och möjlighet att utöka sin ledning. Inledningsvis avlossade man det ena skottet efter det andra från backposition innan Lukas Zetterberg lyckades skicka in pucken med en snärtig handledare fram till 5-0. Tid 55:45.

De avslutande minuterna av matchen spelade Västerås för att hjälpa sin duktige målvakt för dagen, Emil Kruse, att bibehålla sin nolla. Skott: 7-9 Skott totalt: 28-30

Sammanfattning

Redan från första nedsläpp kändes det som att Västerås var mer påslagna. Ett intryck som bibehölls hela den första perioden. I den andra perioden förstärktes den känslan och de mål som föll blev en naturlig eftergift till detta. De två första målen genom riktigt bra spel. De efterföljande två genom massor av vilja och energi. Det märkliga efter denna målmässiga urladdning blev Västerås fortsatta tryck offensivt och nära till utökad ledning. BIK Karlskoga försökte nog hitta en väg tillbaka i matchen men denna kväll mötte de ett Västerås som gjorde det mesta rätt och dessutom hade lite medstuds. Två mål i powerplay en fin krydda på moset. Har Västerås vaknat nu?