Övertidsseger borta mot Västervik
Publicerad: 2020-11-06
Rasmus Asplund avgjorde på övertid och Emil Kruse briljant i målet.

Västervik - Västerås 1-2 (0-0,1-1,0-0,0-1)

Som väntat var det hemmalaget som kom ut starkt till spel i matchen. Det blev full fart från första nedsläpp men Västerås stod upp bra mot Västerviks försök till anstormning. Det märktes att det var två lag med gott självförtroende som gnuggade mot varandra på isen. Även om Västervik slängde iväg fler avslut mot mål så svarade Västerås med flera spelvändningar där man satte hårt tryck mot Västerviks målbur. Västervik vann skottstatistiken rätt stort i perioden men sett till vassa chanser var det tämligen jämt. En målvakt i vardera laget som spelade oerhört inspirerat.

Västerås gjorde ett mål i perioden, Isac Skedung, men detta dömdes helt korrekt bort p.g.a spel med för hög klubba. Tid 16:05.

Västervik fick tidigt i perioden chans till spel i powerplay men där städade Västerås boxplay bra framför eget mål och Emik Kruse fick god hjälp att parera alla avslut.

Perioden spelmässigt till hemmalaget men chansmässigt jämt. Skott: 16-7

Västerås fick chans till att spela powerplay när Västerviks Jacob Bjerselius drog på sig en utvisning(Slashing, 25:54). Ett powerplay som blev resultatlöst.

Spelet var rätt böljande inledningsvis i perioden och i ett sådan anfall från hemmalaget hittade duktige Axel Fjällby-Jonsson in med en hård passning mitt framför Emil Kruse. Där dök Västerviks notoriske poängmaskin upp och satte till bladet. Pucken hittade, med minsta möjliga marginal, en väg under(!) Emil Kruse. Det var med knapp styrfart pucken lade sig tillrätta strax innanför mållinjen. Tid: 28:53.

Västerås kunde dock replikera omgående. En bra forcheck i Västerviks försvarszon gjorde att man kunde vinna puck. Viktor Hertzberg passade Daniel Öhrn som i höjd med vänstra tekningscirkeln pricksköt pucken fram till 1-1 i matchen. Tid 29:08.

Fortsättningsvis perioden igenom var det frejdigt och fartigt uta på isen. Båda lagen hade bra fart under rören och hotade med viss regelbundenhet med att göra fler mål. Dessa förhoppningar grusades dock av två målvakter som spelade riktigt inspirerat. Skott: 10-11

I denna avslutande period var det Västervik som fick första chansen till spel med en man mer på isen. Det var Västerås Jimmie Jansson Lorek som tog en nödvändig utvisning framför eget mål(hooking, 45:06) Västervik satte upp ett anständigt powerplay där pucken vid något tillfälle låg fri och ledig mitt framför Emil Kruse. En anstormande Västerviksspelare var först på pucken men lyckades på något märkligt sätt missa ett närmast öppet mål! Västerås kunde efter den chansen spela av sitt boxplay på ett bra sätt.

Spelet fortsatte på ett böljande sätt med få avblåsningar och tiden rann iväg väldigt snabbt för lagen. Vilket lag skulle hitta en väg till seger?

Med knappa fem minuter kvar av perioden, och matchen, fick Västerås en fribiljett till seger. Västerviks Oscar Pettersson drog på sig en aningen tveksam utvisning. I närkamp med Rasmus Asplund vid sargkanten bedömdes han av domaren att ha utfört en regelöverträdelse. Han fick två minuter för interference i en situation som såg ut som ett högst ordinärt närkampsspel(55:12). Som tur var för Västervik lyckades Västerås inte få någon vidare ordning på sitt spel fem mot fyra. Men det skulle bli än värre för hemmalaget. Innan de hunnit spela av sitt boxplay drog de på sig ännu en utvisning(Alexander Anderberg, 56:50). Västerås fick hastigt och lustigt chans till spel fem mot tre i knappa tjugo sekunder. Men inte heller detta kunde Västerås förvalta till sin fördel denna kväll.

Västervik klarade av att döda två boxplay i slutminuterna av perioden och fick därmed chansen att själva gå för ett segermål. Med endast åtta sekunder kvar, med tekning i offensiv zon, valde Västervik att ta timeout. Tränaren Mattias Karlin satte in den senaste NHL-förstärkningen, Jonathan Davidsson som skytt uppe vid blålinjen. Västervik vann tekningen, hittade nämnde Davidsson med en passning, men hans skott smet strax utanför Emil Kruses högra stolpe.

Matchen därmed vidare till övertid.

Skott: 12-10

Övertid

Det blev inte mycket spel under denna övertidsperiod. Det såg Västerås duktige Rasmus Asplund till. Rasmus fick pucken i mittzon, avancerade centralt in i anfallszon där tre Västerviksspelare stod på linje. Några snabba skridoskär senare hade Asplund rundat dessa stillastående Västersviksspelare och avslutade med en lång dragning innan han lade in pucken bakom Västerviks målvakt Daniel Marmenlind. Tid 60:23.

Summering

Återigen en stabil arbetsinsats av hela laget sett över matchens alla sextio minuter. Västerås tävlade verkligen med hemmalaget i alla spelmoment på isen. Ett utomordentligt bra målvaktsspel gav hela laget stor trygghet i det defensiva arbetet. Väldigt få pucktapp där man denna gång valde enklare "sarg ut" istället för att spela fast sig i egen zon. Västervik var riktigt bra denna kväll vilket gjorde denna seger än mer värdefull.