Förlust hemma mot Tingsryd efter straffar
Publicerad: 2020-01-22
Isac Skedung tvåmålsskytt

Västerås - Tingsryd 2-3 (straffar) (2-0, 0-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Västerås inledde matchen genom att närmast omedelbart skaffa sig ett fint läge för ett ledningsmål. Det var backen Alexander Younan som fick läget men kunde inte trycka in pucken. Efter den chansen tog det en stund innan något lag lyckas skapa några bra lägen för avslut. Det varlite som att om både lagen åkte omkring och kände på varandra. Vilket lag skulle gå för ett ledningsmål och sätta sin prägel på matchen?

Klockan hann ticka fram till den elfte minuten innan första målet i matchen föll. Inte oväntat var poängstarke backen i Västerås, Jerome Leduc, inblandad. Leduc fick pucken vid offensiv blå, höll i lite, innan han skickade in en skottpassning mot en inåkande Isac Skedung som satte fram bladet och styrde in 1-0. Tid 10:02

Tre minuter senare var det dags för mål igen. Även denna gång för hemmalaget Västerås och återigen var det Isac Skedung som skickade trissan i nät. Detta efter fint förarbete av William Wikman vid sargen, på högra sidan, där han lyckades peta fram pucken till nämnde Skedung. Isac Skedung fick fritt fram mot mål, avlossade ett skott, målvakten räddade, men på returen kunde Isac peta in sitt andra mål för kvällen. Tid 13:28

Förutom dessa mål hade Västerås, genom Alexander Lunsjö, en fin chans att göra mål. Lunsjö tog sig in i anfallszon, vek in mellan två Tingsrydsbackar, men avslutet tog i ribban. Skott: 12-6

Inte samma dominans av hemmalaget Västerås i denna period. Gästande Tingsryd lyckades få till ett par lite längre anfall där de med tyngd och pondus skickade in puckar framför Jesper Myrenberg i hemmamålet. Av och till var det lite kalabalik i Västerås försvar.

Västerås bästa läge till att utöka sin ledning hade man när Tingsryds Rasmus Sörgardt drog på sig två minuter för holding. Matchklockan hade då tickat fram till 33:27. Västerås satte upp ett riktigt bra powerplay där man hotade med bra avslut om och om igen. Allra närmast att hitta nät var Fredrik Johansson som skickade pucken högt i stolpen till höger om Tingryds målvakt Andreas Ljunggren(En situation sedermera videogranskades).

Med knappa två minuter kvar av perioden var det åter Tingsryd som fick chans till spel med en man mer. Västerås Jimmie Jansson fick sitta av två minuter för en interference. Precis som i tidigare spel fem mot fyra hade Tingsryd lite svårt att spela sig fram till bra avslutsläge. När Tingsryds Anton Svensson fick pucken, till vänster om Jesper Myrenberg, valde denne att skicka in ett snabbt avslut längs isen. Ett avslut, från rätt dålig vinkel, som kanske överaskade Myrenberg en aning. Oavsett vilket tycktes pucken gå under målvaktens benskydd och in i mål. Tid: 39:23 Skott: 12-7

Västerås inledde den avslutande perioden på ett bra sätt. Det mesta av spelet förlades i gästande Tingsryds försvarszon. Bland annat fick man till ett långt tungt anfall där det togs avslut från alla håll och kanter. Det var ytterst nära att man kunde trycka in ännu en puck i målet. Först när det gått dryga sex minuter av perioden fick Tingsryd låna pucken för att anfalla. Detta beroende på en tackling som Mattias Kalin delade ut i mittzon. Vid första anblicken såg det mer ut som en kollision men reprisen visade att Kalin medvetet tacklade icke tacklingsbar spelare. Domarna bedömde det hela som huvudtackling och Kallin fick lämna matchen(5+20).

Efter att Västerås dominerat närmast fullständigt inledningsvis, och haft bud på ännu ett mål, blev det nu gästande Tingsryd som satte hårt tryck offensivt i powerplay. Som tur var för Västerås spelade Tingsryd stundtals ganska långsamt och omständligt vilket gjorde att avsluten länge blev rätt harmlösa. När Tingsryds Anton Svensson var på isen,i detta långa powerplay, blev det lite farligare. Han provade omväxlande med egna avslut och inspel framför mål.

Publikens förhoppning om att Västerås skulle kunna stå emot hela utvisningstiden grusades då Tingsryd fick iväg ett rätt harmlöst backskott. Två Tingsrydsspelare, ståendes framför Västerås kasse, satte fram sina klubbor för att styra in trissan. Pucken tog på Ludvig Claessons klubba och kvitteringen var ett faktum. Tid 50:17

Efter Tingsryds kvittering tog Västerås över initiativet i matchen i ett försök att jobba in ett nytt ledningsmål. Man fick oväntad hjälp till detta då Tingsryds Elmer Söderblom drog på sig en interference djupt nere i Västerås försvarszon. Tid 54:44.

Ett mycket fint läge för hemmalaget Västerås att vända tillbaka matchen till sin egen fördel. Trots bra spel, där man spelade runt och kom till avslut, ville det sig inte denna kväll. Matchen gick därmed till overtime. Skott: 12 -7

Övertid

Om publiken trodde Västerås skulle komma ut med full fart och gå för att snabbt avgörande, blev de nog besvikna. Det var istället gästande Tingsryd som stundtals hade lite "lekstuga" framför Jesper Myrenberg i hemmamålet. Det var närmast obegripligt att inte Tingsryd lyckades få in en segerpuck. Närmast var duktige Anton Svensson som blev serverad öppet mål! När det såg som allra mörkast ut för Västerås kom ljuset oväntat tillbaka i form av att Tingsryd drog på sig en utvisning. Spel fyra mot tre! Ett kalasläge att avgöra och ta två värdefulla poäng. Och visst försökte man. Trots några bra chanser gick man dock bet. Närmast kom Kelsey Tessier vars avslut ställde till kalabalik runt Tingsryds målvakt. Pucken låg för någon bråkdels sekund lös vid mållinjen innan den rensades undan. Skott: 4-6

Straffar

Efter en lång, lång, straffläggning blev det gästande Tingsryd som avgick med segern. Som vanligt vid dessa straffläggningar blandas och ges det väldigt mycket. Briljanta avslut eller skott utanför. Somliga kallar det hela ett lotteri mycket beroende på isens kvalitet vid straffläggningarna.

Summering

En match som blev en kopia av hemmamatchen mot Kristianstad(förlust 2-3). Förtroendeingivande start, bra förstaperiod, en tvåmålsledning som kändes i underkant. Precis då, som nu, kunde motståndarlaget arbeta sig ikapp, ta matchen till övertid, för att sedan avgå med seger. Tingsryd gjorde två mål i powerplay, Västerås inget. Som bekant är ishockey något av de små marginalernas sport och ikväll var dessa marginaler inte riktigt med Västerås denna kväll. Hatten av för Tingsryd som kämpade på bra matchen igenom och inte behöver skämmas för att de tog med sig två poäng hem.