Björklöven - Västerås 3-2
Publicerad: 2019-01-26
Fjärde mötet mellan lagen denna säsongs seriespel. Skulle Västerås kunna knipa en bortaseger eller kunde Björklöven ro hem matchen efter en mindre svit av förlorade hemmamatcher?

Första perioden

Gästande Västerås började piggast. Löven såg ut att ha lite för mycket anspänning under sina första byten. Spelade avvaktande och gav Västerås chansen att förlägga spelet i deras egen zon. Runt minut två lyfte Löven upp spelet i Västerås zon och hittade fram med ett första avslut. I matchminut fyra drog Löven på sig en utvisning, vilket straffade sig. Efter ett briljant powerplay, där flera fina lägen missades, kom ledningsmålet för Västerås. Sebastian Benker målskytt efter fint förspel av William Wikman och Kalle Östman.

Björklöven kvicknade till allt som tiden gick och började ansätta sina gäster med en rörlig och tung offensiv. Mitt i perioden hade Löven ett lång anfall där chanserna avlöste varandra. Det blev helt enkelt väldigt rörigt i Västerås försvarsarbete när Löven tryckte på ordentligt.

Med knappa minuten kvar drog Björklöven på sig ny utvisning. En rejäl överkörning av Västerås William Wikman, vid sargkanten, renderade i 2+10 för Lövens Emil Lundberg. Nytt powerplay för gästande Västerås och chansen att gå till periodpaus med tvåmålsledning. Denna gång var dock Löven mer vaksamma och lyckades hålla undan målet från ytterligare påhälsning.

Perioden vanns av Västerås med 1-0 men Björklöven kunde mycket väl kvitterat om de utnyttjat några lägen framför Samuel Ersson i Västerås kasse.

Skott: 11-4

Andra perioden

Det blev inte oväntat hemmalaget Björklöven som tog tag i taktpinnen i denna period. Löven stångade sig fram till flera fina lägen men Samuel Ersson stod emot. Västerås svarade med omställningar och hade sina lägen att sätta ännu ett mål. Med drygt åtta minuter spelade kom Björklövens kvittering till 1-1. En rörig situation framför Västerås mål där pucken föstes runt mellan spelare. Björklövens Sebastian Selin fångade upp pucken och serverade Mattias Granlund öppet mål. Inte alls oförtjänt sett till matchbilden men lite mjukt spelat av Västerås.

Efter målet stärktes självklart hemmalaget och ångade på för fler mål. Nästan omgående efter kvitteringsmålet drog Västerås Morgan Hassel på sig två minuter för hakning och dags för Löven att spela powerplay. Löven jobbade på, spelade runt, och kom till några bra avslut men Samuel Ersson, i Västeråskassen, avvärjde. Direkt när Västerås blev fulltaliga drog man på sig en ny utvisning. Denna gång var Acke Ringström syndabocken. En till synes onödig tripping i egen zon. Löven fick därmed ännu en chans. Trots ett antal avslutslägen kunde Löven inte förvalta sitt numerära överläge denna gång heller och gästande Västerås kunde andas ut.

Slutdelen av perioden präglades av lite vilda-västern-hockey där lagen gick till anfall och tappade i hemjobbet. Det skapades chanser åt båda håll. En situation blev omdiskuterad. Ett friläge för Björklöven som avvärjdes men Lövens tränare, Joakim Fagervall, var inte nöjd med utebliven utvisning eller straff.

Västerås bästa chans hade kanske Gustav Lindberg som fick pucken vid bortre stolpen men bara träffade isen när han skulle skicka in trissan mot mål.

Löven vann perioden både mål och poängmässigt men Västerås hotade då och då med sitt omställningsspel.

Skott: 14 -6

Tredje perioden

Den som trodde att gästande Västerås skulle lyfta upp sitt spel efter Lövens dominans i den andra perioden, trodde fel. Det var fortsatt hemmalaget Löven som gasade på offensivt, i byte efter byte. Ett ledningsmål för Björklöven kändes väldigt logiskt. Inte blev det lättare för Västerås när Jonas Liwing drog på sig två minuter för hög klubba. Trycket mot Samuel Ersson ökade och ökade för var minut som förflöt av perioden.

I matchminut femtioett tilldömdes Björklöven straffslag. Detta efter en situation som inte ens kommentatorn på Cmore uppfattade. Troligen var det Fredrik Johanssons petande med klubban i magtrakten på frispelad Lövenspelare som var orsaken. De flesta på hemmaläktaren hade nog redan räknat in ett ledningsmål för hemmalaget när Lövens Sebastian Selin åkte fram med pucken mot Samuel Ersson i Västerås mål. Men där fick de tji. Ersson plockade enkelt Selins avslut och matchen bröts för powerbreak.

Rättvisa skulle dock skipas i matchen då Björklöven forcerade in ledningsmålet bara 24 sekunder efter den missade straffen. Ny tilltrasslad situation framför Samuel Ersson i Västerås målbur och pucken gled ut till Jacob Pettersson. Petterson tog i för kung och hela Västerbotten och fick se pucken passera förbi knän, klubbor och målvakt fram till 2-1. Vilt och lättat jubel hos hemmaspelarna.

Västerås försökte lyfta upp spelet i Björklövens zon för att jaga kvittering men anfallsspelet bet inte tillräckligt. Löven kunde relativt enkelt avvärja och istället förlägga spelet i Västerås försvarszon. Vid en sargduell ramlade en Lövenspelare och domaren för dagen, David Bergman, dömde ut Morgan Hassel två minuter för en tripping. Inte vad Västerås behövde när de jagade kvittering i matchen.

Löven såg inte särskilt intresserade ut av att forcera in ännu ett mål utan deras powerplay blev mest någon form av uppehållande spel. Man ville få tiden att gå. När det var någon enstaka sekund kvar av boxplay för Västerås fumlade man med pucken. Den olycklige var Jesper Johansson som fick ett slag mot klubban precis när han skulle åka ut med pucken ur egen zon. Slaget gjorde att pucken istället gled ned till Mattias Granlund som kunde peta in 3-1. Ridå för Västerås, eller skulle man orka komma tillbaka? Inte mycket pekade mot detta med drygt tre minuter kvar att spela av matchen.

Tomas Paananen, tränare i Västerås, beordrade ut sin målvakt, Samuel Ersson, och satsade på spel med sex man mot fem. Det tog bara sexton(16) sekunder innan Lucas Zetterberg fick ett läge i slottet och drog in 2-3! Dödstyst i arenan och alla undrade nog vad som hände! Även vi TV-tittare samt kommentatorn för Cmore. Det gick inte se att pucken var inne i målet och vände ut igen! Knappt ens på reprisbilderna. Men, reducerat och plötsligt hopp för Västerås att göra något magiskt i periodens skälvande slutskede. Trots några tappra försök lyckades inte gästande Västerås hitta fram till några fler avslut och Björklöven kunde räkna in en riktigt skön seger och tre poäng. Sammantaget vann Löven fullt rättvist. De borde, rent av, vunnit med större siffror med tanke på skottstatistiken.

Skott: 14 -5

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Det är svårt att ta på. Starten är bra. Vi gör ett riktigt fint mål i powerplay. Sedan händer ingenting! Vi får ingen ny energi tills vi tar ut målvakten på slutet och spelar sex mot fem. Då blev det lite tryck i laget igen. När motståndare får spela på sina villkor, då blir de bra. Det är dit vi vill komma. De ska spela på våra villkor. Det är bara att bita i det sura äpplet. Tycker Wikman var bra idag och Ersson fantastisk i kassen och vårt powerplay var bra. Man lär sig alltid något nytt. Nu blev man även påmind om hur tråkigt det är att förlora!”

Matchfakta:

0–1 (05:17) Sebastian Benker (W Wikman, K Östman) fem mot fyra 1-1 (28:27) Mattias Granlund (Sebastian Selin) 2-1 (50:50) Jacob Peterson (O Stål-Lyrenäs, E Lundberg), 3-1 (57.39) Mattias Granlund (Emil Norberg) fem mot fyra, 3-2 (58.17) Lukas Zetterberg (W Wikman, S Benker) sex mot fem

Skott: 39-15

Utvisningar: IFB: 2x2, 1x10, VIK: 4x2