Västerås IK vann hemma mot Pantern med 4-1
Publicerad: 2018-12-08
Ett starkt bortalag drabbade samman med ett starkt hemmalag i dagens match mellan Västerås och Pantern. En match Västerås vann med 4-1.

PERIOD 1:

Pantern kom ut starkt och skapade några chanser inledningsvis. Det syntes redan från första nedsläpp att gästerna hade med sig ett gott självförtroende till matchen då de är ett av seriens bästa bortalag. Efter lite böljande spel drog Pantern på sig matchens första utvisning och Västerås fick chansen att spela fem mot fyra. Man gjorde inte mål men fick iväg flera bra avslut mot Panterns målvakt Lars Volden.

Efter denna utvisning var känslan att Västerås kommit in i matchen och man satte upp flera långa anfall i Panterns zon. Detta tryck resulterade i ny utvisning för Pantern och nu fick hemmalaget utdelning genom Jonas Liwing som skickade in ledningsmålet från blålinjen. Lars Volden lyckades inte få grepp om pucken som retfullt rullade in i målet. Assist av Kalle Östman och Sebastian Benker.

Efter målet klev Pantern återigen upp och skapade flera bra chanser till mål. Bland annat kom man i en snabb spelvändning med tre spelare mot ensam back. Samuel Ersson i hemmakassen fick verkligen bekänna färg för att avstyra ett kvitteringsmål. Västerås öste på med skott och avslut men Pantern vill inte vara sämre. Stundtals spelade Pantern runt riktigt bra i anfallszon och kom till bra avslutslägen. Inte alls ologiskt kom kvitteringen för Pantern då man lyckades vända bort försvarande back bakom kassen och sedan hitta in med fint pass framför Samuel Ersson. Där stod Panterns Nicklas Jadeland och tryckte in pucken fram till 1-1.

Perioden spelades i högt tempo och lagen turades om att skapa bra chanser. Det var inte långt borta att Pantern lyckades trycka in ett ledningsmål innan den första perioden var över. Samuel Ersson, i hemmalaget, fortsatt väldigt stabil i sitt målvaktsspel. Skott: 21 - 12

PERIOD 2:

Pantern inledde även den andra perioden mycket starkt och var ytterst nära att ta ledningen. Fem minuter in i andra perioden återvann Västerås pucken i Panterns zon och Alexander Lindelöf fick ett ypperligt läge att sätta ledningsmålet men Volden klarade. Minuten efter satte Pantern press i Västerås zon och var snubblande nära att göra sitt andra mål. Drygt åtta minuter in i andra perioden drog Kalle Östman på sig en utvisning, i egen zon, då han bedömdes hålla i sin motståndare lite för länge längs sargen.

Pantern höll pucken bra i sitt powerplay och provade flera avslut men Västerås box jobbade förtjänstfullt och blockerade flera försök till avslut. Direkt efter att Västerås blev fulltaliga fick de till en fin spelvändning och kom två mot en. Sebastian Benker valde eget avslut men fick inte riktig fart på skottet. Västerås fortsatta anfalla där man testade Lars Volden i Panterns mål men utan resultat. Istället fick Pantern ny chans till spel i powerplay då Mikael Frycklund drog på sig utvisning för hakning när drygt halva andra perioden spelats. Pantern spelade riktigt bra i sitt powerplay men återigen gjorde Västerås box ett starkt arbete och Samuel Ersson tog de skott som hittade fram.

Med fyra minuter kvar bet sig Västerås fast i anfallszon. Kalle Östman hittade fram med fint pass till Lucas Zetterberg som avslutade mitt i slottet men Lars Volden i Panterns mål var med på noterna och räddade. Efter denna chans fortsatte hemmalaget att trycka på i byte efter byte och chanserna avlöste varandra. Till slut orkade inte Pantern stå emot utan Sebastian Benker kunde trycka in 2-1 på fin passning från Isac Skedung efter en spelvändning.

En period som spelades i högt tempo mellan två lag som verkligen gick för att få momentum i matchen. I slutet av andra perioden såg Pantern lite slitna ut och Västerås tog över spelet rätt rejält. Skott: 12 - 11

PERIOD 3:

Tredje perioden började lite avvaktande där Pantern försökte skapa tryck genom att lägga pucken djupt ned i Västerås zon. Västerås svarade med att låta Pantern rulla längs sargen innan man återerövrade pucken och spelade ut i mittzon på ett ganska enkelt sätt. Tre minuter in i perioden gjorde Västerås 3-1. En situation med avslut mot Lars Volden. Pucken blev liggande fri bakom Voldens rygg och Västerås Fredrik Johansson höll sig påpassligt framme och petade in pucken över mållinjen. Det begärdes videogranskning men målet godkändes. Bara två minuter senare stod det 4-1 till hemmalaget Västerås efter att Fredrik Hetta hittat fram med mycket fin passning till Jesper Johansson som skickade pucken i nät.

I mitten av perioden klev Alexander Younan fram i anfallszon men åkte ihop med en Panternspelare. Han blev liggande en stund och fick därefter hjälpas av isen.

Efter sitt fjärde mål i matchen började Västerås spela allt mer på resultatet. Något man lyckats väldigt bra med tidigare matcher. Efter ett avslut mot Samuel Ersson utbröt plötsligt kalabalik. Mikael Frycklund och Panters Oliver Larsen drabbade samman och båda spelarna ådrog sig 5+20 för slagsmål. Strax efter detta drog Pantern på sig ännu en utvisning och Västerås fick därmed chansen att definitivt stänga matchen. Man såg mest ut att vara intresserade av att låta tiden gå och fick inte till några direkt farliga avslut. Pantern, å sin sida, verkade ha förbrukat det mesta av sin energi då man inte orkade driva någon nämnvärd offensiv när man väl blev fulltaliga.

Med knappa fyra minuter kvar av matchen uppstod ett nytt handgemäng. Denna gång var det Västerås Alexander Lindelöf som gick en fight mot Axel Blomqvist i Pantern. Domaren dömde 2+2 för kombattanterna vilket innebar att de fick avsluta matchen på botbänken. Domaren tog ett snack med båda tränarna efter denna incident.

Pantern drog på sig ny utvisning med knappa minuten kvar och publiken väntade nytt mål för hemmalaget. Istället slarvade hemmalaget och bjöd Pantern ett friläge. Gustav Lindberg jagade ifatt och försökte avvärja men drog istället på sig utvisning för slashing. I slutsekunderna gjorde Pantern ett reduceringsmål som dock döms bort för interference av hemmalagets målvakt.

Efter de två snabba målen i inledningen av tredje perioden kontrollerade Västerås matchen på ett bra sätt. Pantern orkade aldrig mobilisera tillräckligt med energi för att skapa ett offensivt tryck som kunde genererat ett reduceringsmål.

Skott: 8-9

Matchstatistik: 1- 0 Jonas Liwing (Kalle Östman, Sebastian Benker) 1-1 Niklas Jadeland (Erik Nyström, Dennis Svensson) 2-1 Sebastian Benker (Isac Skedung, Johans Skinnars) 3-1 Fredrik Johansson (Acke Ringström, Mikael Frycklund) 4-1 Jesper Johansson (Fredrik Hetta) Skott totalt: 41 - 31