Seger och målkalas hemma mot KIK
Publicerad: 2019-10-16
VIK tog en efterlängtad seger hemma mot Kristianstad och bröt sin förlustsvit.

Västerås inledde i tempo furioso och målchanserna avlöste varandra framför Kristianstads burväktare Robin Wallin. Men det var, precis som i de senaste matcherna, omöjligt att få pucken in i nät. Symptomatiskt för denna åkomma var när lagkaptenen Fredrik Johansson fick fint läge i slottet och skulle skicka iväg ett avslut. Då gick klubban av! I det läget var det nog fler än en åskådare som började få vibbar från den senaste förlustmatchen hemma mot Almtuna. Skulle historien upprepa sig, månne?

Det tog drygt åtta minuter in i matchen innan publiken fick ett svar. Kelsey Tessier höll sig framme på att backsskott och styrde in 1-0 till hemmalaget. Lika efterlängtat i hemmabåset som för hemmapubliken. Tid 08:10

Skulle Västerås äntligen kunna slappna av lite och börja spela ut lite av det register som bevisligen finns i spelartruppen. Eller, skulle bortalaget Kristianstad ta sig in i matchen? När det gått drygt elva minuter bjöds Västerås en möjlighet att utöka sin ledning då Kristianstads Wiktor Wahlden drog på sig en utvisning för holdning. Dags för kvällens första powerplay för hemmalaget. En spelform som inte på något sätt motsvarat förväntningarna så här långt in på säsongen.

Tyvärr kunde Västerås inte förvalta detta numerera överläge utan Kristianstad kunde rätt enkelt städa av sitt boxplay. Några minuter senare var det besökande Kristianstad som fick chans i samma spelform. De lyckades bättre med att hålla spelet i anfallszonen och skapade några chanser som kunde resulterat.

Med endast tolv sekunder kvar av perioden kunde istället Västerås utöka sin ledning till 2-0. Det var Fredrik Johansson som tog vara på en målvaktsretur, efter skott från Jerome Leduc, fram till en tvåmålsledning.

Kristianstad stack upp i några farliga spelvändingar under perioden där de vid ett tillfälle var ytterst nära att peta in en kvittering. Så pass nära att domarna valde att göra en videogranskning. Skott:14-6

Västerås inledde den andra perioden med att skapa ett par riktigt vassa målchanser som kunde resulterat men denna gång studsade inte pucken hemmalagets väg. Efter de inledande minuterna var det precis som att Västerås började spela på resultatet. Gång efter annan hamnade man nedtryckta djupt ned i egen zon under minutlånga perioder och tillät Kristianstad närmast att "bolla gris" med pucken.

Visserligen fick gästerna tillbringa mesta tiden i anfallszon längs sargerna men de skapade en handfull avslut som hotade Emil Kruse i hemmamålet ordentligt. Som bekant är det extra långt till avbytarbåset under period två när man hamnar under press i egen zon. Något Västerås verkligen fick känna av långa stunder när Kristianstad öste på frammåt.

Fullt logiskt kom även en reducering för Kristianstad genom Anton Heikkinen som vispade in en isare(!) förbi en lite överraskad Emil Kruse. Skottet kom aningen oväntat via någon form av bakom-ryggen-rörelse vilket ställde Västerås målvakt. Tid 34:58

Närmast omedelbart efter gästernas reducering replikerade Västerås genom att vispa in 3-1 genom Sebastian Benker. Detta efter ett riktigt starkt förarbete av Marcus Bergman som, två gånger om, vann puckdueller längs sargen innan han släppte pucken vidare till Benker. Benker tog emot pucken, skar in framför mål, och sköt förbi både täckade back och målvakt. Ett mycket efterlängtat mål för Sebastian Benker som äntligen fick spräcka sin målnolla för denna säsong. Tid 35:56

Spelmässigt gick perioden klart till gästande Kristianstad efter några bra inledande minuter av hemmalaget. Skott: 2 - 6

Med 3-1 i bagaget var frågan hur hemmalaget Västerås skulle agera i den avslutande perioden. Detta med tanke på att Kristiansstad dominerade puckinnehavet rätt rejält under den andra perioden. Ett scenario som varken publik eller spelare sannolikt kände som önskvärt de sista tjugo minuterna.

Perioden började aningen avvaktande men det var Kristianstad som drev på mest offensivt. Spelet böljade lite fram och tillbaka men utan att de riktigt stora målchanserna skapades. Först i tredje periodens åttonde minut dök tillfället upp, och då för hemmalaget.

Efter en sargduell vid egen blå vann Västerås pucken och startade en spelvädningen två mot en. Jesper Johansson var puckförande och på andra kanten smög Alexander Lunsjö med. I precis rätt ögonblick skickade Jesper Johansson över pucken till Lunsjö som satte till klubban och stötte in pucken i mål fram till 4-1. Tid 47:57

Kristianstad fick en sista livlina att ta sig in i matchen när Västerås drog på sig en utvisning strax efter detta mål(Anthon Eriksson, hög klubba). Bortalaget satte upp ett hyggligt powerplay, passade runt pucken, men hade lite svårt att komma till farliga avslut. Västerås kunde hålla undan och en viktig seger kändes då närmast i hamn.

Matchen stängdes definitivt när Västerås spelade sig fram till nytt mål via en snabb spelvändning. Kenny Källström(Fredrik Johansson, Kelsey Tessier) smög med upp på den "sovande sidan" och fick göra sitt första mål för säsongen. Detta mål innebar 5-1 och matchen var definitivt avgjord. Tid 54:54.

Med knappt fem minuter kvar av perioden valde Kristianstad att spela med sex man mot fem. Sannolikt ett försök till att knappa in en aning på hemmalagets målförsprång. Friskt vågat, kan man säga. Det tog mindre än en minut i den spelformen innan Västerås, genom Anthon Eriksson(Gustav Lindberg), kunde skicka in kvällens sjätte mål för hemmalaget. Tid:55:47 Skott: 12-6

Summering:

En välbehövlig seger för hemmalaget Västerås efter två insatser där avsluten inte belönats nämnvärt. Även om det siffermässigt blev en övertygande hemmaseger var inte spelet i paritet med detta. Kristianstad hängde med länge i matchen och var ytterst nära att kvittera under den andra perioden. Powerplay är fortfarande lite av ett sorgebarn(11,11%) vilket för tillfället vägs upp av ett briljant spel i boxplay(92,00%).