Västerås vidare efter seger borta mot Almtuna
Publicerad: 2021-03-19
Marcus Bergman, Fredrik Johansson, Jesper Johansson var den formation som bar laget.

Almtuna - Västerås 1-3 (1-0,0-0, 0-2)

Dags för match match två av tre mot Almtuna. Hemmaseger i den första matchen för Västerås och därmed en chans att avgöra denna lilla matchserie redan denna kväll. Frågan var vilket lag som skulle ta iniativet. Svaret blev, Almtuna.

Redan efter knappa två minuter åkte sig Almtunas David Karlström fram till ett fritt läge och skickade in pucken fram till 1-0 ur snäv vinkel. Efter den "chocken" för Västerås utvecklades perioden ungefär på samma sätt som i det tidigare mötet. Gästande Västerås förlade mer och mer tid i offensiv zon genom långa anfall medan Almtuna gick för snabba spelvändningar. Även om Västerås dominerade puckinnehavet så var det jämt skägg när det gällde farliga avslut.

Efter knappa åtta minuters spel fick Västerås sin första chans i matchen att spela powerplay men Altmuna kunde, med visst besvär, hålla rent från en kvittering.

I slutskedet av perioden fick Västerås ny chans till spel i powerplay men chansen rann omedelbart ut i sanden då man själva drog på sig utvising(hakning) direkt efter tekning. Sebastian Benker var lite olycklig med sin klubbföring och fick en Almtunaförsvarare på fall. Skott: 8-13

Otroligt lyckosam inledning på period två för Västerås då Marcus Bergman trampade ned på högerkaten, skickade in en backhand mot Sahlin ur minimal vinkel, och fick se pucken ramla in bakom denne. Tid 20:30. Därmed kvitterat mellan målvakterna i matchen i kategorin "skott jag borde tagit".

Spelmässigt likvärdigt som i tidigare period. Det hettade dock till i Västerås zon då Almtuna bjöds powerplay genom att William Wikman viftat väl högt med sin klubba. Tid 27:23. Almtuna spelade runt, runt, och hittade avslut från alla möjliga lägen men uppoffrande spel av Västerås box, och Jesper Myrenberg i kassen, förhindrade ledningsmål till Almtunas fördel.

Precis som i den första perioden tog Västerås över puckinnehavet och tvingade Almtuna till ojysta medel för att freda sig. Inom loppet av några minuter drog hemmalaget på sig två utvisningar(Calle Åsell,tripping, samt för många spelare på isen), och Västerås fick spela fem mot fyra, fem mot tre, men utan att lyckas förvalta detta gyllne läge. Detta trots att man avfyrade en rad skott mot Alexander Sahlin i Almtunas mål. Trots visst spelövertag i perioden för Västerås fortsatt 1-1 inför den tredje perioden. Skott: 4-10

Skulle Almtuna upprepa sitt fina spel som man visade upp senast i den tredje perioden i match nummer ett eller kunde Västerås fortsätta ha momentum i spelet. Perioden började med att Fredrik Johansson bedömdes stört Almtunas målvakt till den mildra grad att han fick sätta sig två minuter för goaltender interference. Tid 40:11. Men återigen visade sig Västerås boxplay starkare än Almtunas powerplay och ställningen fortsatt 1-1 i matchen.

Den absolut bästa chansen till ett ledningsmål fick Västerås, två gånger om, genom Sebastian Benker. Först åkte sig Benker fri men innan avslut hann en Almtunaspelare fram med ett slag som gav, straff. Sebastian Benker missade dock denna chans att ge sitt lag ledningen med ett ganska svagt straffslag.

Men Västerås skulle få en ny chans till att ta ledningen i matchen. Almtunas Tobias Liljendahl drog på sig en tvåa för tripping(48:26) och efter många försök i powerplay i denna matchserie kunde Västerås till slut få pucken i mål. Det var backen Jimmie Jansson Lorek som avfyrade en raket som hittade in högt bakom Alexander Sahlin i Almtunas kasse. Tid 49:27.

Efter ledningsmålet återstod det bara att invänta Almtunas anstormning. En anstormning som tog fart men ebbade ut i omgångar. Västerås var fortsatt väldigt täta i defensiven och lyckades till största delen styra bort avslut för sina motståndare. Nästan allid en fot, ett ben, eller en klubba ivägen för de skott som skickades mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse.

Med två minuter kvar av perioden plockade Almtuna ut sin målvakt och satsade på spel sex spelare mot fem. Men inte ens då lyckades det etablera tillräckligt bra tryck för att skapa farliga avslutslägen. Allt som oftast spelades puck upp mot back som lade ned pucken mot mål. Men där stod Västerås backar redo och städade undan.

Fredrik "Fredda" Johansson fick i matchens slutsekunder äran att bomba in 3-1 via ett slagskott mot tom bur. En fin punkt på en riktigt bra laginsats. Skott: 9-10 Skott totalt: 21-33

Sammanfattning

Summerar man denna lilla matchserie på två matcher kan man konstatera att Västerås var lite tyngre totalt sett. Västerås var starkast i fem av sex perioder. Framför allt måste defensiven lyftas fram. Både i spelet fem mot fem men främst i boxplay. Västerås nollade Hockeyallsvenskans bästa powerplay två matcher i rad. Lägg därtill stabilt målvaktsspel av Jesper Myrenberg. Kedjan med J Johansson, M Bergman, F Johansson känns just nu som lagets ryggrad. Det är inte alltid så mycket grannlåt i deras byten med detta kompenseras mer än väl arbetsinsatsen i byte efter byte. Om övriga kedjor tar rygg på detta så finns det all anledning att känna stor tillförsikt i de kommande mötena mot BIK Karlskoga.