Västerås föll i match tre av sju hemma mot Björklöven
Publicerad: 2022-03-29
Västerås tog tidigt ledningen genom Lukas Zetterberg.

Västerås - Björklöven 1-3 (1-3, 0-0, 0-0)

Dags för kvartsfinalmatch nummer tre. 1-1 i matcher efter seger mot Löven i Umeå senast.

Västerås fick bästa tänkbara start på matchen genom mål av Lukas Zetterberg. Lukas drev in med pucken i anfallszon och avlossade ett skott som smet mellan benen på försvarande back och förbi en överrumplad målvakt i Björklöven. Tid 00:28

Västerås följde upp den fina matchstarten genom att skapa ytterligare något läge under matchens första minuter. Men så kom plötsligt, och mindre lustigt, vändningen i matchen för Västerås. Den påbörjades av en mjuk utvisning på Niklas Rigelius som avvärjde ett friläge för Björklöven. Rigelius belönades med två minuter på botbänken för slashing. Tid 03:56. Det blev början på en utvisningskavalkad där Västeråsare med täta intervaller hamnade i utvisningsbåset. Västerås klarade av detta första boxplay men när det blev spel fyra mot fyra efter en dubbelutvisning, hängde Björklöven in kvitteringen till 1-1. William Eriksson i Löven fick plötsligt fri väg att åka in mot Linus Ryttar och pricka in kvitteringen. Tid 08:26.

Genom dessa utvisingar kom Västerås offensiv helt av sig och gästerna tog tag i taktpinnen. Detta resulterade omgående i ny utvisning för Västerås. Denna gång Jepser Johansson som drog på sig en tvåa för hög klubba(08:33). Även denna gång kunde Västerås boxplay hålla emot och fortsatt oavgjort, 1-1, i matchen.

Men det skulle bli värre, än värre, innan stormen bedarrade. I samma sekvens runt eget mål lyckades(!) Västerås dra på sig två utvisningar. Spel fem mot tre för Björklöven i två minuter. Det tog dock inte många sekunder i denna spelform innan Löven kunde ta ledningen i matchen genom ett välplacerat skott av Gerry Fitzgerald. Tid 11:49.

Frågan var om Västerås skulle klara av att freda sig i det fortsatta spelet fyra mot fem? Det tog endast sexton sekunder innan publiken fick svaret. Ett svar som levererades av Lövens spelskicklige Axel Ottosson. Denne tog helt enkelt saken i egna händer genom att slalomåka förbi fyra passiva Västeråsare och lägga in 3-1. Tid 12:07. Ridå för hemmalaget som inom några ynka minuter tycktes tappat både matchen och allt eget spel.

I den senare delen av perioden fick Västerås möjlighet att spela powerplay två gånger om utan att kunna hota på ett vettigt sätt. Skott: 8-12

Den andra perioden blev en rätt avslagen historia. Gästande Björklöven kunde rätt bekvämt försvara sin tvåmålsledning då Västerås hade oerhört svårt att hitta tillbaka till ett fungerande offensivt spel. Den bästa chansen för Västerås fick unge Gabriel Kangas. Lite slarv vid uppspel ur egen zon av Löven gav Kangas ett friläge. Avslutet kom tyvärr ur lite dålig vinkel och kunde pareras enkelt av Lövens Joona Voutilainen. Västerås fortsatte trenden med att dra på sig utvisningar även denna period vilket menligt påverkade möjligheten att förpassa spelet till motståndarnas egen zon. Mikael Frycklund lyckades, två gånger om, dra på sig utvisning för interference. Skott: 6-9

Västerås ville men kunde inte. Så kan man bäst beskriva skeendet i den tredje perioden. Gästande Björklöven hade närmast full kontroll perioden igenom. Trots två nya chanser till spel i powerplay gick Västerås lottlösa ur denna spelform i denna match. Passningspelet var långsamt och slarvigt i bägge dessa powerplay och därmed rann chansen att skapa lite nerv ut i intet.

Den bästa chansen i perioden hade backen Jimmie Jansson Lorek som bröt ett uppspel vid offensiv blå, trampade in i anfallszon, och från nära håll tog i för kung och fosterland med ett slagskott som räddades.

I slutminuterna tilldömdes Löven en straff men Linus Ryttar stod upp bra och förhindrade ännu ett baklängesmål. Skott: 14-9

Summering

Västerås kom ut starkt, gjorde första målet, och gick fortsatt lite på rus. En utökning av ledningen låg i luften. Då åkte Västerås på kvällens första utvisning och efter det kom laget aldrig riktigt tillbaka. Genom Västerås alla utvisningar kunde Björklöven ta över skeendet totalt och via tre snabba mål, varav två i powerplay, dödade gästerna närmast matchen inom loppet av några minuter. Västerås orkade, kunde, inte svara på detta utan gästerna fick en ganska bekväm resa genom återstående två perioder och en ny seger. En helt rättvis seger till Björklöven som var det starkaste laget denna kväll.