Västerviks IK - Västerås IK 0-2
Publicerad: 2018-10-11
Västerås IK besegrar Västerviks IK med 2-0 under onsdagskvällen. Matchhjälte blir Samuel Ersson som räddar 33 skott. Målskyttar under kvällen var Isac Skedung och Fredrik Johansson.

Första Perioden Den första perioden i matchen är i mångt och mycket ett ställningskrig mellan de två lagen, där Västerås IK känns som det tyngre laget, men det inte skapas så vassa målchanser åt något håll. Skotten i första perioden 5-8.

Thomas Paananen efter den första perioden

-Första Perioden tycker jag vi spelar ganska bra. Vi vet att de är hemmastarka, men vi stängde ner dem bra. Så första perioden är vi riktigt nöjda med.

Andra Perioden

Västervik får den andra periodens första klara målchans, det är Emil Alba som får det när han träffar målramen direkt på tekning. Drygt sju minuter in i den andra perioden så får Västervik matchens första powerplay, men VIK klarar av det numerära underläget. Med drygt fem minuter kvar av den första perioden så får Västerås IK sin första chans i powerplay. De gulsvarta tar ledningen i det numerära överläget när Johan Skinnars skickar in en skottpassning för styrning till Isac Skedung som styr in den bakom Kruse i Västerviks mål. Med någon minut kvar av perioden så snor Filip Suchy i Västervik pucken och åker sig till ett friläge, men Samuel Ersson är följsam längs isen och räddar. Skotten i den andra perioden 16-10.

Thomas Paananen efter den andra perioden

-Västervik tar över spelet mer och mer, det blir korta anfall för oss och vi slarvar vid linjerna. Västervik har de bästa chanserna, även om de inte är jätteheta så har Västervik det mesta av spelet i perioden. Bra målvaktsspel och försvarsspel gör att vi kan leda efter perioden med ett snyggt powerplaymål.

Fyra minuter in i den tredje perioden så snor Marcus Bergman pucken och kommer till ett friläge, men Emil Kruse räddar. Halvvägs in i perioden så får Västervik sin andra chans i Powerplay för matchen, VIK klarar dock av det numerära underläget. Med drygt två minuter kvar så tar Västervik timeout och plockar målvakten. Västervik etablerar spel i offensiv zon, men försvarande gulsvarta spelare spelar uppoffrande.

I en omställning så drar Västervik på sig en utvisning och VIK får chans i spel fem mot fyra sista minuten av matchen. Västervik lyckas dock fixa en tekning i offensiv zon och testar att återigen plocka Kruse för satsa på spel fem mot fem. Då kan Fredrik Johansson definitivt punktera matchen när han gör 2-0 med bara sekunder kvar. Skotten i tredje 12-7.

Thomas Paananen efter den tredje perioden

-Tredje perioden är lite bättre från vår sida igen, då vi lyfter upp positionerna. Västervik skapar en del chanser men det gör vi också med ett friläge eller två. Det blir ett visst tryck mot slutet men vi rider ut det. En härlig krigarinstats och bra målvaktsspel gör att vi kan vinna med 2-0.

Samuel Ersson motar 33 skott och håller sin andra nolla för säsongen, vad säger du om hans match och säsongsinledning?

-Det är imponerande, han har ju nu tre segrar på tre starter. Det är imponerande med det lugn och den pondus han spelar med. Han får bra hjälp av våra backar igår, men helt klart är han en riktigt bra målvakt.

Special teams var en av skillnaderna igår och har varit positivt under säsongsinledningen med 30% i powerplay och 90% i boxplay. Vilken trygghet ger det i matcherna när lägena uppstår?

-Det ger ju självklart en stor trygghet, framförallt boxplay som har varit riktigt bra hela säsongen. Vi har i boxplay fortsatt jobba med samma saker som förra säsongen och känner att vi har en bra struktur. Powerplay har varit mer upp och ner under säsongen, men det är viktigt att vi får utdelning och det var ett fint PP-mål i går som gjorde att vi kunde vinna matchen.