Södertälje SK-Västerås IK 5-2
Publicerad: 2019-02-14
Fjärde mötet för säsongen. Skulle Södertälje vända sin dystra förlusttrend eller skulle Västerås börja vinna på bortaplan? Kunde Västerås stoppa Dyk och Meyer? Hur var Västerås form efter ett ganska långt speluppehåll? Många frågor inför matchen.

En felaktig utvisning(!) och en märklig studs i plexiglaset, gav Södertälje ledningen med 2-1 efter den första perioden.

Västerås öppnade matchen på ett piggt sätt och attackerade redan från första nedsläpp mot hemmalagets mål. Kedjan med Mikael Frycklund, Sebastian Benker, Fredrik Johansson skapade några avslut. Men även Södertälje var på tårna från start och visade prov på fart och finess när de spelade sig fram till avslut mot Samuel Ersson i Västerås målbur.

Drygt sex minuter in i perioden kom matchens första utvisning. Marcus Bergman, i Västerås, bedömdes trippat en hemmaspelare. På reprisbilder såg man tydligt att det var SSK:aren som tog tag i Bergmans klubba och föll på eget grepp. I det efterföljande powerplayspelet tog det inte lång stund innan firma Dyk-Meyer mycket snyggt spelade bort Västerås box och satte 1-0 via avslut från Sebastian Dyk. Samuel Ersson i Västerås bur helt chanslös. Ett klassmål, helt enkelt.

Västerås lät sig inte nedslås utan satte ny fart. Efter ett avslut från SSK där Samuel Ersson fick göra en fin parad kom en snabb spelvändning från Västerås. Sebastian Benker drev pucken i hög fart in i Södertäljes zon. Släppte till Mikael Frycklund. Frycklund höll i och väntade på rätt läge innan han la tillbaka pucken till Benker som kunde spela in den i tomt mål fram till 1-1. Ett riktigt vackert hockeymål.

Men Södertälje svarade. Nicolai Meyer, förstås, snappade upp en märklig sargstuds som helt ställde Samuel Ersson i Västerås mål. En puck som såg ut att gå i rundel bakom mål studsade oförklarligt snett och ut framför mål! Samuel Ersson som hade för avsikt att stoppa pucken bakom målet blev därmed helt överspelad.

I den andra hälften av perioden fick Västerås chansen att spela två raka powerplay. Med Kalle Östman tillbaka i det spelet radade Västerås upp chanser men kunde inte överlista duktige Isak Wallin i Södertäljes kasse.

Arto Blomsten, bisittare i sändningen för dagen, berömde Västerås sätt att spela sig fram till fina avslut. Avslut som dock inte resulterade. Något som skulle visa sig avgörande denna kväll.

En pigg och underhållande period med två lag som turades om att skapa chanser. Västerås med aningen mer puckinnehav.

Skott:11-15

Martin Janolhs blev lite av otursgubbe inledningsvis för SSK. Efter knappa två minuter drog han på sig en utvisning och gav Västerås chansen att spela nytt powerplay. Återigen skapade Västerås flera bra lägen men ingen utdelning i form av mål. Samme Janolhs slog lite senare en svag passning från egen zon som Västerås Anthon Eriksson snappade upp strax innanför blålinjen. Anthon klev på, rakt in i slottet, och drog iväg ett välriktat handledsskott förbi SSK:s målvakt Isak Wallin.

Efter kvittering till 2-2 var känslan att SSK inte riktigt vågade gå fram offensivt vilket gav gästande Västerås möjlighet att etablera flera långa anfall. För många spelare för SSK gav Västerås fjärde chansen till att spela powerplay. Men precis som tidigare i matchen skapade man flera fina chanser utan att kunna sätta trissan i nät.

När Jimmie Jansson i Västerås drog på sig en tripping i egen zon fick istället Södertälje chansen. En chans som man genast tog. Direkt efter vunnen tekning fick Sebastian Dyk avlossa ett skott som tog i stolpen. SSK vann tillbaka pucken och Nicolai Meyer tog saken i egna händer genom att skicka in pucken vid Samuel Ersson första kryss fram till ledning 3-2. Lite tveksamt agerande av försvarande back som skymde egen målvakt på ett, för SSK, alldeles utmärkt sätt.

Sett över hela perioden var det gästande Västerås som förde spelet långa stunder och ett hemmalag som satte stort fokus på att räkna rätt, stå rätt, och försvara rätt. Något SSK gjorde väldigt bra.

Skott: 10-9

Inledningsvis en karbonkopia på den andra perioden. Martin Janolhs drog på sig en tidig utvisning. Västerås fick återigen chansen ett spela powerplay och än en gång lyckades SSK:s box avvärja nätkänning för gästerna. Spelet lite mer öppet där lagen bytte chanser med varandra. Inte samma puckinnehav av gästande Västerås. Jimmie Jansson i Västerås drog på sig ny utvisning och gav SSK chansen att göra sitt fjärde mål och därmed närmast stänga matchen. Denna gång stod dock Västerås upp bra med sin box och gav inte SSK samma farliga avslutslägen som tidigare i matchen.

I matchminut femtiosex kom avgörandet. SSK:s Sebastian Dyk slet sig fri i mittzon, och avancerad in i Västerås försvarszon på högerkanten. Han tittade upp och såg sin radarkompis Nicolai Meyer komma ångande på andra kanten. En perfekt passning på blad och Meyer kunde direktskjuta pucken förbi en chanslös Samuel Ersson. Ett mycket vackert hockeymål.

Efter SSK:s fjärde mål tog Västerås tränare Thomas Paananen beslutet att ge matchen en sista chans. Ut med målvakten Samuel Ersson och spel sex mot fem resterande tid. Trots ett tappert försök från Västerås att reducera kunde SSK hålla undan och i slutskedet skicka in 5-2 i tom kasse. Passningsläggare, Nicolai Meyer, förstås!

Sammantaget gör Västerås en godkänd bortamatch men faller framför allt på att man inte får utdelning i sitt powerplay. I spelet fem mot fem är man det lite bättre laget sett över tre perioder men när motståndaren har spelare som Sebastian Dyk och Nicolai Meyer, på riktigt bra spelhumör, får man alltid räkna med trubbel. Trubbel i form av mål i egen kasse, som exempel. Debuterande målvakten i SSK, Isak Wallin, med mycket fint målvaktsspel, bidrog starkt till SSK:s seger.

Skott: 8 - 8

Tränaren Thomas Paananen efter match:

”Jag tycker vi gör många bra saker i fem mot fem-spelet. Det känns lite som det var vi mot Meyer och Dyk. Vi har inte den spetsen i laget som dessa besitter. De gör två powerplaymål och så var det den konstiga studsen som gav 2-1. Tycker vi har bra kontroll på matchen långa stunder. Prestationen överlag är bra idag men vi måste lära oss att vinna på bortaplan. Det som hände idag är historia. Nu gäller det att hitta fokus mot Vita Hästen på fredag!”

Matchfakta:

1-0 (7.04) Sebastian Dyk (N Meyer, D Berg) 1-1 (8.05) Sebastian Benker (M Frycklund) 2-1 (9.27) Nicolai Meyer (P Hansson, A Andersson) 2-2 (27.35) Anthon Eriksson 3-2 (37.05) Nicolai Meyer (Christopher Liljewall, S Dyk)

4-2 (55:47) Nicolai Meyer(S Dyk, M Oskarsson) 5-2 (59:45) Sebastian Höglund (N Meyer). Skott: 29-32

Utvisningar: SSK: 5x2. VIK: 3x2.

Domare: Johan Nordlöf (Peter Almerstedt, Oscar Leander Olsson)