Publicerad: 2020-01-08
Emil Kruse storspelade i VIK-målet.

Almtuna - Västerås 3-2(Straffar) (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Västerås kom till spel ännu en gång med en tråkig skadelista. Sebastian Benker, kanske den piggaste forwarden i laget för tillfället, fick vackert stanna hemma efter en ögonskada under den senaste träningen. Sedan tidigare saknades tre tongivande backar i form av Hassel, De La Rose och Ahrnberg samt forwarden Viktor Hertzberg. Emil Kruse fick ny chans efter finfin insats senast borta mot Timrå.

Thomas Pannanens ambition att bygga om och skapa mer fart i kedjeformationera fick därför revideras än en gång. Duktige junioren Oscar Hagman fick kliva in i fjärdelinan, Anthon Eriksson flyttades upp att spela med Tessier och Zetterberg. Om detta var anledning till den rätt tveksamm offensiven under den inledande perioden får vara osagt. Det mer uppenbara var att hemmalaget i skriande poängbehov, efter fem raka förluster, var hetast och hungrigast.

Almtuna fick ett powerplay mitt i perioden när Jimmie Jansson drog på sig en tvåa för hakning. Det var den andra utvisning för Västerås inom loppet av dryga minuten. Hemmalaget satte upp ett fint powerplay och hotade med inspel och avslut mot Västerås kasse. Västerås lyckades hålla undan även i sitt andra boxplay men bara tio sekunder efter att man blivit fulltaliga small det bakom Emil Kruse i Västerås kasse. Efter en sargduell bakom Kruses kasse lyckades Almtuna hitta en ett inspel till en helt ren Sebastian Fakt som resolut skickade in pucken fram till 1-0. Tid 11:39

Västerås försökte lyfta upp sitt offensiva spel men straffades flera gånger av att Almtuna vann puck och hittade fina uppspel mot offensiva blå. Vid ett av dessa tillfällen var det Tony Mårtensson som fick komma helt rent efter ett perfekt uppspel från egen zon. Lyckligtvis för Västerås hade Emil Kruse bestämt sig för att stänga alla frilägen denna match. Något som han senare fick återupprepa flera gånger i period två. Skott: 9-6

Andra perioden inleddes med att lagen åkte och kände lite på varandra. Två minuter gick innan det var "proppen ur" för målchanser. Åt båda håll. Almtuna som skaffade sig ett friläge men Emil Kruse, i Västerås mål, klarade. Det tog bara sekunder innan det var Västerås tur att komma till ett närmast friläge. Västeråsbacken Calle Själin kom plötsligt i ett fint läge mot Almtunas målvakt men avslutet räddades. Om man trodde det skulle mojna i chansbytandet trodde man fel. Almtuna svarade med ett nytt friläge men än en gång stod Emil Kruse emot.

Under fem sex minuter var det rena Vilda Västern i skapandet av målchanser.

Det blev till slut Almtuna som gick vinnande ur detta chansbytande. En Almtunaback skickade ned pucken i kortsargen. Pucken studsade ut och Almtunas Villiam Hag var först på trissan och kunde slå in den från nära håll fram till 2-0. Tid 28:10

Almtuna fortsatte peppra på med skott "från alla håll" så fort de kom in i anfallszonen och stundom studsade pucken oroväckande nära Västerås mållinje.

Tolv minuter in i perioden fick Västerås ny chans till spel i powerplay. Ett ganska långsamt och föga chansskapade uppställt spel där Almtuna flera gånger kunde vinna puck och lägga ut. När chansen tycktes förlorad till en reducering, bara sekunder kvar av powerplay, åkt Willian Wikman in med pucken på vänsterkanten. William tappade trissan men återvann pucken efter lite studsande på Almtunaspelares skridskor. Almtunas spelare stod lite på hälarna då de trodde på eget puckinnehav och blev smått överraskade över att nämnde William Wikman lyckades peta fram trissan till en inåkande Fredrik Johansson mitt i slottet. "Freddas" avslut hittade in, längs isen, mellan målvaktens benskydd. Tid 32:40

Perioden slutade 1-1 men Västerås kunde tacka sin burväktare, Emil Kruse, som lyckades avvärja inte mindre än fyra(4) frilägen i perioden för att hemmalaget inte drog ifrån målmässigt. Skott: 20 -8

Efter de två inledande perioderna var frågan om Västerås fortsatt skulle bjuda på frilägen i parti och minut. Så blev inte fallet. Istället kom Västerås ut som ett "nytt lag" och dikterade matchbilden närmast fullständigt i perioden. Man lyckades återkommande trycka ned Almtuna i egen zon och slängde nu mer desperat in puckar mot Almtunas målvakt Jonas Arntzen. Hemmlaget var forsatt väldigt duktiga på att komma upp i skottlinjen och täckte bort flera farliga avslut. (Totalt sett lyckades Almtuna blocka 15 skott medan Västerås kom upp i tre skottäckningar i matchen).

Trots att Västerås fick chans till spel i powerplay, två gånger under periodens inledande sex-sju minuter, lyckades man inte komma till med sina avslut. Almtunas duktige back, Per Svensson, var en gigant i boxplay och bidrog själv till att "rädda" ett par farliga avslut genom att hinna fram i skottlinjen och täcka.

Men till slut fick Västerås utdelning på sin forcering. Målet kom i en av få spelvändningar som hemmalaget Almtuna bjöd på. Anthon Eriksson tog, så att säga, saken i egna händer. Från egen zon ångade han ned mot Almtunas målvakt flankerad av en medspelare. Istället för att söka ett sidlesspass drog Anthon iväg sitt patenterat hårda handledskott och pucken satt klockrent i bortre krysset bakom en chanslös Jonas Arntzen i Almtunas kasse. Tid 51:33.

Efter två inledande perioder där Västerås offensiv stundtals var rätt uddlös var kvitteringsmålet välförtjänt sett till spelet i den avslutande perioden. Efter målet var det fortsatt Västerås som visade mest intresse av att gå för segern medan Almtuna tycktes mer intresserade av att ta matchen till övertid och därmed rädda minst en poäng.

Under den tredje perioden var det bara Almtunas spelskickliga förstalina, med Tony Mårtensson i spetsen, som då och då lyckades ta sig fram offensivt och skapa lite oro i Västerås egen zon. Almtuna skulle dock hinna få en finfin chans att vända tillbaka matchen till ny ledning. Med bara knappa tre minuter kvar hakade Kenny Källström upp nämnde Mårtensson framför eget mål och fick sätta sig två minuter på botbänken. Man må tycka vad man vill om Almtunas sätt att spela ishockey men de var matchen igenom väldigt puckskickliga i powerplay. Med Tony Mårtensson som spelfördelare lyckades man hålla sina motståndare under konstant press i sitt boxplay.

Det var med "darr på ribban" som Västerås kunde spela klart sitt boxplay utan nytt mål i baken. Skott: 7-10

Övertid En förlängning där Västerås hade mest puckeinnehav utan att för den skull kunna utnyttja detta till att hänga in ett seger mål. Skott: 1-3

Summering

Två direkt svaga perioder av Västerås avslutades med en tredjeperiod där man verkligen gick för segern. Med lite medstuds kunde man fått med sig mer än det enda mål som gjordes(A Eriksson). Å andra sidan. Med tanke på matchbilden totalt, med massor av generösa frilägen för Almtuna, får man nog beteckna oavgjort som en liten seger. "Motivation som slår klass", brukar det sägas. Almtuna var verkligen motiverade och hade länge tre oerhört viktiga poäng inom räckhåll. Emil Kruse definitivt lagets bäste spelare denna gång.