Blytung hemmaförlust mot effektivt Västervik
Publicerad: 2019-10-30
Oförmågan att göra mål under första delen av matchen blev avgörande.

Västerås - Västervik 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)

Redan i första anfallet var Västerås ytterst nära att trycka in ett ledningsmål i den röra som uppstod framför Västerviks målvakt. Efter denna första chans trampade hemmalaget på för att ta kommandot i matchen utan att få hugg på de riktigt klara målchanserna.

I periodens femte minut drog gästande Västervik på sig matchens första utvisning. Till en början lyckades hemmalaget inte alls sätta upp sitt powerplay. Först när det var knappa tjugo sekunder kvar fick man ordning på spelet men Västervik kunde relativt enkelt spela av sitt boxplay.

Det var Västerås som till största delen styrde spelet inledningsvis av perioden. Västervik kom endast upp med kortare besök i Västerås försvarszon.

Först i matchminut åtta lyckades gästande Västervik komma till ett avslut som oroade Emil Kruse i hemmamålet. Ett skott mot mål som styrdes farligt mot bortre stolpen. Västerås svarade upp genom att vända spelet och skapade flera chanser som kunde resulterat.

Nästa chans blev Västerviks och i samband med anfallet drog Västerås på sig sin första utvisning för kvällen(Jimmie Jansson, hooking). Tid 10:22.

Västervik vann tekningen och kunde omedelbart sätta upp sitt powerplay. Trots några halvchanser blev det inte något avslut som oroade Emil Kruse i Västerås mål. Västerås kunde enkelt hålla rent och fortsatte därmed på den inslagna vägen med riktigt stabilt boxplay.

Efter Västerviks powerplay blev spelet en aning flängigt där båda lagen hade lite svårt att få ordning på puck, passningar och klubba. Det var fortsatt Västerås som ägde mest puck men hade svårt att nyttja sina målchanser. Västerås fick ny chans att spela powerplay då Västervik drog på sig sin andra utvisning för perioden(Brandon Burton, holding). Tid 16:16.

Än en gång hade hemmalaget Västerås lite svårt att få ordning på sitt powerplay. Visserligen höll man sig i Västerviks försvarszon men passningar och avslut höll inte tillräckligt hög kvalitet.

I ett anfall strax efter hade Västerås en fin möjlighet att sätta ledningsmålet men avslutet gick utanför. Ett överspel framför Västerviks målvakt där målet för en stund såg vidöppet ut.

Sett till målchanser i perioden borde Västerås ha petat in ett och annat mål. Skott: 6-7

En period där lagen artigt turades om att befinna sig i varandras försvarszon. Det skapades målchanser åt båda håll och målvakterna fick verkligen vara på alerten. Detta med en viss övervikt för hemmalaget Västerås som hade de hetaste lägena.

Strax innan powerbreak drog Västerås på sig sin andra utvisning för matchen och bjöd därmed in sina motståndare till att spela sitt andra powerkväll(Alexander Yuonan, slashing) Tid 30:14.

Det tog bara knappa minuten i powerplay innan Västervik lyckades få slag på pucken mitt i slottet framför Emil Kruse. Till hemmapublikens besvikelse fick de se Västervik ta ledningen med 1-0. Målskytt Kim Johansson(Viktor Öhman, Rob Bordson). Tid 31:09.

Nästan omedelbart efter Västerviks ledningsmål var det Västerås tur att spela powerplay. Det var Västerviks Jacob Bjärselius som drog på sig två minuter för crosschecking. Tid 31:39. Västerås satte denna gång upp ett riktigt bra powerplay och fullkomligt bombarderade Västerviks målbur med avslut. Mitt i detta intensiva bomdardemang fick Västervik till en spelvändning som var nära att resultera. En två mot en situation som inte alls såg märkvärdig ut men där ett avslut, ur dålig vinkel, höll på att glida in bakom Emil Kruse i Västerås målbur.

Efter sitt powerplay fortsatte Västerås trycka på framåt och skapade flera lägen till ett kvitteringsmål. Då kom en riktigt kalldusch för hemmalaget. Västervik tog sig in i anfallszon och lyckades hitta fram till ett avslut som gick in i mål. Lite som från ingenstans! Chansen skapades till stor del på grund av ett byte i hemmalaget som öppnade upp för detta Västerviksmål. Tid 35:47.

Västerås hann med att skapa ytterligare ett bra läge innan perioden avslutades men ingen puck ville trilla bakom en storspelande Samuel Ward i Västerviks mål.

Det som skilde lagen efter två spelade perioder var framför allt målvaktsspelet. Samuel Ward i gästernas kasse storspelade och lyckades avvärja alla skott oavsett om han såg pucken eller inte.
Skott: 13 -15

Västerås kom naturligtvis ut oerhört taggade till den sista perioden och med en klar målsättning att jaga ikapp sina motståndare målmässigt. Västervik å sin sida satte fokus på att backa hem framför egen målvakt och bjöd inte på några ytor för Västerås att ta avslut.

De första tio minuterna i den sista perioden spelades av, i en för hemmalaget rasande takt, utan att man lyckades hitta en framkomlig väg till ett reduceringsmål. Västerås såg allt mer desperata ut i sina attacker medan Västervik spelade fortsatt oerhört disciplinerat och stod emot anstormningen utan några större problem.

När det återstod knappt sju minuter av perioden kunde man summera totalt två(!) avslut mot Samuel Ward i Västerviks kasse.

När man trodde/hoppades att det skulle komma ett misstag från gästande Västervik som kunde gett hemmalaget en väg in i matchen, hände det motsatta. Det blev Västerås som bjöd Västervik chansen att göra nästa mål i matchen. Viktor Öhman(Rob Bordson) fick äran att stänka in 3-0 till sitt Västervik och därmed stänga matchen. Tid 54:31.

Om inte luften helt gått ur hemmalaget efter 0-3 så var det definitivt en rejäl pyspunka fram till slutsignalen. För sin egen värdighet försökte man in i det sista spräcka den nolla som Samuel Ward ville försvara i Västerviks kasse. Skott: 2-5

Summering:

Västervik kom till ABB Arena Nord denna kväll med målsättningen att stoppa sin förlustrad. Då Västerås inte lyckades förvalta några av sina fina chanser till ett ledningsmål växte Västerviks aktier i matchen. När gästerna dessutom tog ledningen, via mål i powerplay, växte de in än mer i matchen. Västerås hade en period i andra perioden då man satte en våldsam press mot Västerviks mål, men utan att få in pucken i mål. Istället slarvade hemmalaget med ett byte som gav Västervik chansen till en spelvänding där man skickade in 2-0. Den tredje perioden spelades av utan att hemmalaget lyckades skapa mer en någon enstaka målchans. Västervik spelade mycket skickligt på resultatet och hade full kontroll över skeendet på isen. Att de lyckades peta in ett tredje mål blev på något sätt logiskt.