GurkOlle välkomnar Alexander Lunsjö

3 maj 2019 11:47

Vår skribent Olof Loklint möter ännu ett nyförvärv i vår artikelserie "GurkOlle välkomnar", nu är det dags att lära känna Alexander Lunsjö lite mer.


Hej Alexander, det är Olle från Västerås IK!

-Hej!

Sitter du bra så du kan svara på alla mina frågor nu?

-Jadå, det gör jag!

Jag hör på en gång, genom din dialekt, var du har ditt ursprung!

-Ja(skratt).

Har vår lokaltidning, VLT, varit i kontakt med dig?

-Jo, det har de, och det kändes okey.

Jag har hunnit med att intervjua fem nyförvärv och nu är det du som står på tur.

-Då har du haft lite att göra!

Äsch, det är inte så farligt. Det var bara en spelare som pratade så jag fick skriva närmast oändligt med text efter samtalet. Men nu ska vi prata om dig, Alexander Lunsjö.

-Jag är ung skåning från Helsingborg. Tjugotvå år gammal. Bor just nu i Uppsala med min flickvän som pluggar till förskolelärare.

Kommer hon hänga med till Västerås nu?

-Nej, hon blir kvar i Uppsala.

En liten praktisk fråga. Alla spelare i Västerås har gjort sin materialprovning redan. Hur blir det för dig nu?

-Jag gjorde en materialprovning med Almtuna så allt det jag beställde har skickats vidare till materialarna i Västerås.

Är du kinkig med nya skydd?

-Det är aldrig skönt med nya skydd. Det känns alltid lite stelt och konstigt i början.

Vad blir nytt för dig till den här säsongen. Vad har du beställt?

-Skridskor. Det är aldrig kul att byta de heller. Det tar ett par veckor innan de blir sköna att använda. Jag fick byta ut mina benskydd. Har haft dessa i tre säsonger och det hade faktiskt gått hål i dem.

Hur är det med klubbor. Är du kinkig där också. Velar mellan olika modeller?

-Nej, inte alls. Jag har en vanligt hook.

Men det där med flexen då?

-Jag har kört med samma flex i flera säsonger nu och jag är nöjd med den.

Du känner dig trygg med ditt klubbval!

-Ja, det gör jag.

Jag läste att när du kom till Almtuna så kände du att det var en stor omställning när det gäller träningsdosen!

-Ja, det stämmer. I Kallinge/Ronneby hade vi ingen direkt fystränare som jobbade med oss dagligen. Man körde sina egna pass. Vi hade alltid träning på förmiddagar, i gymmet, men det var inte gemensamt med hela laget. Man hade lite som ett eget upplägg. Vi gick ihop några spelare och gjorde våra pass.

Så när du kom till Almtuna var det uppstyrt på ett annat sätt?

-Ja, precis. Mycket skönare när det var uppstyrt. Man behövde inte planera sin egen träning.

Jag konstaterar att du är en ung spelare. Bara tjugotvå år!

-Ja, jag är fortfarande ung men man känner ändå att man blivit äldre. Man känner sig inte jätte-ung, egentligen.

Du har ju faktiskt varit uppe i SHL redan! Som nittonåring med Rögle. Men sedan blev det, ettan med Kallinge/Ronneby! Vad hände där?

-Jag fick någon skada där, runt jul. Så var det mig och en annan spelare det stod mellan om speltid. Då skadade han sig också. Då fick jag chansen att spela några matcher med Rögle i SHL. Jag fick en bra start. Gjorde mål i en av de första matcherna jag spelade. Jag fick en roll som passade mig och kände att jag klarade mig rätt bra. Kul att man fick förtroende att spela.

Att spela i SHL som nittonåring, det är inte dåligt. Då har man kommit rätt långt i sin karriär. Men så plötsligt hamnade du i Kallinge/Ronneby? Du ramlade ned två divisioner!

-Ja, så är det. Jag fick vänta på besked från Rögle ganska länge inför nästa säsong. Det stod mellan mig och några andra spelare. Jag fick besked om att Rögle inte tänkte satsa på mig ganska sent. Jag hade ingen egen agent just då.

Vad hör jag, ingen agent? Jag trodde alla spelare hade agent nuförtiden!

-Nej(skratt), men nu har jag en. Jag fick tag på en agent som hjälpte mig att komma till Kallinge/Ronneby.

Men Kallinge/Ronneby är ju av tradition ett riktigt bra Ettan-lag!

-Ja, det stämmer. De är alltid bra, varje år. De utvecklar många spelare som sedan skickas uppåt i seriesystemet.

Det var ju trots allt en bra Ettan-serie att spela i för dig!

-Ja, det var det. Den ansågs vara den bästa serien i Ettan.

Nu hoppar jag lite. Det ryktas att det gått rätt bra för dig i Almtuna i år!

-Ja, helt okey! Det gick mycket upp och ned för hela laget, och även för mig. Men sedan kom jag in i spelet mer och mer. Tycker jag utvecklades under hela säsongen. Avslutningen på säsongen blev helt okey för mig. Jag tog för mig mer.

Men, du Alexander. Vad är du bra på?

-Äh, (skratt), jag är snabb! Jag försöker göra mycket i högt tempo. Det är nog där min skicklighet kommer in. Att kunna ha bra fart men ändå kunna göra grejer ute på isen. Hitta öppnande passningar. Öppna upp spelet genom att använda hög fart.

Det är inte alla spelare som kan använda fart, och teknik, samtidigt!

-Jag gillar att komma med fart, en mot en, och utmana. Då brukar jag vara stark.

När jag kollar på din stats så är du varken liten eller stor! Du har inte vuxit sedan man mätte dig senast?

-Nej, (skratt). Jag har samma stats nu som då. Det är ingen nackdel att vara lite mindre. Det blir svårare att få tag på en då. Jag försöker utnyttja att jag inte är så stor och använda min snabbhet till att ta mig fram. Man kan hitta andra vägar.

Kan du skjuta?

-Jag har ett bra skott, tycker jag(skratt)! Men jag måste våga ta avslut oftare bara. Man tänker ibland att det inte är något bra läge och tar inte ta avslut. Men i ishockey har det allt mer blivit att man gör så kallade ”skitmål”. Man måste våga ta avslut oftare, helt enkelt.

Jaha, är du nördig på något sätt? Spelar något skumt Tv-spel, eller så. Spelar du Fortnite?

-(Skratt) Det gör väl alla! Alla som spelar Tv-spel har väl testat på Fortnite.

Spelar du Padel? Många spelare i Västerås kör det efter träningar. Tydligen väldigt seriöst med en intern rankinglista.

-Jag har spelat padel! Jag har spelat ett par gånger. Det är riktigt roligt att spela men jag behöver bli ett par snäpp bättre.

Bra att du spelat lite padel för du kommer sannolikt bli utmanad av någon i spelartruppen.

-(Skratt)

Vad lyssnar du på för musik?

-Det är allt möjligt. Det är lite dagsformen som avgör. Ingen speciell genre.

Du kommer alltså inte lämna omklädningsrummet om det spelas fel musik?

-Nej, det får gå. Man får bara försöka låta bli att lyssna om man inte gillar det(skratt).

Vad gillar du för mat?

-Jag gillar mycket mat! Det gamla vanliga. Pizza är gott. Sushi. Tacos. Sushi har blivit en personlig favorit under senare tid.

Har du bra koll på kost, vad du behöver äta?

-Ja, absolut tänker man på det. Min tjejs mamma är lite av en kostrådgivare. Hon jobbar med sånt. Jag har kunnat fråga henne om saker som gäller kosten.

Jaha, vi går vidare. Vad vill du med din ishockey?

-Alla hockeyspelare vill spela så högt upp som möjligt. Det är klart att man har drömmar att spela på absolut högsta nivå. Högsta nivån är NHL. Alla ishockeyspelare drömmer nog om det.

Var befinner du dig på din egen hockeyresa just nu, är du redo för SHL redan nu eller?

-Jag behöver minst en säsong till i HockeyAllsvenskan. Man vill inte gå för fort fram heller. Tänka över så man tar rätt beslut. Fundera över när det är smartast att ta ett steg till.

Det finns exempel på spelare som kommit fram tidigt, på hög nivå, men som fått ta några år i lägre serier innan de blommat ut. Anton Mylläri slog igenom tidigt i Västerås men fick ta omvägen via Ettan innan hans karriär tog fart igen.

-Ja, jag har faktiskt spelat med honom i Helsingborg! Jag var där som junior.

Jaha, du har spelat för Almtuna du. Ett lag som vi Västeråsare tycker är riktigt tråkiga att möta. Speciellt i gamla Gränbyhallen. Hur tyckte du det var att spela mot oss?

-Det var alltid svårt att möta Västerås. De spelade med väldigt högt tempo. Det gick snabbt ute på isen och de var skickliga. Spelade en rolig ishockey. Kreativ ishockey.

Denna säsong var det Almtunas tur att spela negativ kvalserie. Blev det någon skillnad att gå ut till dessa matcher jämfört med seriematcherna i HockeyAllsvenskan?

-Det blev som slutspelsmatcher hela tiden. Varje match blev otroligt viktig. Anspänningen blev självklart högre. Vi fick en bra start med två segrar men sedan kunde vi inte förvalta det läget.

Avslutning på HockeyAllsvenskan blev ju även den ytterst dramatisk för er. Ni hade ledningen med 4-3 mot AIK på Hovet. Hur gick tankarna när AIK kvitterade med bara 5 sekunder kvar av matchen?

-Vi visste om att Tingsryd ledde länge mot Oskarshamn. Vi visste även om att det blivit förlängning där och om vi vunnit matchen hade vi sluppit negativt kval. När AIK kvitterade blev det en otrolig tomhet. Det var helt sjukt.

Men eländet tog ju inte slut där. Sista matchen i kvalserien fick ju också ett abrupt slut för er. Ni torskade i förlängningen. Trots att ni själva gjorde ett mål, som dömdes bort!

-Jag såg situationen dåligt när vårt mål blev bortdömt men jag fattade det som att domaren blåste av spelet tidigt när pucken var i målgården. Tony Mårtensson var framme och sparkade med sig pucken och kom tydligen i kontakt med målvakten. Pucken var aldrig blockerad men domaren blåste av.

Och som lök på laxen gjorde Kristianstad mål istället! Var du på isen då?

-Ja, det var jag.

Jaha, var du på rätt ställe då?

-Njae, det var faktiskt ”min gubbe” som gjorde målet. Tyvärr var jag nog högst delaktigt i den situationen. Det blev en snabb spelvändning och jag blev försvarande i egen zon. Han som var puckförare passade in mot bortre stolpen. Pucken ”gick igenom mig” när jag försökte bryta passningen. Jag var på pucken så den studsade till lite, men inte tillräckligt. Det var precis som det hjälpte till att det blev mål. Spelaren i Kristianstad fick dålig träff på den studsande pucken och det lurade vår målvakt.

Vi kan med andra ord prata om de klassiska ”små marginalerna”!

-Ja, verkligen!

Du, vi har ju värvat en Viktor Hertzberg. Kan du berätta något om honom?

-Han älskar sitt kära Arsenal. Han tycker alltid de är bra oavsett vilken placering de har i ligan. Vi andra ser klart och tydligt att de inte är bra.

Hur är han som hockeyspelare då?

-Han är en väldigt snabb spelare. Han är faktiskt snabbare än vad jag är, och så har han verkligen näsa för var målet är.

Hur är han på isen. Är han arg jämt och ständigt eller?

-Jag har aldrig sett honom arg. Men det var en match där han fick en liten smäll mot munnen. Det kom någon droppe blod. Han hade nog aldrig varit med om det innan. Då åkte han med full fart mot domaren. Då var han vansinnig. Men det är enda gången jag sett honom arg. Han fick bara en liten fläskläpp.

Bra att veta. Då ska jag ställa frågan till Hertzberg om han är lite ”känslig”!

-Ja, tydligen när det kommer lite blod(skratt). Han var även alltid inne hos massören, han hade alltid ont, liksom. Han hade nog mest tid inne hos massören av alla spelare(skratt).

Om jag skulle be Hertzberg säga något om dig, vad svarar han då, tror du?

-Han skulle säga något om att jag ”äter”. Han vill att det ska se ut som att jag alltid äter. Jag gillar att äta nötter men han ser bara att jag tuggar. Äter på något. Han anklagar mig för att alltid sitta och äta. Men han är en duktig ishockeyspelare, det får jag lov att ge honom(skratt).

Tittar du på TV?

-Jag tittar mycket på sport. Mycket fotboll. Men inte så mycket ishockey. Väljer bara att titta när vissa lag spelar.

Jag har pratat med Josef Ingman från Karlskrona…(Här blev jag direkt avbruten, och glömde sedan bort vad jag tänkte fråga!)

-Det måste ha tagit lång tid för dig! Han är duktig på att prata. Riktigt pratglad. Jag spelade med honom i Kallinge/Ronneby i två säsonger. Sedan har han sin dialekt också. Då lyssnar man hellre på en skåning(skratt).

Spelar du golf?

-Njae, jag har provat lite. Jag har inget grönt kort men jag tycker det är skitkul. Jag har klubbor men har aldrig fixat det gröna kortet. Jag har aldrig tränat så mycket på att lära mig spela golf men jag tycker ändå jag är helt okey. Om jag tar tag i det så kanske jag kan bli något!

Varför blev det Västerås?

-Jag hade ett bra snack på Arlanda. Jag var på väg hem från Helsingborg till Uppsala. Landade på Arlanda. Då blev det ett bra alternativ att träffas där. Det fanns ett lite kafé där vi satt och pratade, drack lite kaffe, och lärde känna varandra. Det var Lars Ivarsson, Thomas Paananen och Patrik Zetterberg som var med. Jag fick höra hur Västerås jobbade och mycket kring hur det fungerade. Det kändes som ett jättebra alternativ för mig.

Bestämde du dig redan då för att gå till Västerås?

-Nej, det gjorde jag inte. Det fanns lite andra intressen. Det gick några dagar innan det bestämdes. Min agent pratade också med Västerås. Det var ju inte helt klart när vi träffades att Västerås ville ha mig. De visade sitt intresse, kan man säga. Det skadar aldrig att träffas och lära känna varandra. Jag förstod att de gillade min spelstil. Det kändes som att det var viktigt för Västerås att lära känna mig som människa och inte bara som spelare.

Jag sitter och funderar på en riktigt klok sista fråga. Någon speciell händelse, situation, du tar med dig från säsongen i HockeyAllsvenskan?

-Ja, gjorde ju 4-3 målet i sista matchen borta mot AIK på Hovet! Det var ett riktigt snyggt mål. Men det räckte tyvärr inte.

Oj, så du var den som höll på att rädda Almtuna kvar i HockeyAllsvenskan med det målet? Du kunde med andra ord blivit en hjälte och ihågkommen för evigt!

-Ja, så är det.

När tänker du ansluta till Västerås? -Jag kör igång på måndag. Då kommer Viktor Hertzberg och vara med. Men Viktor är i Spanien nu.

Du ska vara väldigt välkommen till Västerås. Så frågan är hur bra du kommer lyckas hos oss kommande säsong. Du gjorde 8+8 säsongen i Almtuna. Och var inte blyg nu!

-Jag siktar mot att göra runt 25-30 poäng!

Härligt att höra Alexander. Man måste våga sticka ut hakan lite!

-Jag kommer säkert få höra lite när vi kommer fram till omgång trettio och jag bara gjort fem poäng(skratt).

Tack för samtalet Alexander, och återigen, välkommen till Västerås!

-Tack själv!