Västerås föll efter spel i nära fem perioder.
Underläge 0-1 och 1-2 hämtades upp under första perioden.

Västerås - Björklöven 2-3 (2-2, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Dags för kvartsfinalmatch nummer fyra. 2-1 i matcher för gästande Björklöven.

Första perioden

Matchen startade i tempo furioso. Det gick rasande fort för alla aktörer ute på isen. Tack vara hög intensitet tvingade Västerås fram ett powerlay tidigt i perioden. Ut på botbänken Lövens Gerry Fitzgerald(01:49). Inledningsvis bra tryck i powerplay men slarv gav Löven spelvändning i boxplay som avslutades med skott mot Johan Gustafsson som tvingades till blockering. I efterföljande tekning vann Lövens Fredric Andersson pucken som lämplig nog studsade fram mot målet. Andersson han fram med bladet och via ett motlägg mot Johan Gustafssons målvaktsspade studsade puckuslingen upp och Fredric Andersson kunde slå in trissan i mål. Tid 03:29.

Tung mental motgång mot ett lag, Västerås, som denna säsong endast lyckats vinna en(!) match efter tidigt underläge.Men denna gång ville Västerås annat. I ett powerplay kunde Västerås äntligen spräcka nollan i denna spelform i denna matchserie. Lukas Zetterberg klappade in trissan fram till 1-1 efter förarbete av Daniel Gunnarsson och Mikael Frycklund. Tid 09:54.

Spelet böljade vidare och avslut från båda lagen avlöste varandra. Löven lyckades med en fin upprullning av Västerås defensiv och kunde skicka in nytt ledningsmål efter 11:32 genom Gerry Fitzgerald. Ett riktigt snyggt mål. Genomspel i målgården och på bortre stolpen dök han upp, Gerry, och vispade in trissan.

Men denna kväll visade Västerås gott gry och kvitterade några minuter senare genom alltid idogt och hårt arbetande Markus Bergman. Antons Svensson och Mikael Frycklund gjorde fint förarbete vilket öppnade upp för Bergman att sprätta in en målvaktsretur fram till 2-2. Tid 15:00.

Några minuter senare öppnade det upp sig en fin chans för Västerås att vända matchen till egen fördel. Utvisning Löven(Gerry Fitzgerald,17:10), som följdes upp av ny utvisning för gästerna. Felix Girard i Löven stod för säsongens slashing i samband med tekning i egen zon och fick böta för detta tilltag med två minuter i utvisningsbåset. Tid 17:55.

Västerås fick därmed spela fem mot tre och chansen att ta kommandot målmässigt i matchen. Av detta blev tyvärr, inget alls. Ett dåligt powerplay där man knappt hittade fram till riktiga avslut. Perioden slutade oavgjort, 2-2, vilket får anses som helt rättvist. Skott: 11-7

Andra perioden

I den andra perioden mojnade intensiteten en aning. Båda lagen började spela med större säkerhetsmarginal och stängde därmed ned varandras offensiv på ett effektivt sätt. Det blev helt enkelt väldigt trångt att hitta fram till bra avslutslägen. Västerås brände även två möjligheter att göra mål i powerplay. Skott: 8-10

Tredje perioden

Om den andra perioden var aningen tillknäppt förstärktes detta i den tredje. Båda lagen var skickliga på ett spela med bra marginaler och bjöd inte sina kontrahenter något gratis. Lägg därtill bra målvaktsspel i bägge burarna. Löven fick chans att spela powerplay två gånger om i perioden utan att kunna förvalta detta. Skott: 12-11

Förlängningsspel

Under den första förlängningsperioden var det Västerås som skapade de hetaste chanserna även om Löven, som vanligt, stack upp och rörde om i Västerås egen zon. Ett powerplay som inte resulterade samt missat friläge i slutsekunderna av perioden(Kangas). Fortsatt oerhört stabilt försvarsspel av båda lagen och målvakterna omutbara när chanser dök upp. Matchen vidare till en femte period. Vilket lag skulle orka mest. Västerås som gått på mycket folk hela matchen eller Löven som gått kort om folk på grund av skador. Även den femte perioden var spelmässigt väldigt jämn. Avgörandet kom till slut i form av mål i powerplay. Än en gång var det Lövens skicklighet i denna spelform som avgjorde. Målgörare blev Gustav Possler och tiden var 87:46. Ett skott in mot Johan Gustafsson, retur rakt ut, och Possler var snabbast på trissan. Skott period fyra: 12-10 Skott period fem: 4-3 Skott totalt: 47 -41

Summering

Västerås gjorde en av sina bästa hemmamatcher mot Björklöven denna kväll. En match som länge stod och vägde. Till slut avgjordes allt genom att gästerna var skickligare i powerplay när det väl fick chansen i period fem. Västerås hade chanser att avgöra tidigare men denna kväll var inte de berömde marginalerna på lagets sida. Kan man upprepa kvällens insats uppe i Umeå på lördag fiinns stor chans att ta detta kvartsfinalspel vidare.