Västerås - Björklöven 2-3
Publicerad: 2019-09-26
Andra matchen för säsongen i ABB Arena Nord och denna gång stod Björklöven för motståndet. Ett lag som allmänt tippats att tillhöra den absoluta toppen denna säsong. Även ett lag som förra säsongen lyckades vinna tre av fyra jämna möten oss emellan. Det skulle återigen bli en väldigt jämn match som fick sitt avgörande sent i tredje perioden.

Första perioden:

Under matchens första självande minut kom Västerås fram till två halvfarliga avslut. I båda fallen var det backar som höll sig framme. Första läget, Alexander Younan, som följde med upp i en spelvändning och försökte peta in pucken, och strax därefter Kenny Källström som frestade med ett skott.

Men det var gästande Björklöven som styrde och ställde det mesta under matchens inledning. Inte blev det lättare för hemmalaget Västerås som drog på sig offensiv utvisning. Den skyldige var Jesper Johansson(tripping) som lite olyckligt stack fram klubban för att ta emot en passning i slottet framför Björklövens mål. Björklöven satte upp ett riktigt bra powerplay men Västerås, med Jepser Myrenberg i målet, kunde hålla tätt.

Mitt i perioden fick Västerås till en snabb spelvändning som var nära att resultera då en Björklövenspelare slarvade med pucken framför egen blålinje.

Från mitten av perioden började Västerås komma in allt mer i matchen och spenderade lite mer tid i anfallszonen. William Wikman stred så tappert i en sargduell nere i Björklövens zon att en motspelare(Hardy Härman) tvingades ta till en utvisning för att freda sig. Tid: 14:40.

Direkt på nedsläpp satte Västerås upp sitt powerplay och skapade en farlig chans men trots några ytterligare lägen kunde man inte förvalta detta läge till ett ledningsmål.

En lite märklig situation i slutet av perioden. Jimmie Jansson slog en stenhård passning ned mot sargen bakom Lövens mål. Två Västeråsspelare var först på pucken men domaren blåste för - offside! På efterföljande nedsläpp, i egen zon, blev det kalabalik framför Myrenberg där flera spelare försökte komma åt en lös puck. I röran av spelare hittade domaren en utvisning på Jimmie Jansson(hooking) och Björklöven fick därmed en fin chans att ta ledningen i matchen. Trots flera bra avslut från gästerna kunde Västerås hålla undan och perioden slutade därmed mållös. Skott: 8 - 4

Period två:

När det gått knappa fyra minuter av perioden kom matchens första mål. Det hela började med att William Wikman tog sig in i Björklövens zon men missade pucken när han skulle ta avslutet. Gästerna vände spelet snabbt, vann pucken nere i sarghörnet, och lyckades spela in pucken i slottet där Pontus Andreasson(Oskar Stål-Lyrenäs) fick på en träff. Trots massor av ben, skridskor och klubbor i vägen hittade pucken in i mål bakom Myrenberg i hemmakassen. Tid: 25:06

Efter målet fortsatte Björklöven att vara det mer spelförande laget och Västerås fick rikta in sig på att freda egna målet och hitta lägen till spelvändningar.

Fram till timeouten i perioden var det fortsatt Björklöven som styrde det mesta av spelet på isen men hemmalaget Västerås lyckades trots detta skapa ett par bra chanser genom sina snabba spelvändningar.

Först när det återstod cirka sju minuter av perioden kunde Västerås lyfta upp sitt offensiva spel och börja sätta mer press mot Björklövens mål. För detta flit belönades man till slut med ett powerplay då Björklövens Alexander Deilert drog på sig en utvisning för hooking. Mitt i Västerås powerplay drog Björklöven på sig ny utvisning och det blev spel fem mot tre för hemmalaget. En fin chans som man inte lyckades förvalta.

Direkt efter att Björklöven blivit fulltaliga skapade Västerås nytt tryck mot Björklövens kasse men inte heller nu kunde man överlista bortalagets duktige målvakt Joe Cannata. Skott: 13-10

Period tre:

Västerås satte full fart framåt direkt efter nedsläpp och efter knappa tjugo sekunder fick man till rejält tryck mot Björklövens mål. Men inte heller denna gång ville pucken slinka in. När pucken åter kom i spel var det ännu en gång hemmalaget som gasade på och frestade bortalagets målvakt med flera avslut.

Mitt i Västerås ambition att trycka in en kvitteringspuck fick Björklöven till ett fint anfall och pucken studsade förrädiskt framför Myrenberg som fick sträcka ut för att blockera.

När alla förväntade sig att Västerås forcering skulle resultera i en kvittering kom istället ett mål för, Björklöven. Ett mycket märkligt mål. En spelvändning där Löven kom två mot ett. Skottet tog i insidan av Jesper Myrenbergs högra stolpe, studsade ut, och träffade en annan Björklövenspelare på benet, och pucken i mål. Domaren tog för säkerhets skull till en videogranskning men målet godkändes, helt korrekt. Tid: 44:53

I ett anfall direkt efter det något snöpliga 0-2 skapade Västerås återigen en fin chans. Men inte heller denna gång föll det väl ut. Denna gång var det Kelsey Tessier som fick ett läge mitt framför mål men helt missade avslutet. Men så, från 'ingenting' kom äntligen ett mål för hemmalaget. Målskytt Isak Skedung(Jerome Leduc).

Efter målet fick Västerås ny energi och anföll energiskt. Det var som att matchen plötsligt vägt över till hemmalagets favör. Till hemmapublikens förtret fick matchen avbrytas p.g.a brandlarmet började ljuda och ABB Arena Nord fick utrymmas. Lite snöpligt för Västerås som precis fått tillbaka både energi och självförtroende efter sitt reduceringsmål. Tid för denna incident var 50:00.

Efter detta ofrivilliga spelavbrott fick aldrig hemmalaget Västerås tillbaka sin intensitet i anfallsspelet. Björklöven stängde skickligt ned de flesta försök till spelvändningar då de framgångsrikt backade hem och stängde av mittzon samt ytorna framför eget mål.

I slutet av matchen tog Västerås ut målvakten för spel sex mot fem men en olycklig Sebastian Benker tappade pucken på egen blålinje och bjöd Björklövens Sebastian Selin öppet mål. En chans som han sjävklart inte missade.

I slutsekunderna av matchen fick Anton Eriksson göra ett tröstmål fram till 2-3(Erik De La Rose). Skott: 13 - 3

Summering:

Än en gång visade sig Björklöven bli för svåra. De visade upp ett gedigt och stabilt spel över hela isen och visade gott självförtroende i sitt spel. Västerås saknade absolut inte chanser att göra fler mål, och till och med vinna matchen, men denna kväll ville det sig inte. Björklövens mål fram till 2-0 ,som kan betecknas som slumpmässigt, gav gästerna utrymme att spela av matchen på ett effektivt sätt under den avslutande perioden.