Seger på övertid hemma mot Mora
Publicerad: 2021-03-12
Joakim Hillding blev matchvinnare med 1+1.

Västerås - Mora 6-5 (ot) (1-0,2-3,2-2,1-0)

Det blev mål närmast omgående i matchen. Dryga två minuter in i perioden tog Isac Skedung fart från mittzon, åkte in några meter i offensiv zon, och drog iväg ett handledsskott som satt perfekt i bortre hörnet hos Matteus Ward i Moras kasse. Tid 2:32.

Västerås spelade perioden igenom rätt kontrollerat och tillät inte Mora att skapa särskilt många farliga avslut.

I slutet av perioden hittade domaren en utvisning på Västerås Jimmie Jansson Lorek och Mora fick chans att visa upp sitt fina spel i powerplay. Och visst skapade gästerna chanser. Emil Kruse fick verkligen jobba för att parera flera svåra avslut.

En tråkig incident inträffade nere vid Västerås kortsarg. Tre spelare åkte ihop och Moras Robin Johansson blev liggade och signalerade för skada. Johannson tvingades därefter lämna isen och matchen.

Spelmässigt en jämn period som aldrig riktigt tog fart. Skott: 7-7

Om målchanserna inte var allt för många i den första perioden förändrades detta rätt dramatiska i matchens andra period. Hela fem mål gjordes.

Redan i periodens tredje minut kom Moras kvittering. Alexander Lunsjö fullföljde en tackling och domaren ansåg att den var regelvidrig. Två minuter i utvisningsbåset för fasthållning. Tid 22:11.

Mora fick därmed chans till spel i powerplay för andra gången i matchen. Västerås hängde i alls med denna gång och innan man visste ordet av hade Moras Oskar Stål-Lyrenäs bombat in pucken i nät bakom Emil Kruse. Tid 22:19.

Mora nöjde sig inte med att kvittera. Redan i bytet efter var Västerås lite mjuka i egen zon och Mora vann tillbaka pucken nere bakom förlängd mållinje. Pucken upp till back på blålinjen, ett skott som Emil Kruse parerade, men retur rakt ut. Där dök Moras Oscar Eklind upp och kunde lägga in pucken i närmast tomt mål. Tid 22:51

Västerås fick även de chans till powerplay då Moras Tim Palmberg drog på sig en tvåa för tripping. Tid 25:54. Ett powerplay där Västerås frestade med några avslut men utan att få utdelning.

Västerås kämpade på och i en lite rörig situation där Moras målvakt gick omkull kunde Joakim Hilding kvittera till 2-2. Tid 31:37.

Men Mora ville göra mål igen. Och det gjorde man. Denna gång genom Johan Persson som efter att missat ett friläge fick ny chans. Bara några sekunder senare fick samme Persson en fin passning in mitt framför Västerås målbur och gjorde inget misstag. Tid 34:02.

Efter målet tryckte Mora på för ännu ett mål men Västerås kunde hålla undan. Lite bökigt blev det då hemmalaget drog på sig ny utvising då August Nilsson åkte ut för en tripping. Tid 35:05. Denna gång kunde dock Västerås hålla emot och matchen gick vidare med uddamålsledning för Mora.

Med knappa två minuter kvar av perioden blev det återigen Västerås som fick chans till spel i powerplay. Ett spelövertag som höll på resultera i mål för Mora! Med några sekunder kvar av spelet i fem mot fyra kunde Västerås snyggt spela sig fram till 3-3 genom mål av Alexander Lunsjö. Tid 39:56. Skott: 15-15

Den andra perioden bjöd på fem mål. Den tredje fortsatte i samma anda med många mål som trillade in medviss regelbundenhet för båda lagen. En indianare i egen zon dukade för Moras mål fram till 4-3 i periodens fjärde minut. Sist på pucken för Mora blev Isac Andersson som fick fin träff så pucken seglade in förbi Emil Kruse i Västerås kasse. Tid 43:43.

Detta tycktes inte bekymra Västerås nämnvärt som raskt gick till anfall och redan i bytet efter Moras ledningsmål kvitterade till 4-4. Isac Skedung vann en sargduell och petade in trissan framför Moras målbur. Där stod William Wikman och vispade in pucken och matchen kvitterad. Tid 44:40.

Västerås Simon Åkerström drog på sig en tvåa för slashing och Mora fick ånyo chansen att briljera med sitt fina powerplay. Och som de gjorde detta. Moras Daniel Ljunggren spelade över pucken till Lukas Wernblom som skickade in trissan vid första stolpen. Ny ledning för Mora. Nu med 5-4. Tid 48:29.

Västerås hade dock inte släppt tanken på en seger. En rörig situation framför Moras mål där Fredrik Johansson höll sig framme och kunde peta in kvitteringen fram till 5-5. Tid 56:23.

Under matchens sista minuter skapades det några halvchanser men inget som resulterade i fler mål. Matchen därmed till förlägning. Skott: 8-7

Skott totalt: 32-29

Övertid

I det senaste mötet på bortaplan mot Mora kunde Västerås avgå med seger efter mål i övertidsspel. Historien upprepade sig. Det tog inte mer än 42 sekunder innan Lukas Zetterberg kunde stöta in segermålet från nära håll. Detta efter en liten finurlig framspelning av Joakim Hildning. Tid 60:42.

Sammanfattning

En lite märklig match. Den första perioden kändes kontrollerad av båda lagen. Stabilt spel över hela isen. Västerås fick med sig ledning med 1-0. I den andra perioden blev det mer "byta-chanser-ishockey" vilket Mora behärskade lite bättre. Även den tredje perioden visade på samma struktur i spelet. Hellre anfalla än försvara. Med tanke på gästande Moras fina form blev det naturligtvis en skön fjäder i hatten för Västerås att man till sist kunde vinna matchen. Västerås är faktiskt ligans bästa lag i övertidsspel. Något att ta med sig in i det kommande slutspelet.