Viktig bortaseger mot Tingsryd
Publicerad: 2021-01-10
Marcus Bergman avgjorde på övertid

Tingsryd - Västerås 2-3 (OT) (0-1,1-0,1-1,0-1)

Det var hemmalaget Tingsryd, stärkt av tre raka segrar, som närmast omedelbart tog tag i taktpinnen i matchen. Det ena långa anfallet efter det andra där man ansatte Västerås försvar. Trots det stora puckinnehavet i anfallszon kunde Tingsryd inte förvalta detta till att ta sig fram till riktigt bra avslutslägen. Västerås kunde till största delen hålla sina motståndare ute längs sargen och därmed tvinga sina motståndare till svåra avslutslägen. Tingsryds allra bästa målchans kom, lite överraskande, genom en snabb spelvändning där pucken styrdes över från nära håll.

Mitt i denna spelmässiga dominans av hemmalaget klev Västerås upp och gjorde matchens första mål genom Lukas Zetterberg. Ett uppspel i mittzon från Tingsryd stoppades av Västeråsbacken Simon Åkerström. Lukas Zetterberg snappade upp pucken och fick närmast fri gata ned mot Tingsryds målvakt på högerkanten. Ett snabbt och välriktat handledskott senare hade han skickat in ledningsmålet till sitt Västerås. Tid 14:05.

Bara sekunder efter Västerås ledningsmål drog man på sig en utvising där Jimmie Jansson fick sitta av två minuter för interference. Tingsryd fick därmed chansen till en snabb replik. Trots ett stort puckinnehav i spelet fem mot fyra i anfallszon kunde inte Tingsryd hitta fram till ett avgörande avslut. Västerås boxplay vann den duellen mot Tingsryds powerplay.

Under slutminuterna böt lagen några chanser med varandra men inget mer mål föll i perioden. Skott: 11-8

Bättre fart under fötter på Västerås inledningsvis i denna period som också genererade i ett antal bra målchanser. Typiskt då att Tingsryd blev det lag som gjorde första, och enda, målet i perioden. Detta efter en tilltrasslad situation runt den egna kassen.

Västeråsbacken Gustav Berglund försökte skicka iväg pucken bakom målet men träffade, mycket oturligt, en medspelares skridsko vilket fick pucken att studsa in framför det egna målet. Tingsryds Felix Olsson hade plötsligt friläge framför Jesper Myrenberg i Västerås målbur och förvaltade detta kliniskt genom att skicka in kvitteringen till 1-1. Tid 24:08

Fortsättningsvis under perioden var det spelmässigt jämt även om Tingsryd lyckades bäst med att etablera lite längre anfall. Hemmalaget fick även chansen till spel i powerplay två gånger om i perioden utan att kunna förvalta detta. Skott: 11-12

Västerås fick sin första chans till spel i powerlay i periodens tredje minut då Tingsryds Rasmus Bengtsson fick sitt av två minuter för en interference. Precis som i de senaste matcherna hade Västerås fasligt svårt att få ordning på spelet med fem man mot fyra på isen. Till en början kom Västerås inte ens in anfallszon med pucken under kontroll. Först när det var dryga tjugo sekunder kvar av powerplay kunde man ställa upp i anfallszon. Och ställde upp var vad man gjorde. Ingen tycktes riktigt veta vad man skulle hitta på. Då tog Sebastian Benker saken i egna händer från sin kant. Med några raska skär gjorde han sin gubbe och skickade in pucken fram till ledning med 2-1. Tid 42:24

Efter Västerås ledningsmål blev det Tingsryd som hade puckinnehavet till största delen och man tryckte ned sina motståndare i egen zon gång på gång. Men Västerås fortsatte jobbade bra defensivt och kunde till största delen hålla hemmalaget längs sargen. De avslut som kom ned mot Jesper Myrenberg var inte direkt högkvalitativa.

Men Tingsryd skulle få sitt mål, till slut. Inte alls oförtjänt. Lukas Zetterberg drog på sig en tvåa för hög klubba och förvisades till utvisningsbåset. Fjärde gången gillt för Tingsryd och denna gång kunde Martin Janohls pricka in kvitteringen fram till 2-2 efter en fin framspelning av Anton Svensson.

Peridons sista del blev ett riktigt ställningskrig där båda lagen ville bevaka sin poäng samtidigt som man var beredda att hugga på chanser som dök upp. Det blev Tingsryd som fick den allra hetaste chansen till att avgöra innan full tid. Ett väldigt fint klapp-klappspel av Tingsryd som kunde gett dem tre nya poäng och en fjärde raka seger. Jesper Myrenberg i Västerås kasse ville dock annat och gjorde matchens mest avgörande räddning. En matchvinnande räddning, skulle det visa sig. Det oavgjorde resultatet, 2-2, innebar fortsatt spel i övertid. Skott: 13-7

Skott totalt: 37 - 29

Övertid

Tingsryd inledde med puckinnehav och hade en fin möjlighet att avgöra men Jesper Myrenberg klarade. Lite senare skickade Lukas Zetterberg iväg ett avslut som prickade stolpen. Strax därefter drog Jimmie Jansson Lorek iväg längs sargen på högerkanten, in i offensiv zon, och skickade in pucken mot mål. Där kom Fredrik Johansson stormande men hans styrning räddades av Tingsryds målvakt. På returen höll sig Marcus Bergman framme och skickade in pucken fram till 3-2 och en mycket viktig seger.

Summering

En bra genomförd bortamatch mot ett formstark Tingsryd. Det som bar laget fram till seger i denna match var bra boxplay, hårt defensivt arbete, en rktigt bra målvakt i Jepser Myrenberg, samt att det gjordes mål på några av alla chanser som skapades. Trevligt att Marcus Bergman fick sätta matchvinnande pucken i mål. Man kan säga att Marcus fick betalt retroaktivt för allt slit han lagt ned de senaste matcherna.