Publicerad: 2021-02-17
William Wikman gjorde Västerås enda mål

Västerås - Björklöven 1-2 (1-1,0-0,0-1)

Första perioden

Västerås klev på bra under sina första byten i matchen och markerade tydligt sin närvaro för gästande Björklöven. Trots detta lyckades inte Västerås komma till några riktigt farliga avslut. Björklöven första halva av perioden var förvånansvärt tam. Svårt med uppspel från egen zon och fick inte fäste i anfallsson. Detta vände lite när Västerås Filip Karlsson åkte på en riktig spökutvisning. En närkamp med Björklövenspelare där denne tappade skäret och dundrade in i sargen. Domaren uppfattade situationen annorlunda och nämnde Filip Karlsson fick sätta sig på utvisningsbänken för boarding! Tid 09:10.

Löven satte upp ett bra powerplay men fick inte till några riktigt bra avslutslägen.

Med knapp tretton minuter spelade var det Västerås tur att spela powerplay. En spelform som fått mer form och struktur den senaste tiden med några fina mål som följd. Denna gång gick dock hemmalaget bet och klarade inte av att sätta upp ett vägvinnande powerplay.

Med drygt tre minuter kvar av perioden kunde Björklöven överlista Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Ett inspel in framför mål där Lövens Alexander Wiklund fick fritt läge att skicka in ledningspucken fram till 1-0. Tid 16:50.

Västerås svarade snabbt på detta baklängesmål. Förarbetet av Simon Edvinsson och Henrik Hetta gav William Wikman närmast öppet mål för att kunna skicka in kvitteringen till 1-1. Hettas instick fenomenalt snyggt. Tid 17:29.

En spelmässigt jämn period där gästande Björklöven arbetade sig in mer och mer i matchen allt som klockan tickade. Skott: 7-11

Andra perioden

Västerås gjorde sannolikt den bästa andraperioden på hemmais på mycket länge. Faktum är att Björklöven hade otroligt svårt att överhuvudtaget skapa någon form av offensiv. Västerås radade upp avslut och några av riktigt hög karat. Alla formationer lyckades skapa tryck mot Björklövens mål. Henrik Hetta en av härförarna under perioden och stod för många fina aktioner offensivt. Anthon Eriksson en av hemmaspelarna som hade läge att hänga in ett ledningsmål. Björklövens offensiva spets lös helt med sin frånvaro under dessa tjugo minuter. Kevin Poulin i gästernas målbur fick göra några riktigt fina räddningar för att hålla nätet rent från påhälsning. Skott: 13-5

Tredje perioden

Perioden inleddes som den andra perioden slutade. Västerås satte full fart framåt och under periodens första skälvande minuter var man nära att kunna trycka in ett ledningsmål. Det skulle dock bli gästerna som skulle göra nästa mål i matchen. Löven lyckades för första gången på länge etablera lite tryck i Västerås zon. Pucken spelades upp till back som lade ned en lös lyra mot mål. Där stod Lövens J.t Brown och lyckades styra pucken förbi en chanslös Jesper Myrenberg. Ett mål som var lika ologiskt som överraskande sett till det spelövertag hemmalaget länge haft i matchen. Tid 46:46.

Efter Björklövens ledningsmål kunde Västerås aldrig riktigt få upp samma intensitet i sin offensiv. Visst skapade man några chanser till att kvittera men i sanning var många avslut väldigt harmlösa och lätta att avvärja för Lövens målvakt.

När Björklövens Justin Crandall drog på sig utvisning(i eget powerplay) gav det Västerås en liten öppning att komma ifatt målmässigt. Men det powerplay Västerås visade upp när chansen nu bjöds var tillbaka på en besvärande låg nivå. Västerås lyckades faktiskt inte ens ta sig in i anfallszon för att ställa upp sitt spel i numerärt överläge.

Björklöven kunde efter sitt boxplay ganska enkelt stänga ned matchen och bevaka sin ledning fram till slutsignalen. Västerås försökte med sex man mot fem sista två minuterna men lyckades inte sätta tillräckligt bra offensivt tryck för att kvittera. Skott: 9-3 Skott totalt: 29-19

Sammanfattning

Västerås dominerade matchen till stora delar. Speciellt under period nummer två. Det spelar dock ingen större roll hur mycket chanser man skapar om man inte gör mål. Detta fick laget bittert erfara denna afton. Björklöven gav överlag ett blekt intryck men har man offensiv spets så räcker det långt även om inte spelet i övrigt fungerar. Det Västerås får ta med sig är vetskapen om att laget har förmågan att rå på de flesta motståndare i denna serie. Nästa gång behöver man "bara" gör lite fler mål.