Västerviks IK - Västerås IK 2-4
Publicerad: 2018-11-15
Västerås IK besegrade Västerviks IK med 2-4 (1-1, 1-1, 0-2) under onsdagskvällen. Skotten i matchen 35-23. Målskyttar för VIK under kvällen var Isac Skedung, William Wikman, Sebastian Benker och Jesper Johansson.

Knappt tre minuter in i den första perioden så får Västerviks IK chansen till spel i powerplay. Hemmalaget tar också ledningen i det numerära överläget när Kevin Schulze från blå slängde in en puck på mål som Philip Rondahl kan styra in. Lagen turas om att ha initiativ i den första perioden, men de riktigt vassa målchanserna uteblir fram till det är 30 sekunder kvar. Mikael Frycklund hittar då Fredrik Hetta med en öppnande passning och den sistnämnde får ett friläge. Kruse i Västerviks mål klarar dock det läget.

Västerås IK ska dock kvittera innan periodens slut, det när Isac Skedung får träff på en en studsande puck framför motståndarkassen och pucken hittar in bakom Kruse. Den första perioden slutar 1-1, skotten 9-7.

Thomas Paananen efter första perioden:

-Det börjar olyckligt för vår del när det blir en billig utvisning som jag tycker inte borde vara utvisning där dom tyvärr får ett mål, tuff start i matchen. Men jag tycker att vi sakta men säkert kommer in i matchen mer och mer. Jämn period överlag, vi får tillbaka ett mål när dom strular och vi tar till vara på det. 1-1 känns ganska rättvist efter första.

Västerås IK får bästa möjliga start på andra perioden när laget tar ledningen med 1-2. William Wikman kommer in zon med bra fart längs kanten och avlossar ett snabbt skott som hittar in över benskyddet på Kruse i Västerviks mål.

Nästan omgående efter att VIK tagit ledningen i matchen så tvingas man för andra gången i matchen till spel i boxplay, de gulsvarta klarar dock det numerära underläget. I samband med den andra periodens powerbreak så drabbas VIK av ännu en utvisning, men bortalaget klarar av även det numerära underläget.

Västerås IK hinner dock inte vara fulltaliga mer än knappt två minuter innan man drabbas av en ny utvisning med tre och en halv minut kvar av perioden, halvvägs in i det numerära underläget drabbas man av ännu en utvisning och Västervik får chansen till spel fem mot tre i knappa minuten. Hemmalaget väljer att i samband med det ta timeout. Victor Öhman kan kvittera till 2-2 med fem sekunder kvar av spelet fem mot tre. Vilket innebär att hemmalaget får fortsätta dryga minuten i spel fem mot fyra.

Det blir dock inga fler mål i perioden som slutar 1-1, skotten i den andra perioden 15-7 till hemmalaget.

Thomas Paananen efter andra perioden:

-Andra börjar bra för oss när vi får en kontring och William Wikman gör 1-2, första tio minuterna är bra från vår sida i andra perioden. Vi har bra kontroll, Västervik skapar inte mycket. Sen kommer utvisningsvågen och Västervik tar över perioden helt, det blir svårt att freda oss och till slut gör de 2-2 i fem mot tre. Bortsett från utvisningarna tycker jag att vi gör vi en okej period. Tredje perioden

Knappt tre minuter in i den tredje perioden så får Västerås IK chansen till spel i numerärt överläge för första gången i matchen. De gulsvarta kan i det numerära överläget ta ledningen med 2-3, det efter att Benker får flera försök att trycka in en retur. Hemmalaget som jagar en kvitteringspuck tar över matchbilden mer och mer ju längre perioden går och skapar sina lägen, men Marcus Dahlbom agerar stabilt i kassen.

Med drygt två minuter kvar av perioden så väljer Västervik att plocka ut målvakten Emil Kruse. VIK kan dock istället göra 2-4 i öppen kasse genom Jesper Johansson med knappa minuten kvar. Den tredje perioden slutar 0-2, matchen 2-4. Skotten i tredje perioden 11-8, totalt 35-22.

Thomas Paananen om tredje perioden:

-Tredje börjar bra återigen när vi får tidigt PP som vi lyckas förvalta, vi har ett riktigt vasst PP för tillfället. Sen tycker jag vi spelar ganska bra fram till de får ströchanser som alltid dyker upp i slutminuterna. Men vi har ganska bra kontroll och tycker att vi vinner rättvist, framförallt sett till spelet fem mot fem tycker jag vi är ett bättre lag.

Ni hade pratat mycket om nu just spelet fem mot fem innan matchen, vad är det som fungerade bra mot Västervik som kanske inte fungerat tidigare?

-Det är framförallt vi gör några skitmål, för att vi är där framför kassen. Det är några formationer som flyttar upp spelet. Det är väldigt små marginaler i spelet fem mot fem, men svårt att säga exakt vad det beror på. Mikael Frycklund var riktigt bra igår och ledde sin kedja på ett väldigt bra sätt. Skedung, Wikman och Benker gjorde varsitt mål och är produktiva framåt.

Marcus Dahlbom räddade 33 av 35 skott och fick ta sin första seger för säsongen igår, vad säger du om hans insats?

-Dahlbom var grym igår, det är jätteroligt se. Vi har sett på träning sen AIK-matchen att han steppat upp och vill tävla igen som på samma sätt som förra säsongen. Skönt för honom själv och skönt för laget att vi fick vinna med honom i målet. Det var mycket som var bra igår och framförallt Marcus Dahlbom i målet.