Nionde raka vinsten när Mora besegrades på bortaplan!
Publicerad: 2019-12-14
Tät defensiv, bra målvaktsspel och två mål i powerplay.

Mora - Västerås 1-4 (1-0, 0-3, 0-1)

Första perioden

En period som till största delen dominerades av hemmalaget Mora. I kraft av ett tidigt ledningsmål, av Adama Masuhr redan efter knappa fem minuter, släppte Mora på handbromsen och gick hårt offensivt. Jesper Myrenberg i Västerås kasse fick verkligen komma upp stort och räddade ett antal luriga avslut. Hemmalaget fick även chansen till att spela powerplay, två gånger om, och vid bägge dessa tillfällen var det ytterst nära ännu ett Mora-mål.

Först efter powerbreak fick Västerås lite ordning på sitt anfallsspel och skapade lite tryck mot Moras kasse. Men det var först i periodens slutsekunder Västerås fick den riktigt stora chansen att kvittera. Västerås Viktor Hertzberg kom en mot en med Moraback, tog ett avslut som målvakten räddade, och var ytterst nära att kunna skicka in returen i mål.

Lite kuriosa från perioden. Marcus Bergman som avslutade matchen mot Björklöven hemma, i övertidsspelet, med att täcka eget backskott med ena armen. Under första perioden idag lyckades(!) samma Marcus stå ivägen för två backsskott som tycktes träffa samma fot. Det kan göra ont att spela ishockey! Skott:12-9

Andra perioden

Västerås fick inleda perioden i spel fem mot fyra. Som vanligt(!) tycks det vara särskilt svårt att spela powerplay inledningsvis i en period. Västerås fick aldrig något riktigt tryck mot Moras kasse och därmed fortsatt ledning, 1-0, till hemmalaget. Strax efter att Mora blivit fulltaliga drog Västerås Fredik Johansson på sig en utvisning(slashing) och hemmalaget fick chans att utöka sin ledning. Tid 22:35.

Mora tog sig in i anfallszonen men Västerås skickade ut pucken. Till skillnad mot den första periodens spel i denna spelform fick hemmalaget inte alls till detta powerplay och gästande Västerås kunde hålla undan ganska enkelt.

Fram till powerplay sjönk spelkvaliten i matchen betänkligt. Varken Mora eller Västerås lyckades få ordning på ett organiserat anfallsspel. Efter powerbreak kom dock en islossning i matchen och det var gästande Västerås som stod för denna.

Först utnyttjade man ett misstag av Mora i egen zon. Det var Viktor Hertzberg som höll sig framme och snodde pucken några meter innanför blå linjen. Han skicka iväg en droppassning till Sebastian Benker som fick till ett fint avslut som seglade in till 1-1. Tid 31:36.

Omedelbart efter denna kvittering fick Mora till ett långt anfall men kunde inte hitta riktigt bra avslutslägen. Västerås höll undan och belönades lite senare med ett nytt powerplay i matchen. Detta efter att Moras Daniel Ljungren dragit på sig två minuter för en holding. Tid 34:26. Västerås fick inte till något ordnat powerplay men i slutet av denna spelform vände man spelet där Viktor Hertzberg trampade in på högerkanten, vek in mellan två Moraspelare, och fick till att avslut. Moras målvakt räddade men returen damp ned obevakad vid dennes högra stolpe. Där dök William Wikman upp och skickade in pucken i mål fram till 2-1. Tid35:57.

Men målfesten för Västerås tog inte slut där. Bara dryga minuten senare var det dags igen. Fredrik Johansson drev in med puck på högerkanten, droppa bakåt till Anthon Eriksson, och ett välriktat avslut senare stod det 3-1 till Västerås i matchen. Tid 37:04. Skott:7-9

Tredje perioden

Mora kom ut till den avslutande perioden med en förhoppning att få till ett snabbt reduceringsmål. Trots en del tid i Västerås anfallszon inledningsvis hade hemmalaget väldigt svårt att nå fram med riktigt bra avslut. Mora försökte verkligen och avsluten formligen haglade mot Jesper Myrenberg under periodens inledande fyra fem minuter. Västerås höll undan denna anstormning och belönades lite senare med spel i powerplay då Moras Måns Carlsson drog på sig två minuter för holding. Tid 47:10

Resultatet av detta powerplay blev ett fint mål av Isac Skedung. På ett pass från Kelsey Tessier gled Skedung in framför Moras målvakt, Olof Lindbom, och petade retfullt in pucken mellan dennes målvaktsbenskydd. Tid 47:10

Efter detta fjärde mål för Västerås kändes matchen stängd. Mora fick visserligen chansen till att reducera via två powerplay i slutdelen av perioden, men hade fortsatt att överlista en välspelande Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Skott: 14-11

Summering

En typisk serielunksmatch i vintermörkret. Mora i sitt utsatta tabelläge stod för en riktigt bra förstaperiod och tog välförtjänt med sig 1-0 till paus. En miss i egen försvarszon i den andra perioden, som gav Västerås kvitteringen till 1-1, gjorde att vågskålen vägde över. Efter halva andra perioden kunde man stundtals se varför Västerås ligger i toppen av serien och Mora i botten. Det finns ett lugn i laget vilket gör att spelarna bara nöter på. En metodik som till slut gav en stabil bortaseger.

Olof Loklint