VIK-LIF 0-3
Publicerad: 2019-03-13
Dags för nedsläpp i förkvalsserien säsongen 2018/19. För motståndet stod Leksand. Ett i det närmaste fullsatt ABB Arena Nord fyllt av förväntansfulla supportar. Skulle det bli seger och ett tidigt ryck i tabellen för hemmalaget som kom med en vinstsvit på sju raka matcher i bagaget.

Leksand kom inte oväntat ut hårt redan i sina första byten och satte tryck mot Västerås backar. Leksand drev hårt mot mål och passade på att peta lite extra på Samuel Ersson. Under matchens första tre minuter tvingades hemmalaget att slå icing dubbla gånger.

När klockan tickat upp i matchminut tre fick Västerås sitt första långa anfall och satte enorm press mot Leksands försvar. Det hela avslutades med två farliga avslut men Axel Brage, i Leksands mål, stod upp och parerade fint. Anfallet avslutades med en dubbelutvisning. Lukas Zetterberg och Leksands Daniel Gunnarsson hamnade i ett mindre handgemäng efter att spelet blivit avblåst.

Spelet fortsatte med spel fyra mot fyra på isen. Leksand var det lag som kom till det farligaste läget i den spelformen men Samuel Ersson kunde avvärja.

Nio minuter in i perioden testade Alexander Lindelöf med ett hårt skott mot Axel Brage. Returen gick rakt ut mot en framstörtande Alexander Younan som dock inte fick träff på pucken.

Strax efteråt låg Västerås på i anfallszonen igen och i en rörig situation framför mål hittade domaren en utvisning för Leksand. Denna gång var det Leksands Daniel Gunnarsson som fick sitta av två minuter för highsticking.

Västerås fick därmed sitt första powerplay i matchen. Marcus Bergman drev in pucken på högerkanten och försökte sig på en inbrytning mot mål men Leksand kunde rensa bort pucken. Västerås fick senare fast pucken i anfallszon, efter visst besvär, och Johan Skinnars fick chansen till ett hårt avslut i fritt läge från vänsterkanten. Skottet räddades av Axel Brage och Leksand hade därmed lyckats hålla tätt i sitt boxplay.

I matchminut sexton var det Leksands tur att spela powerplay då Västerås drog på sig utvisning för tripping i anfallszonen. Leksand ställde ganska omgående upp sitt powerplay och började spela runt för att hitta lägen. Man lyckades till slut hitta fram till ett avslut mitt i slottet men en hemmaspelares klubba blockade skottet så pucken hamnade i droppnätet bakom Samuel Erssons målbur.

Perioden avslutades med att pucken låstes fast i Västerås ena sarghörn och fortsatt 0-0 på resultattavlan. En period som spelmässigt var oerhört tight och jämn spelmässigt. Båda lagen försvarade sig mycket bra och var starka framför egen kasse vilket fick till följd att väldigt få avslut hittade fram till respektive målvakter.

Skott: 5-4

Det började olyckligt för hemmalaget då Mikael Frycklund drog på sig två minuters utvisning för highsticking. Leksand lyckades få till ett backskott fram till 1-0 som letade sig förbi Samuel Ersson i hemmamålet. Målskytt Mattias Karlsson. Tid 22:04.

Västerås lät sig inte nedslås utan satte full fart framåt och testade Axel Brage med avslut. Det uppstod en hel del knuffar mellan spelaren varje gång pucken blivit blockerad. Det märktes allt mer ute på isen hur viktiga poäng som stod på spel. I stort sett efter varje avblåsning var spelarna på varandra och markerade sin närvaro. Anthon Eriksson markerade ordentligt vid ett tillfälle då han helt enkelt välte omkull en Leksandspelare efter avblåsning i anfallszon. Domaren valde den gången att se mellan fingrarna.

Båda lagen fortsatte att jobba hårt för att komma till avslutslägen men det disciplinerade försvarsspelet från båda sidor höll nere målchanserna till ett minimum. Under några minuter i mitten av perioden var det Leksand som hittade fram till lite längre anfall och Västerås fick fokusera på att försvara sig. Något som man också gjorde bra.

Vid tiden för powerbreak hade båda lagen lyckats få till sju skott mot mål men förutom avslutet i powerplay, för Leksand, var inget av dessa speciellt farliga.

Jimmie Jansson fick ett fint avslutsläge några minuter efter powerbreak men skottet räddades av Axel Brage. Strax efter lyckades Leksand vinna tillbaka pucken i anfallszonen och hittade upp med den till blålinjen. Ett hårt lågt backskott passerade förbi Västerås Jesper Johansson som försökte ta sig in i skottlinjen för att täcka bort skottet. Istället för en lyckad skottäckning fick hemmapubliken se pucken susa förbi Samuel Ersson och in i mål. Målskytt Jesper Ollas. Tid 33:44

Efter målet fortsatte Leksand att sätta nytt hårt tryck i Västerås zon. Man fick till flera farliga avslut som kunde resulterat men Samuel Ersson lyckades hålla emot denna gång. För första gången denna säsong såg Västerås lite tagna och tafatta i sitt spel på hemmaplan. Man hittade inga bra passningsvägar ur egen zon vilket fick till följd att all fart i det egna anfallsspelet försvann.

Istället var det Leksand som triumferade med fart och öppnande passningar vilket gjorde att man ständigt fick tryck på hemmalaget. Med endast tolv sekunder av perioden skapade Västerås sin bästa målchans. Mikael Frycklund kom i ett två mot ett-läge tillsammans med Johan Skinnars. Frycklund lade över pucken perfekt till Johan Skinnars som fick läge att reducera till 1-2. Axel Brage gled dock ut perfekt och stängde helt vid sin högra stolpe.

Perioden slutade 0-2. Spel och chansmässigt ett logiskt resultat då gästande Leksand var det bättre laget. De vaskade fram ytterligare en handfull avslut som kunde resulterat förutom de två avslut som gett laget ledning med 2-0.

Skott: 10–13

Västerås inledde perioden väldigt aggressivt och lyckades ta sig fram till flera farliga avslut. Leksand kunde dessvärre, för hemmalaget, få undan pucken och hålla målet rent från påhälsning. I den fjärde minuten av perioden uppstod stor kalabalik framför Axel Brage men Västerås lyckades inte heller denna gång få in pucken. När hemmapubliken äntligen började vädra lite morgonluft drog Västerås på sig periodens första utvisning. Denna gång Kalle Östman som var lite vårdslös i mittzonen och drog på sig två minuter för en fasthållning.

Denna gång lyckades inte Leksand alls få till sitt powerplay och Västerås kunde relativt enkelt spela av sitt boxplay.

Direkt när Västerås blev fulltaliga klev de återigen fram med aggressivt spel och hotade med avslut mot Leksands mål. Trots ny kalabalik framför Axel Brage kunde Leksand hålla emot. Mitt i Västerås anstormning drabbades man av ny utvisning. Fredrik Johansson drog på sig två minuter för tripping. Leksand fick därmed nytt läge att närmast stänga matchen med ett tredje mål för kvällen. Västerås svarade dock upp i sitt boxplay och Leksand hade svårt att etablera något spel i Västerås zon.

Nästa stora målchans kom istället för Leksand när Västerås slarvade med pucken på offensiva blålinjen. Ett starkt hemjobb redde dock upp situationen. Plötsligt blev det nu Leksand som drev spelet offensivt och satte press mot Samuel Ersson. I en lite stökig situation framför Västerås mål var det dags för nya utvisningar. Återigen Kalle Östman för hemmalaget men denna gång fick han sällskap av Leksands Mattias Ritola. Bedömning blev roughing. Tid 53:22

I spelet fyra mot fyra försökte sig Marcus Bergman på ett genombrott på högerkanten men stoppades effektivt upp av Leksands backar. Så fort lagen blev fulltaliga gick Västerås för reducering igen. Man försökte verkligen men Leksand var fortsatt oerhört starka defensivt och bjöd inte på någonting.

Med knappa minuten kvar av matchen tog Västerås ut målvakten i ett sista försök att nå ett första mål i matchen. Lukas Zetterberg fick skottläge uppe vid blå men skottet blockades och pucken upp i droppnätet. Med tio sekunder kvar kunde sedan Leksand stänga tillställningen med sitt tredje mål för kvällen. Denna gång i ett tomt mål.

Skott: 8-10

Summering:

Sett över tre perioder vinner Leksand matchen rättvist. De skapade flera heta avslut än hemmalaget samt spelade oerhört strikt och tight defensivt. Målvakten Axel Brage fick välförtjänt hålla sin nolla intakt, men, i sanningens hade han denna afton inte allt för många avslut som han behövde briljera på. Denna afton fick vi se ett helt annat Leksand än det vi mött tidigare under säsongen.