Förlust hemma mot HV71
Publicerad: 2021-08-12
Västerås med elva nya spelare i laget gjorde sin första match denna försäsong.

Under torsdagskvällen startade årets försäsong med träningsmatch mot HV71. Svårast tänkbara motstånd då gästerna tippats som seriesegrare. Västerås kom till spel med elva nyförvärv och många supportrar var sannerligen nyfikna på hur laget skulle ta sig an denna svåra uppgift.

HV71 tog tag i initiativet från första nedsläpp där man fick till ett långt anfall. Det tog dryga två minuter innan Västerås själva lyckades få ned pucken i offensiv zon men HV71 vände ut direkt och gick till nytt anfall. Första tekningen i offensiv zon för hemmalaget i matchminut tre. I matchens femte minut snurrade HV71 runt i offensiv zon där Västerås backar tappade markering vid bortre stolpen och HV71 kunde vispa in 1-0 genom Pontus Netterberg. 04:19.

I anfallet efteråt var Västerås ytterst nära att kvittera men en bra målvaktsräddningen av Jonas Gunnarsson förhindrade detta. I samma minut lyckades Västerås vända spelet snabbt från egen zon och var nära att hänga en kasse. Bra hemjobb därefter av Västerås backar som tog bort en chans för HV71 att komma till avslut.

Västerås slarvade i uppspel, fastnade på egen blålinje, och HV71 kom till nytt avslut men Linus Ryttar hade inga problem att avvärja.

Västerås tycktes komma in allt mer i matchtempot efter HV71:s starka första minuter men nytt tveksamt spel i egen zon där hemmalagets backar tappade puck bjöd HV71 på en halvchans.

Västerås fjärdelina lyckades sätta lite offensiv press och tvingade HV71 till att lyfta ut pucken högt ur egen zon.

Ny tekning offensivt för Västerås efter en icing från H71. Bortalaget vann tekningen och vände snabbt ned spelet i Västerås defensiva zoom och började spela runt. Västerås svarade med lite mer fysiskt spel längs sarger.

Nästa målchans fick Västerås men återigen lite för dåligt avslut för att resultera. Än en gång vände HV71 spelet snabbt och kunde skapa egen målchans och lite panik för Västerås defensivt.

Böljande spel på isen där båda lagen kom till avslut närmast omedelbart när de kom in i offensiv zon. HV71 testade med backskott som Linus Ryttar styrde högt upp i luften. Direkt efter detta kunde Västerås, än en gång, snabbt spela sig fram till nytt avslut mot HV71.

Väldigt lite spel i mittzonen då båda lagen snabbt spelar sig ned i motståndares egen zon.

Västerås med ett jätteläge till kvittering. Spelare frispelad, helt ensam, mitt framför motståndarmålvakten men avslutet för tunt och kunde räddas. Men, det skulle ändå bli Västerås som gjorde nästa mål. Redan i anfallet efter, nytt friläge, och den här gången slank pucken in. Målskytt Matthias From. Tid 15:00.

Direkt efter målet drog Västerås på sig en utvisning och gav gästande HV71 chansen att återta ledningen i matchen. HV71 satte omedelbart upp sitt powerplay och satte tryck. Det tog inte lång tid innan pucken återigen låg bakom Linus Ryttar och återigen Pontus Netterberg som målskytt. Tid 17:07.

I spelsekvensen efter HV71: ledningsmål drog de själva på sig en avvaktande utvisning. Anton Svensson i hemmalaget snirklade sig fram på högerkanten och kom till ett avslut innan utvisningen verkställdes.

Västerås tog tag i sitt powerplay genom att flytta runt pucken i anfallszonen. Två avslut som inte direkt hotade var det närmaste man kom i sitt powerplay. Perioden avslutades med lite tryck från hemmalaget i offensiv zon. Skott: 9-11

Väldigt stark inledning av gästande HV71 men Västerås tog sig in mer och mer i matchtempo och spel allt som perioden gick.

Den andra perioden inleddes med att Västerås tog tag i spelet offensivt och fick till ett långt anfall med några fina avslut. I nästa spelsekvens var det gästande HV71 som fick till ett långt anfall där de försökte komma till avslut. Lite vekt och slarvigt bakspel i egen zon höll på att straffa Västersås men man lyckades avstyra och få pucken ur zon.

Nytt avslut från HV71 där man spelade brett på blålinjen och fick till att avslut för styrning från back. I sekvens efter drog Västerås på sig en avvaktande utvisning och HV71 trampade runt med pucken i anfallszon. Västerås reagerade på en screen från motståndare som tog bort egen spelare från att försvara men domaren valde att inte ta utvisning.

Powerplay från HV71 men Västerås hade tydligen läst på och såg till att stoppa spel mellan HV71:s backar på blålinjen. Mitt i HV:s press tappade de helt markering på två spelare i Västerås som spelade sig fram till ett två mot ett. William Wikman drev in med pucken på vänsterkanten, avvaktade till rätt läge, innan han skickade över en perfekt macka till Mikael Frycklund. Frycklund avslutade med ett rappt handledsskott men HV:s målvakt Jonas Gunnarsson gjorde en fantastisk räddning och avvärjde. Sekunderna senare nytt friläge för Västerås men skottet smet millimetrar utanför bortre stolpen.

Efter en situaiton vid Västerås mål uppstod lite "gurgel" där spelarna i bägge lagen visade på lite attityd. Dock inget som renderade utvisning.

HV71 mer puckförande en stund utan att komma fram till några riktigt farliga avslut. HV71 lade ned pucken och fick till en målvaktsblockering. Tillfälligt lite mer avvaktande spel. Ur ingenting spelade sig Västerås fram till nytt friläge. Denna gång var det Alexander Lavoie som brände möjligheten till en kvittering. HV71 tappade helt bort markeringen och det var närmast öppen gata.

Västerås blev allt duktigare under den andra perioden att hålla sina gäster längs sargerna i egen zon. HV:s puckinnehav kunde därför inte förvaltas i så många spetsiga avslut även om de frektent skickade in puckar mot Västerås mål. Nytt slarv av hemmalaget vid egen blå och lite kalabalik som dock kunde avvärjas.

Nedsläpp offensivt för Västerås med knappa två minuter kvar. HV71 vann puck och gick genast på offensiven. Men återigen fastnade de längs sargerna. Efter en hel del bök lyckades de till slut spela sig loss och peta in en retur efter målvaktsräddning. Målskytt denna gång Chad Billins. HV71 blev tydligen stärkta av sitt mål och ångade offensivt men Linus Ryttar kunde stå emot och hålla ställningen någorlunda jämn. Gästande HV71 avslutade de sista minuterna bäst och kunde därför gå till pausvila med 3-1. Skott 6-17

Trots att HV71 hade många avslut var det märkligt nog Västerås som brände de klaraste lägena i perioden.

Stundtals kunde man tydligt se avsaknaden av tajming i spelet för hemmalaget. Detta helt naturligt med tanke på de få tillfällen som laget tränat på is fram till ikväll. Ingen formation i hemmalaget stack ut under de första två perioderna.

Västerås tog sin in i anfallszon närmast omedelbart vid nedsläpp men HV71 tog tag i pucken och förlade istället spelet i Västerås egen zon. För av värja sig fick hemmalaget skicka pucken till en icing. Direkt på nedsläpp spelade sig HV71 fram till nytt mål genom Jesper Kokkonen som vispade in en retur och ledning med 4-1. Tid 1:45

Hur skulle då hemmalaget reagera på detta? Nytt slarv vid egen blålinje vid uppspel höll än en gång på att straffa sig. Oorganiserat några sekunder i hemmalaget och som tack för det tvingades man dra på sig en utvisning för att förhindra nytt baklängesmål.

Rejäl tackling av Ludvig Jardeskog mot HV-back vid sargen när HV71 satte upp sitt powerplay. Pucken ur egen zon men den kom lika snabbt tillbaks för nya avslut mot Linus Ryttar i Västerås kasse. Lite ostrukturerat spel i boxplay men Västerås klarade sig undan och fick in fullt manskap på isen.

Västerås stack emellan med eget avslut innan HV71 återigen var framme och oroade framför Linus Ryttar. Med knappa sex minuter spelade av sista perioden såg hemmalaget något baktunga ut. Detta till skillnad mot HV71 som såg ut att ha en väldig massa energi i benen.

Timeout för Västerås. Den behövdes sannerligen för att försöka få fart på de egna benen. Offensiv tekning vunnen av Västerås och Jimmie Jansson frestade med ett nedlägg för styrning mot HV:s målvakt. Tackling på Västeråsspelare som inte var puckförande i egen zon men domaren vinkade avvärjande.

Nära ett friläge för Anton Svensson men pucken gled ifrån ned mot sarghörnet. Isac Skedung tog fart på högerkanten men fastnade vid sargen och pucken ut ur HV:s zon igen. Ludvig Jardeskog drev upp pucken i ett anfall men HV kunde bryta vid egen blålinje.

Simon Fernholm näste man för hemmalaget att försöka få fart offensivt men blev avväpnad vid egen blå och istället halvchans för motståndarlaget. Offensiv tekning för HV71 och Västerås bara skyfflade iväg pucken för att komma ur egen zon och ta byte.

HV71 började allt mer spela av matchen med knappa sex sju minuter kvar samtidigt som Västerås hade förtvivlat svårt att få fason på sin offensiv. Västerås in i anfallszon och efter lite studsande av pucken mellan klubbor och blad kunde man reducera till 2-4. Målskytt Alexander Lunsjö. Tid 15:10.

Efter målet försökte Västerås få till än mer offensivt tryck. William Wikman tog en åkning djupt ned i anfallszon, släppte pucken bakåt till anstormande back, men skottet gick troligen utanför. Situation i HV:s zon där några spelare blev gramse på varandra. Det hela utmynnade i utvisningar för en spelare i vardera lagen. Spel fyra mot fyra och då valde Västerås att plocka ut Linus Ryttar för att spela fem mot fyra.

Tekning och Västerås direkt på avslut och lyckades återvinna pucken för nya avslut. HV71 fick chansen att lägga pucken i tom kasse men missade. Istället nytt avslut av Västerås som avstyrdes av ribban i motståndarmålet.

En period där HV71 hade lite av allmänhetens åkning de första åtta tio minuterna. Efter den välbehövliga timeouten kunde Västerås lyfta spelet till en anständig nivå och avsluta matchen på ett hyggligt sätt.

HV71 riktigt bra periodvis i matchen men visade även prov på hål i defensiven där Västerås skapade ett antal frilägen under matchens gång. Som vanligt svårt att värdera lagens insats i säsongens första träningsmatch men helt klart visade HV71 upp att man redan nu har ett fint och vägvinnande grundspel i laget.

Västerås gjorde sannolikt vad man kunde denna kväll men det finns mycket som kommer bli bättre i takt med istid och träningsmatcher.