Skön, men knapp, bortaseger mot svårspelade Vita Hästen
Publicerad: 2019-10-23
Jesper Myrenberg stängde igen och Jimmie Jansson bombade in segermålet!

Vita Hästen - Västerås (0-0, 0-1, 0-0)

Den som hade förväntat sig Hawai-Hockey eller Vilda-Västern-Hockey blev nog besvikna på insatsen av båda lagen under första perioden. Spelet kunde mer betecknas som avvaktande och försiktigt. Tränarhockey, med andra ord. Två lag som spelade väldigt disciplinerat och var måna om att få ut pucken ur egen zon på ett säkert sätt. Inget av laget lyckades få till något längre anfall där man fick tryck på sina motståndare. När man väl kom in i anfallszon förlades spelet oftast längs sargen.

Det var Vita Hästen som samlade ihop till de få målchanser som bjöds i perioden. I båda fallen frilägen. Det första friläget bjöds hemmalaget på när Västerås slarvade på offensiv blå. Två Vita Hästen-spelare fick åka mot en övergiven Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Avslutet träffade dock inte mål, enligt TV-bilderna.

Lite senare i perioden var det dags för bjudning nummer två. I samband med ett byte tappade Västerås markering, mitt på egen blålinje, och lät Hästens Filip Cruseman åka solo mot målet. Som tur var, för Västerås, gjorde Anthon Eriksson ett förträffligt hemjobb och hann fram och lyfta på Crusemans klubba precis i skottögonblicket. En riktigt viktig puckstöld.

Vita Hästen fick även chansen att spela ett powerplay när Västerås August Nilsson drog på sig utvisning(14:15) för boarding. Där stod dock Västerås boxplay emot bra och hemmalaget fick inte till några riktigt vassa chanser. Skott 10-6

Perioden påminde en hel del om den första även om båda lagen lyckades ta sig fram till lite fler avslutslägen. Framför allt gästande Västerås fick till fler avslut som kunde resulterat. Spelmässigt fortsatt väldigt jämt där båda lagen turades om att ha puckinnehav. I mitten av perioden drog Vita Hästen på sig en utvisning(Jens Hellgren, interference), och bjöd in Västerås till att ta ledningen i matchen. Västerås fick till ett par avslut från backposition där Jerome Leduc matade på med puckar mot mål.

Powerplayet blev resultatlöst och några minuter senare var det Vita Hästens tur att spela i powerplay. Inte heller hemmlaget lyckades utnyttja detta spel i numerärt överläge trots några halvfarliga avslut ned mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse.

Det skulle dock komma ett mål till slut och det var gästande Västerås som stod för det. William Wikman transporterade in pucken på högerkanten och efter kamp med en Hästenspelare vallade han tillbaka pucken upp mot Jerome Leduc. Leduc skickade trissan vidare till Jimmie Jansson som fick glida in i skottsektorn och ladda bössan. Avslutet satt stenhårt i nät bakom en skymd(!) och chanslös Viktor Kokman i hemmamålet. Tid 34:26

Det enda som skilde lagen åt var att Västerås lyckades göra ett mål samt fortsatte dominera med tekningsvinster. Skott: 5-10

Efter den snöpliga(!) förlusten i den senaste hemmamatchen mot Tingsryd, där man släppte in fyra mål i tredje perioden, var frågan hur Västerås skulle agera sista tjugo minuterna. Skulle de våga gå för ännu ett mål eller spela mer på resultatet? Svaret blev det senare. Mycket beroende på att Vita Hästen anföll allt mer energiskt i takt med att machklockan tickade ned. Hemmalaget dominerade puckinnehavet stort och kom i den ena anfallsvågen efter den andra. Stundtals låste man fast Västerås i egen zon och skapade rejält tryck. Så länge det spelades fem mot fem var ändå känslan att Vita Hästen hade svårt att komma åt de riktigt vassa avslutslägena.

Mitt i perioden drog Jimmie Jansson på sig en utvisning(crosschecking,50:37) i en sargduell bakom eget mål och trycket från Vita Hästen ökade i kvadrat. Hemmalaget radade upp chanser framför ett vilt kämpande Västerås. Jesper Myrenberg fick komma upp stort och gjorde några avgörande ingripanden. Men även forwards slet föredömligt. Alexander Lunsjö, som exempel, kastade sig fram och täckte ett backskott som tog högt på överkroppen. Precis den typ av uppoffrande spel som måste till för att stänga en match.

Efter sitt powerplay fortsatte Vita Hästen oförtrutet att jaga ett kvitteringsmål och det var med mesta möjliga darr på ribban som Västerås kunde hålla unden fram till slutsignalen. Skott: 9-2

Summering:

Västerås kom till denna match en aning stukade efter debaclet hemma mot Tingsryd senast. Då tappade men en säker seger till förlust i slutminuterna. Skulle man hitta tillbaka till ett vägvinnande spel redan mot kvällens match mot Vita Hästen. Svaret blev, nja! Under de två första perioderna höll man jämna steg med Vita Hästen och tog även ledningen med 1 - 0 genom fint mål av Jimmie Jansson. Den tredje, och sista perioden, blev en lång prövning av lagets defensiv. Jesper Myrenberg, målvakt för kvällen, fick verkligen göra skäl för traktamentet. Stod för en rad fina ingripanden och bidrog starkt till segern. Om det var en medveten strategi att backa hem och försvara ledning(1-0) så var det ett modigt beslut. Vita Hästen känner sig troligen lite rånade på poäng efter kvällens match!