Blytung seger i uppstarten av slutspelserien!
Publicerad: 2020-03-11
Sebastian Benker en förgrundsfigur med klassmål fram till 3-1

**Västerås - Vita Hästen 5-2 ** (2-0,1-1,2-1)

Första perioden Till skillnad mot senaste mötet hemma mot Vita Hästen kom hemmalaget Västerås ut med en helt annan energi till denna match. Det var med andra ord full fart från start. Det tog inte lång tid innan Västerås kunde göra första målet i matchen och därmed sätta sig i förarsätet. Det var Kenny Källström som lyfte ned en puck mot William Wikman framför Hästens mål. Wikman tackade, tog emot, och styrde snyggt in pucken i mål. Tid: 1:33

Efter sitt ledningsmål fortsatte Västerås att trycka på framåt och radade upp chanser som kunde ha resulterat. Man fick även med sig ett powerplay efter cirka sju minuters spel där det skapades en handfull fina lägen.

Vita Hästen fick ägna den mesta tiden till att försvara sig och när de fick tag i pucken i egen zon blev det långa luftpastejer ut i mittzonen. Först i den tioende matchminuten kunde gästande Vita Hästen ta sig fram till ett avslut. Men vilken chans de skapade. Ur "ingenting" kom plötsligt två Hästenspelare fria med Västerås målvakt Jesper Myrenberg. Myrenberg svarade för en briljant benparad och kvitteringsmålet uteblev.

Efter den chansen vaknade Vita Hästen till och började flytta upp mer spel i anfallszonen. Även om spelet jämnade ut sig i slutfasen av perioden blev det Västerås som gjorde även nästa mål i matchen. En spelvändning från egen zon där Alexander Lunsjö transporterade in pucken över anfallande blålinje. Där droppade han pucken till Kelsey Tessier som helt sonika drog iväg ett handledsskott som tydligen överraskade Vita Hästens målvakt Niklas Lundström. Tessier fick se pucken hitta nät och 2 - 0 till Västerås. Tid 16:34.

Vita Hästen saknade definitivt inte chanser under periodens sista fem sex minuter men Jesper Myrenberg i hemmakassen spelade fortsatt inspirerat och stod emot alla avslut. Skott: 13-10

Andra perioden

Vita Hästen kom ut till den andra perioden med en helt annan pondus. Plötsligt lyckades men trycka ned Västerås i sin egen zon och där etablera flera långa anfall. Sebastian Benker i hemmalaget drog på sig en boarding(!) och därmed fick Hästen en riktigt bra chans till att reducera. En chans man förvaltade på bästa sätt. Linus Andersson i Hästen fick pucken i höjd med övre delen på den högra tekningscirkeln. Han avlossade ett handledsskott som passerade förbi/under en skymd Jesper Myrenberg i hemmamålet. Reducerat till 1-2 och Vita Hästen riktigt på gång i matchen. Tid 24:38.

Fortsättningsvis i perioden efter denna reducering var det Vita Hästen som ägde mest av spelet och ansatte hemmaförsvaret gång på gång. Jesper Myrenberg fortsatte med samma fina spel som i inledningsperioden och höll gästerna borta från ett kvitteringsmål.

Båda lagen fick sedan ny chans att göra mål i powerplay men inga nya mål föll i den spelformen den gången.

Med fyra minuter kvar av perioden kom den sekvens som svängde tillbaka momentum till Västerås. Kvällens kanske piggaste forward, Sebastian Benker, stod för ett riktigt klassmål. Alexander Lunsjö släppte pucken till Benker som kom med fart längs sargen på vänsterkanten. Benker trampade runt försvarande Hästenspelare, vek in framför mål, och sprätte otroligt elegant in 3-1.

Efter detta mål tog Västerås tag i taktpinnen igen och höll Vita Hästen i strama tyglar periodtiden ut. Skott: 9-11

Tredje perioden

Styrkta av 3-1 efter två spelade perioder kom Västerås åter ut starkt när pucken släpptes i den tredje perioden. Det tog inte heller lång tid innan matchens bäste spelare(!) Sebastian Benker återigen var dirigenten på isen. En snabb runda bakom Vita Hästens målbur avslutades med en delikat passning mot bortre stolpen där Alexender Lunsjö kunde stoppa in pucken i närmast övergivet mål. Tid: 42:24

Vita Hästen hade givetvis inte gett upp kampen men för en stund såg de aningen molokna ut och hade svårt att lyfta upp sin offensiv för att hota. Det dröjde fram till sex minuter kvar av matchen innan gästerna kunde sätta ordentligt offensivt tryck. Detta efter att Västerås Alexander Lunsjö ådragit sig två minuter för en interference. Vita Hästen plockade ut sin burväktare och satte in en extra utespelare. Det såg länge ut som att Västerås skulle kunna hålla ut hela boxplaytiden, men, det gick inte. Med endast fem(!) sekunder kvar i sitt powerplay knäppte Hästenspelaren Anton Johansson iväg ett handledsskott som smet förbi en skymd Jesper Myrenberg i hemmamålet. Tid: 56:11.

Hästen fortsatte att chansa med spel sex mot fem och skapade några halvchanser innan Västerås, genom Jesper Johansson, kunde peta in 5-2 i tom kasse. Skott: 12-8

Summering

Det var lite vibbar av fjolårets Västerås som uppträdde på ABB Arenas isoval denna kväll. Plöstligt fanns där en frenesi, en fart, ett passningsspel, som stundtals lyst med sin frånvaro denna vårsäsong. Visst blev det lite svajigt en period efter Hästens reducering till 1-2 men i det stora hela var Gulsvart bättre på det mesta denna afton. Allt från ett stabilt målvaktsspel till sylvasst anfallsspel. Det enda smolket i glädjebägaren denna afton var avsaknaden av ett eller annat mål i powerplay!