Västerås-Tingsryd 4-1
Publicerad: 2019-01-17
Fjärde mötet mellan lagen denna säsong i seriespelet. Skulle det bli en fjärde seger för Västerås eller skulle Tingsryd kunna vända hem med tre viktiga poäng?

Kalle Östman blev den som spräckte Tex Williams målnolla efter knappa fyra minuter. En puckvinst i mittzonen där pucken chippades fram till Kalle Östman som med några snabba skär tog sig förbi siste Tingsrydsförsvararen och tryckte in pucken i mål. Ett mål som kom att prägla spelet fortsättningsvis i perioden. Det var Västerås som flitigast tog sig in i anfallszon och satte tryck. Inte blev det lättare för gästerna då de drog på sig en utvisning med för många spelare på isen efter elva minuters spel. Västerås satte upp ett bra powerplay och några hyggliga chanser skapades.

När Tingsryd blev fulltaligt bibehöll Västerås trycket i anfallszon. Pucken hamnade hos Mikael Frycklund, bakom gästernas mål. Istället för att spela pucken vidare valde Frycklund att trycka sig runt Tex Williams högre stolpe. Trots hård uppvaktning från försvarare lyckades Frycklund vrida sig runt, få ett skottläge, och trycka in pucken fram till 2-0. Ett riktigt viljemål!

Först efter cirka tretton minuter lyckades Tingsryd etablera ett riktigt bra och långt anfall. Det började med att Västerås back, Jimmie Jansson, var lite mjuk på pucken vid sargen bakom eget mål. Tingsryd vann tillbaka pucken, började spela runt i Västerås försvarszon, och skapade rejäl oreda. De lyckas även hitta fram till ett mycket fint avslutsläge, mitt i slottet, någon meter framför Samuel Ersson i hemmakassen, som dock parerade avslutet!

Tingsryds långa anfall avslutades med en rejäl målchans för, Marcus Bergman! Västerås rensade högt från egen zon, pucken damp ned i Tingsryds zon, där Bergman skinnade fram och tvingade Tex Williams till en ganska vådlig utrusning.

Perioden avslutades med boxplayspel för Västerås. Den farligaste chansen uppstod då Västerås rensade iväg trissan och Kalle Östman fick ett ”nästan-friläge” men Tingsryds burväktare kunde rädda avslutet. Skott: 10-7

Västerås fick möjlighet till spel i powerplay tidigt i perioden men spelet var inte tillräckligt bra för att skapa den riktiga målchansen. Det var hemmalaget Västerås som ägde skeendet på isen under de första sju åtta minuterna av perioden.

När det gått cirka åtta minuter drog Kenny Källström, i hemmalaget, på sig en utvisning och Tingsryd fick chansen att reducera. Något man också gjorde då Tingsryds Daniel Örn närmast ostörd fick sikta och placera in ett snyggt avslut i Samuel Ersson vänstra kryss. Reducerat till 1-2 och lite mer nerv i matchen.

Efter Tingsryds reducering förändrades spelbilden radikalt. Västerås fick plötsligt väldigt svårt att spela sig ur egen zon och Tingsryd skapade den ena målchansen efter den andra. Västerås lyckades upprepade tillfällen spela fast pucken i egen zon vilket gav Tingsryd energi att ligga på.

Mitt i Tingsryds forcering fick Västerås till ett anfall där Fredrik Johansson var ytterst nära att peta in pucken. Istället för mål belönades Västerås med ännu en Tingsrydsutvisning i samma situation.

Västerås lyckades inte alls sätta upp sitt powerplay och Tingsryd kunde enkelt hålla undan första minuten av utvisningen. Efter en rörig situation, bakom Västerås mål, där Tingsryds spelare försökte låsa fast pucken, kom en spelvändning för hemmalaget. Det var Kalle Östman som drev in med pucken centralt i anfallszon där han skickade ut trissan på vänsterkanten till Fredrik Johansson. Johansson slog en hård passning tillbaka mot Kalle Östman som fortsatt rakt mot mål och där stötte fram klubban i exakt rätt ögonblick. Pucken styrdes förbi en chanslös Tex Williams i Tingsryds kasse.

William Wikman hade en jättechans i perioden då en målvaktsretur ramlade ut i ett fritt läge. Wikman chansade med ett stenhårt slagskott, från två meter, men träffade rakt i magen på Tex Williams i Tingsryds mål.

I slutet av perioden klev Jimmie Jansson fram med en offensiv tackling som sänkte en Tingsrydsspelare i mittzonen. Tingsryds Kim Tallberg svarade med att kasta sig över Jimmie Jansson och det uppstod ett rejält tumult. Efterdyningarna av denna incident blev att Västerås tvingades till spel i boxplay då domaren bedömde Jimmie Janssons tackling som interference. Skott: 11-5

En period som präglades av rätt hafsigt spel, från båda lagen. Tingsryd tvingades tumma lite på defensiven i ivern att få till ett reduceringsmål medan hemmalaget Västerås fokuserade mest på att inte släppa till farliga avslutslägen i egen zon.

Nio minuter in i perioden fick Tingsryd möjligheten att spela powerplay. De skapade flera bra lägen och avslut men Samuel Ersson stod emot. Det allra bästa läget för gästerna uppstod efter retur från Samuel Ersson. Pucken spelades in framför målet som gapade helt tomt men avslutet gick högt över! Ett mål där för Tingsryd kunde gett matchen ett helt annat ansikte.

Istället kunde Västerås, strax därefter, skapa en fin spelvändning där William Wikman stod för kvällens delikatess. Wikman höll inne sitt avslut, tvingade Tex Williams att kliva ut för att täcka vinklar, och passade då Sebastian Benker på bladet mitt framför kassen. Benker kunde enkelt stöta in pucken i öppet mål.

Efter Västerås fjärde mål för kvällen var matchen mer eller mindre avgjord och spelades mest av.

Västerås vann därmed den fjärde matchen, av fyra möjliga, mot Tingsryd denna säsong. Man gjorde detta trots att spelet hackade periodvis under matchen. Det Västerås kan ta med från denna match är målproduktionen samt att man än en gång visade vilket oerhört stark hemmalag man är denna säsong. Skott: 11-11

Matchfakta:

1-0 (04.12) Kalle Östman (L Zetterberg, M Bergman) 2-0 (13.25) Mikael Frycklund (F Johansson, A Lindelöf) 2-1 (29.30) Daniel Öhrn (M Novak) fem mot fyra 3-1 (36.33) Kalle Östman (F Johansson) fem mot fyra. 4-1 (51.34) Sebastian Benker (W Wikman).

Skott: 32-23

Utvisningar: VIK: 7 x 2 TAIF: 7 x2

Publik: 2 665