Börje Andersson har somnat in

24 juni 2019 11:45

Redan vid VIK:s årsmöte, för en knapp vecka sedan, indikerade han att orken nästan var slut. Och nu i lördags, på midsommardagen - en alldeles ljuvlig och vacker sommardag, somnade han in i lugn och ro: Börje Andersson, en av de absolut största - om inte den allra störste - ledarna inom VIK:s ishockey någonsin.


Börje var ett fenomen. Jag vågar påstå att ingen inom svensk hockey, var mer insatt och kunnig i sportens juridik och administrativa jungler. Var det något tveksamt och som gick att tyda på flera sätt - så fanns alltid Börje där med sin expertis. Och - han hade alltid rätt! Börje, som inledde VIK-karriären som ledare/tränare. Ett självklart val då sonen Thomas tillhörde talangerna inom VIK:s ishockey. Så småningom gled dock Börje över mer och mer till det administrativa - något som på något vis blev hans signum genom åren.

Det blev uppgifter som styrelseledamot och ordförande för ungdomssektionen, plus givetvis tunga poster inom Västmanlands Ishockeyförbund, där han verkade och styrde ända fram till slutet. Även inom VIK:s gulsvarta väggar var Börje med och drev olika projekt ända in på det pågående året. Han ville bara inte släppa taget om ishockeyn och om sitt äskade VIK.

Det var för drygt ett och ett halvt år sedan, som det konstaterades att cancern börjat göra intrång hos Börje. När han berättade det för mig, så var det dock med en fnysning: "Det är bara att köra på" påpekade han. Det var ju så han gjort i nära 60 år inom VIK. "Bara kört på". Och alltid funnits som en trygghetsfaktor för föreningen och bl.a. för undertecknad. Hans ledargärning har varit enorm och han har tilldelats otaliga utmärkelser och hedrande omdömen. Bland annat Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld, den finaste utmärkelse en ledare kan få inom svensk idrott. Och det är ingen överdrift om man påstår att dagens VIK inte funnits över huvud taget om inte Börje funnits där med sin oerhörda kompetens och varit med och styrt föreningen vidare vid konkursen år 2000. VIK överlevde och gick vidare tack vare insatser extraordinära av många personer. En av de främsta kuggarna var Börje Andersson.

VIK vill tacka en stor ledare; en härlig personlighet med en stor och gigantisk kärlek till ishockeysporten och till VIK. Vårt varmaste deltagande skickar vi vidare till hans stora och varma familj, där samtliga varit VIK-are sedan massor av år. Tack för allt Börje och sov gott.

Börje Anderssons brev till alla VIK-are som lästes upp på årsmötet för en vecka sedan:

Hej alla VIK:are!

För några veckor sedan blev jag kontaktad av ordförande Pär (Södergren) som undrade om jag kunde vara årsmötesordförande. Men i torsdags var jag tvungen att avstå från detta på grund av min sjukdom. Som alla vet så drabbades jag av cancer i november 2017.

Jag har i drygt 60 år ägnat mitt liv åt VIK Ishockey men jag har aldrig upplevt så fina förhållanden i klubben som det varit de senaste tre åren. Jag hade inte kunnat drömma om att klubben (som jag startade den 15 april 1999) skulle utmärka sig på detta fantastiska sätt.

Då jag förmodligen inte kommer att finnas med kring klubbarbetet under den tid jag har kvar så vill jag passa på att tacka alla, en duktig styrelse, lagets alla spelare med ledning som bidragit med de stora sportsliga framgångar som VIK Ishockey haft. Våra superduktiga fans som alla har en stor del i framgångsreceptet. Alla på kansliet som bidragit på olika sätt! Sist men inte minst alla sponsorer.

Jag hoppas och tror att ni alla kommer att fortsätta på den redan inslagna vägen. Ni kommer att skörda fler framgångar om ni fortsätter i samma stil.

Ett stort TACK till er alla för att jag fått vara en del av klubben! Jag kommer i framtiden att sitta på en annan läktare och följa era bravader.

Som jag alltid brukar säga; när VIK haft sitt årsmöte då börjar sommaren på riktigt.

Er tillgivna Börje Andersson