Kruses målvaktsspel och briljant boxplay gav seger
Publicerad: 2019-11-01
Emil Kruse höll nollan och den kollektiva arbetsinsatsen magnifik.

Björklöven - Västerås 0-2 (0-1, 0-0, 0-1)

Björklöven kom ut med den självklara pondus som en serieledare ska ha. Västerås ville nog bromsa upp hemmalaget men där gick man bet. Björklöven lyckades gång på gång vända spelet från egen zon med distinkta passningar och ta sig in i gästande Västerås försvarszon.

Väl i anfallszon rullade man runt och kom till flera riktigt bra avslut. Emil Kruse, i Västerås målbur, fick verkligen komma upp stort för att inte pucken skulle trilla in i nätet bakom honom.

Först när det gått tolv tretton minuter av perioden lyckades Västerås få lite stopp på Björklövens flow i spelet och skapa några egna avslut. Sakta men säkert började Västerås få lite grepp om sina motståndare. Detta hindrade inte Björklöven för att skapa ett nytt fint läge i slutfasen av perioden. Var pucken inne i mål eller hade Emil Kruse i gästernas mål återigen gjort en stor räddning? Domaren fick ta till en videogranskning och där bedömdes att pucken aldrig var över mållinjen. Skott: 12-5

En period där hemmalaget Björklöven då och då kopplade rejält grepp om sina motståndare och tryckte på i offensiv zon. Gästande Västerås var dock fortsatt duktiga på att stänga möjligheter till inspel framför eget mål och tvingade Björklöven att spela mycket puck längs sargerna.

Men även Västerås lyfte upp spelet några gånger och fick till lite längre anfall där de testade Björklövens erkänt duktiga defensiv. Det blev även Västerås som satte första pucken i mål för kvällen. Viktor Hertzberg slet nere vid vänstra sarghörnet i Björklövens zon. Fick tag på pucken och skickade in en passning mitt i slottet. Pucken gled perfekt fram till Sebastian Benker som vispade till med bladet och fick se pucken singla in bakom duktige Joe Cannata i hemmamålet. Tid 28:33.

En lite unik händelse skedde några minuter senare. Västerås lagkapten, och trotjänare, Fredrik Johansson hamnade i ett handgemäng med Björklövens Oliver Larssen. Att "Fredda" blir inblandad i handgemäng är inte ofta man ser. Kanske en gång var femte säsong, typ! Det hela mynnade ut i dubbelutvisningar, som kvittades, och spelet fortsatte därför med fullt manskap i båda lagen.

Nästa händelse, som skapade en hel del irritation hos hemmapubliken, var när Björklövens Alexander Deilert tacklade Västerås Marcus Bergman. Dommarna bedömde förseelsen som checking to the head vilket innebar 5 + 20 för Björklövenspelaren.

Västerås fick därmed chansen till spel fem mot fyra i fem minuter och ett gyllne läge att rycka ifrån lite i målprotokollet. Tyvärr för Västerås del fick man inte någon ordning alls på sitt powerplay vilket innebar att perioden slutade med 0-1. Skott: 9-8

Västerås inledde perioden med spel fem mot fyra. Björklöven behövde inte förta sig för att hålla rent i sitt boxplay då Västerås hade fortsatt svårt att få ordning på sitt powerplay. Inte en passing gick rätt, tycktes det. Det hann bara gå knappa minuten innan Björklöven drog på sig ny utvisning(Brian Cooper, tripping). Inte heller denna gång kunde Västerås få till sitt spel i powerplay. Än en gång kunde hemmalaget Björlöven spela av sitt boxplay utan att gästande Västerås fick till ett enda riktigt farligt avslut.

När matchklockan närmade sig mitten av perioden var det Västerås tur att drabbas av en utvisingar. Björklöven drev hårt mot Västerås kasse och i röran framför målet fick Västerås Daniel Öhrn ta till en hakning för att freda det egna målet. Men det blev genast värre. I samband med att spelet blåstes av fick Västerås Marcus Bergman en törn av en Björklövenspelare och ilskande till. Ett nacksving senare ,från nämnde Bergman, hade Västerås två spelare utvisade, samtidigt!

Björklöven fick därmed ett gyllne läge att kvittera och till och med ta ledningen i matchen. Den här gången var det Björklövens tur att visa upp lite handfallenhet. De fick visserligen iväg några tunga skott från backposition men i övrigt blev de väl omständliga i spelet. Västerås kunde därmed rida ut stormen och fortsatt behålla ledningen i matchen.

Västerås försökte lyfta upp sitt spel och kunde då och då hålla pucken förtjänstfullt i Björklövens egen försvarszon. Björlöven å sin sida blev allt mer desperata i sin iver att gå till anfall. Matchen stod, som det så klassiskt heter, och vägde.

Matchen vägde över till Björlöven igen, kan man säga, då Västerås Jimmie Jansson drog på sig en tvåa för tripping i egen zon. Återigen en situation där Björklöven fyllde på med många spelare framför Västerås mål och där Jimmie Janssons klubba kom ivägen för ett par skridskor. Tid 55:52.

Tungt värre för Västerås. Bra läge igen för Björklöven. Seriens bästa powerplay(30,00%) ställdes åter mot ett av seriens bästa boxplay(87,50%). Vilken spelform skulle dra längsta strået denna gång? Det blev Västerås starka boxplay som åter firade en triumf denna kväll. Detta tillsammans med riktigt stabilt spel av Emil Kruse i kassen.

I slutminuterna tog Björklöven ut sin duktige målvakt, Joe Cannata, för att försöka nå en kvittering. Men detta var inte Björklövens kväll. Västerås fick tag i pucken i egen zon och kunde spela ut den via Sebastian Benker som iskallt skickade in trissan i Björklövens tomma målbur. Benker därmed tvåmålsskytt i matchen. Tid 58:36. Skott: 11-10

Summering:

Med tanke på de blandade insatser Västerås bjudit sina supportrar de senaste omgångarna var denna insats välbehövlig. Ett gedigt arbete från alla spelare, över hela isen, lade grunden till denna seger. Lägg till en målvakt som spelar lite bättre än tidigare. Ibland behövs inte mer. Hårt arbete, fullfölja alla spelmoment, spela enkelt. Trots att det offensiva spelet fortsatt hackar stundtals, powerplay pendlar mellan godkänt och uselt, så kan detta kompenseras med en rejäl dos inställning. Att nolla ett riktigt bra Björklöven är meriterande och bör ge massor av energi till hela spelartruppen inför fortsättningen.