Uddlöst Västerås förlorade mot Västervik efter straffar.
Publicerad: 2022-10-21
Gästerna rivstartade med mål, Västerås kvitterade. Nytt mål för gästerna, ny kvittering av Västerås. Västerås tryckte tillbaka gästande Västervik långa stunder men uddlösheten påtaglig.

Västerås - Västervik 2-3(str) (2-2, 0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Det tog bara knappa trettio sekunder innan Västervik hittade fram till ett läge som resulterade i 1-0 till bortalaget. Målskytt för gästerna var Ludwig Stenlund. Definitivt en chockstart för hemmalaget.

Efter målet i baken trampade dock hemmalaget igång ordentligt och naglade fast gästerna i ett långt byte i deras egen zon. Chanserna avlöste varandra men ingen puck hittade in i nät. Den bästa chansen hade Jimmie Jansson Lorek då han bröt in framför mål.

Utvisning Västervik(02:09, Emil Kruse). Bra powerplay från Västerås och en kvittering kom omgående och mycket rättvist. Ett backskott från Gunnarsson hittade hela vägen in i nät bakom Emil Kruse i gästernas mål(03:00)

Västerås fortsatte förlägga spelet i offensiv zon och det tog det närmare fem minuter innan Västervik kunde lyfta upp spelet från egen zon, komma i en spelvändning, och få till ett avslut mot Johan Gustafsson Västerås kasse.

Västerås fortsatte att trycka på offensivt efter gästerna tillfälliga besök i anfallszonen. Ett rörligt fantasifullt offensivt spel där Västerås ständigt jobbade tillbaka alla lösa puckar i offensiv zon. Chanserna avlöste varandra och ännu ett mål hängde i luften.

Plötsligt hittade domaren en utvisning på Västerås(Oliver Bhom, 08:10) i mittzon och gästerna fick därmed spela sitt första powerplay. Självklart gjorde Västervik mål! Ett backskott i höjd med övre delen på den vänstra tekningscirkeln smet in vid JG:s bortre stolpe. Såg från läktarhåll inte helt otagbart ut.

Bara minuten senare fick Västerås chansen till spel i powerplay. Började bra med lite puckkontroll men utfallet blev inte som förväntat. Gästerna kunde relativt enkelt hålla undan i sitt boxplay.

Västerås fortsatte trumma på efter sitt powerplay och matchbilden tillbaka till samma läge som innan Västerviks mål i powerplay. Närmast konstant spel i gästernas zon, lägen skapades, man ingen utdelning. Uddlösheten lyste med sin närvaro. Då drog Alexander Lindelöf iväg ett skott ned mot Emil Kruse. En klubba styrde pucken förbi en överraskad Emil Kruse. Målskytt för hemmalaget blev Isak Skedung(11:42)

Avvaktande utvisning mot Västerås närmast direkt efter kvitteringsmålet. För första gången kunde gästerna spela runt pucken i anfallszon med viss kontroll(spel sex mot fem).

Västervik hade svårt att få fason på sitt powerplay inledningsvis. Fick endast till något enstaka avslut från dålig vinkel som JG enkelt parerade. När Västerås blev fulltaliga fortsatte attackerna ned mot Emil Kruse i gästernas mål. Anmärkningsvärt så många andrapuckar hemmalaget vann vilket medförde att man kunde hålla kvar det offensiva trycket.

Med knappa tre minuter kvar kort spelavbrott. Vaktmästare in på isen. Behövde vandra(långsamt) över hela isen. Lite märkligt att inte en domare kan greppa borren och skrinna iväg. Kanske inte har behörighet för att hantera dylika verktyg? Nytt bra avslut av Västerås efter lite tryck offensivt. Denna gång Jimmie Jansson Lorek som testade men Emil Kruse klarade.

Helt galen avslutning av perioden. Västerås ökade trycket än mer och rullade upp Västerviks försvar gång på gång. Flera högkvalitativa chanser missades, tyvärr.

En väldigt bra period av Västerås som dominerade närmast fullständig spelmässigt. Ett oavgjort resultat efter perioden speglade inte på långa vägar det som hänt på isen. Men, som vanligt, det gäller att göra mål! Den riktiga spetsen i avsluten saknades dock. Skott: 11-5

Västerås inledde perioden som man avslutade den första. Framåt, framåt. Västervik försökte få ut pucken ur zon men Västerås bet sig fast. Till slut fick gästerna ta till en tripping för att få stopp på hemmalaget.

Powerplay Västerås.

Bra powerplay där pucken flyttades runt och chanser skapades. En jättechans där pucken passades en gång för mycket. Trots bra tryck ingen utdelning i detta powerplay. Strax därefter vann Västervik en offensiv tekning men Västerås tog sig snabbt ur zon och flyttade ned pucken offensivt igen. Västervik fick lite tryck offensivt igen och en slumpuck hamnade i fritt läge framför mål men avslutet räddades av JG.

Spelet jämnade ut sig för en liten stund innan Västerås återigen satte tungt offensivt tryck. Västervik kunde hålla emot och få ut trissan med vis möda och stack sedan upp för ett besök i Västerås egen zon. Det hela resulterade i offensiv tekning för gästerna.

Västervik hade fortsatt svårt att få fäste i anfallszon vilket medförde att deras offensiva försök blev väldigt kortvariga. Det var fortsatt Västerås som stod för det mesta av spelet offensivt och Emil Kruse fick fortsatt vara på tå för att avvärja de avslut som nådde fram med stor regelbundenhet.

Men trots det spelmässiga övertaget hade Västerås svårt att komma fram till de riktig spetsiga avsluten. Västervik försvarade sig tappert och fortsatte trycka ut sina motståndare från de mer centrala delarna av zonen. Efter en fin upprullning, regisserad av Frycklund, blev Lukas Zetterberg plötsligt frispelad framför Emil Kruse. Istället för avslut valde dock ”Z” att ta ned pucken bakom mål och så var den chansen bortspelad.

Västervik fick perioden igenom fixera på försvar, vilket de gjorde förnämligt, och deras anfallsförsök bestod mest i luftiga utlägg från egen zon. I slutminuten höll den taktiken på att ge utdelning då en Västervikspelare snappade upp den höga lyran och kom närmast fri mot JG i hemmamålet.

Som helhet en bra offensiv insats av hemmalaget som lovade stort men tyvärr levererade väldigt smått.

Västervik fortsatt bara ett ynka avslut från att återta ledningen. Skott: 13-5

Västervik öppnade upp den tredje perioden med en snabb omställning som överraskade hemmalaget en aning men efter det tog hemmalaget över igen och satte rejält tryck offensivt igen. Ett hårt backskott från Gunnarsson ramlade ned bakom Emil Kruse men slogs bort av egen försvarare. Mitt i Västerås tryck stack Västervik upp igen men det avslut man fick till blev av ordningen höstlöv mot en oskymd JG.

Fortsatt bekymmersamt för hemmalaget att få till det så viktiga ledningsmålet. Chanser skapades men krutet var blött.

För en stund blev det lite lugnare på isen innan Västerås tog sig in i anfallszon igen och hittade ett tämligen lamt avslut som Emil Kruse kunde plockat ned med nästippen. Strax därefter snabb spelvändning av Västerås där Sakari Salminen slog en genial passning mot bortre stolpen. Direktskott som Emil Kruse hann med att rädda. Ytterst nära ett ledningsmål.

Västervik fick lite luft igen under vingarna och skapade kanske sitt längsta offensiva anfall i matchen. Lite slarv av Västeråsspelare hjälpte till men JG kunde parera och förhindra ännu ett baklängesmål. Plötsligt öppnade matchen upp sig ordentligt. Västervik började gå på med en mer aggressiv offensiv och spelet blev böljande för en stund. Naturligtvis kände bortalaget att en seger låg inom räckhåll då Västerås inte lyckades förvalta sina chanser.

Nytt längre anfall av hemmalaget men fortsatt lika resultatlöst. Västervik kunde vända ut, komma i ett läge för avslut, men JG räddade enkelt. En viss scenförändring kunde plötsligt skönjas i matchen. Västerås mer försiktiga i sina framstötar för en stund. Mer säkerhetsspel från egen zon.

En orsak kunde naturligtvis vara ett visst mått av trötthet då man försökt hålla upp intensiteten från första nedsläpp. Som bekant mer krävande att försöka spela kreativt än destruktivt. Något som Västervik fortsatte göra alldeles utmärkt(defensivt) samtidigt som man allt oftare klev fram och och skapade lägen offensivt.

Med knappa fem minuter kvar kunde gästerna återigen etablera spel offensivt och Västerås fick slå ifrån sig en aning. Trenden fortsatte allt som tiden började rinna ut. Mer och mer Västervik i matchen.

Då kom, för Västerås del, ett välkommet avbrott i spelet. Domarsignal och utvisning för gästerna med bara dryga tre minuter kvar. Skulle man kunna förvalta detta fina läge? Gunnarsson var den förste att ställa en fråga till Emil Kruse i powerplay genom att backskott. Enkel räddning av Kruse.

Mikael Frycklund drev in med pucken framför Emil Kruse och i efterdyningarna av detta ett rejält palaver framför mål. Två spelare till utvisade. En för vardera laget. Fortsatt spel fem mot fyra. Vunnen tekning. Pucken studsade Västerviks väg som skickade ut trissan. Därefter låst situation vid sarghörn. Salminen krutade på men missade pucken. Avblåst och Västervik klarade sig från nytt baklängesmål.

Västerås behöll det offensiva trycket och Västervik kämpade tappert för att hålla emot. Nytt utlägg(lyra) av Västervik och utdelning blev bra. Västerås slarvade lite och drog trissan till icing. Teckning i egen zon som vanns av gästerna följt av backskott som JG såg hela vägen.

Västerviks målsättning(!) att ta matchen till förlängning infriades och Västerås missade därmed chansen till en viktig trepoängare på hemmais. En missräkning, naturligtvis. Utan den riktiga spetsen i avsluten bjuder man alltid sin motståndare chansen. Emil Kruses målvaktsspel starkt bidragande till att gästerna kunde ta matchen till förlängning. Skott: 10 -9

** Övertid **

Västervik fick till första avslutet efter hård forecheck. Jättechans för Västerås, mitt i slottet, men Emil Kruse med otroligt fin räddning. Nya chanser för Västerås då Svensson tog sin in mot mål men Emil Kruse på sin post. Med cirka trettio sekunder kvar vände Västervik spelet och fick med sig en utvisning. Fick därmed avsluta förlängningsspelet med ett powerplay. Rensning av Västerås och klockan tickade snabbt ned de få sekunder som fanns kvar till förfogande. Inget mål och därmed dags för straffläggning.

** Straffläggning **

Straffläggningen blev ingen munter historia för hemmalaget denna gång. Enda målet gjordes av Västerviks Victor Öhman och så var den fredagskvällen förstörd för den publik som tagit sig till arenan.