Publicerad: 2021-03-03
Marcus Bergman gjorde ett mycket vackert mål fram till 2-0!

Västerås - Tingsryd 2-0 (0-0,2-0,0-0)

Första perioden

Fjärde mötet med Tingsryd. De tre tidigare mötena slutade alla med segrar för Västerås. Kunde Västerås kraftsamla för en fjärde raka seger mot smålands stolthet Tingsryd?

De första 10-12 minuterna i matchen signalerade att Västerås var väldigt sugna på att vinna kvällens drabbning. Förutom en chans direkt i perioden för Tingsryd blev det Västerås som rullade in med det ena anfallet efter det andra i gästernas zon. Stundtals fick man bra fäste offensivt och kunde spela runt och leta avslut. Tyvärr var Tingsryd skickliga på att hålla Västerås spelare ute längs sargerna vilket gjorde att de heta målchanserna lös med sin frånvaro perioden igenom. De passningar som var tänkta att öppna upp för riktigt fina lägen satt inte på blad och därför rann dessa lägen ut i sanden.

Tingsryd såg väldigt avvaktande ut perioden igenom men stack upp vid några tillfällen och visade prov på offensiv skicklighet. Åtminstone ett avslut tvingade Jesper Myrenberg till en fin räddning.

Sammantaget dominerade Västerås puckinnehavet utan att för den skull hitta fram till riktigt bra avslutslägen. Skott: 8-4

Andra perioden

Det blev Västerås som fick spräcka målnollan. Detta genom backen August Nilsson som avslutade ett fint anfall med ett avslut från en position på vänsterkanten. Pucken smet förbi en, troligen skymd, Tingsrydsmålvakt. Tid 22:43.

Tingsryd fick några minuter senare möjlighet att spela matchens första powerplay när Västerås Anthon Eriksson åkte ut två minuter för boarding. Tid 26:20. Västerås boxplay dock på tå och Tingsryd hade svårt att få till vettiga avslut eller uppställt spel.

Västerås hann knapp bli fulltaliga innan det var dax för nytt boxplay. Denna gång var det hemmalagets Simon Åkerström som bedömdes varit ojyst och fick sätta sig två minuter för hakning. Tid 28:55. Återigen spelade Västerås stabilt i sitt boxplay och nollade även denna gång Tingsryd.

Efter att Västerås blivit fulltaliga behöll Tingsryd lite tryck i anfallszonen. Ett skottförsök från backposition blev till en spelvändning för Västerås. Calle Ehrnberg drog iväg på vänsterkanten med pucken och centralt följde Filip Karlsson med. Filip fick en droppassning av Ehnrberg som direkt skickade pucken vidare till Marcus Bergman som fick närmast öppet mål att lägga in 2-0. Ett ovanligt vackert hockeymål. Tid 31:18.

I den senare delen av perioden blev det Västerås tur att spela powerplay. Först när Tingsryds Albin Johansson åkte ut två minuter för holding. Tid 32:24. Lite senare var det gästernas Anton Svensson som fick sätta sig två minuter på botbänken för en charging. Tid 38:14.

Vid bägge tillfällena satte Västerås upp ett rätt dugligt powerplay men man lyckades inte hitta fram till ytterligare ett mål i perioden.

En period som Västerås kontrollerade rätt bra och Tingsryds chanser var lätträknade. Något som även skottstatistiken utvisade. Skott: 14-5

Tredje perioden

Västerås spelade av den tredje perioden på ett betryggande sätt. Tingsryd hade fortsatt svårt att överhuvudtaget etablera något anfallsspel med lika många spelare på isen. Redan efter dryga två minuter av perioden fick Västerås chansen att stänga ned matchen med ett tredje mål för kvällen. Detta efter att domaren utdömde straffslag då Västerås Filip Karlsson kom ren med Tingsryds målvakt men blev hakad. Straffen slogs av nämnde Karlsson men inte bättre än att Tingsryds målvakt kunde avvärja. Tid 42:39.

Tingsryd drog på sig två utvisingar under perioden men Västerås kunde inte förvalta dessa till att stänga matchen med ytterligare mål.

Trots att Västerås såg ut att ha ett järngrepp om segern och tre poäng bjöds Tingsryd in med dryga två minuter kvar av perioden. Västerås drog på sig en utvisning(M Bergman,slashing) och Tingsryd tog ut sin målvakt, Andreas Ljunggren, för spel sex man mot fyra. Tid 57:32. Det osade lite hett en stund då framför allt Tingsryds spelskicklige Anton Svensson hotade med avslut och passningar från sin position i powerplay.

Men, denna kväll var Västerås kväll. Pucken studsade de Gulsvartas väg ända fram till slutsignalen. Att Tingsryd, som jagade både reducering och kvittering, inte mäktade med mer än tre(3) skott i den avslutande perioden vittnar om ett bra defensivt spel från Västerås. Skott: 6-3

Skott totalt: 28-12

Sammanfattning

Västerås överraskade denna kväll med ett gediget spel över hela isen. Väldigt få egna misstag, bra offensiv, stabil defensiv, bra målvaktsspel. Med tanke på hur spelet svajat, både offensivt och defensivt, bara för några omgångar sedan så är detta mycket glädjande signaler. Idag såg många spelare väldigt bekväma ut i sin puckhantering och väldigt få misstag(pucktapp) kunde räknas in. Nu fattas bara att laget får ordning på sitt powerplay. Dagens match kunde avgjorts i ett tidigare skede med ett eller annat mål i den spelformen. Något som definitivt kommer behövas när Västerås i nästa match möter BIK Karlskoga.