Västerås IK tog ny seger borta mot TAIF med 5-2

6 december 2018 13:00

Västerås fortsätter segertåget genom att betvinga ett formstarkt Tingsryd, på bortaplan, med 5-2.


PERIOD 1:

Som väntat kom Tingsryd ut väldigt starkt från första nedsläpp och ställde allvarliga frågor till Västerås försvar. Man skapade flera längre anfall och kom till avslut som skapade en del röra i motståndarförsvaret. Som så många gånger tidigare denna säsong hittade Västerås vägar till att ställa om spelet för att skapa egna målchanser. Spelvändningar som har blivit lite av Västerås signum denna säsong. När man förväntade sig att Tingsryd skulle ta ledningen skedde det motsatta. Västerås fick till ett bra anfall med avslut där Tex Williamsson i hemmamålet stod upp bra och räddade. I bytet efteråt kom Västerås återigen i en snabb spelvändning där Johan Skinnars lyfte in ett skott mot kassen från högerkanten. Ett skott som räddades av målvakten men pucken styrdes på egen försvarare in i mål.

Tingsryd fortsatte trycka på framåt men slarvade i ett uppspel vilket gav Mikael Frycklund i Västerås öppen gata för att sätta 2-0 men Tex Williamsson ville annat och lyckades avvärja. Även Sebastian Benker hade ett fint läge då han helt sonika skrinnade ifatt pucken genom mittzonen, smet mellan Tingsryds backar, men inte heller han kunde överlista Tingsryds målvakt.

Efter att Västerås missat chanser att utöka sina ledning passade Tingsryd i stället på att kvittera. En situation där pucken tycktes passerat blålinjen innan Tingsrydsbacken Max Lindroth fick tag på pucken och skickade den mot mål. Samuel Ersson hade inget problem att rädda skottet, men gjorde en missbedömning. Trodde sannolikt pucken låg blockerad under benskydden men så var inte fallet. I stället kunde Kim Tallberg plocka fram pucken och enkelt lägga in den i närmast tomt mål.

En period där Tingsryd stundtals hade stort puckinnehav i offensiv zon, men Västerås ständigt hotade med snabba omställningar.

Skott:12-12

PERIOD 2:

Västerås fick inleda den andra perioden med spel i powerplay utan att kunna förvalta detta läge. Precis när hemmalaget klarat av sitt boxplay drog man på sig ny utvisning och bjöd sina motståndare ännu ett läge att ta ledningen i matchen. Denna gång tog Västerås tillvara på möjligheten genom Marcus Bergman som styrde in ett skott från Kalle Östman fram till ledning 2-1.

Efter målet tog gästande Västerås över spelet närmast fullständigt och satte Tingsryd försvar på ständiga prov. Efter cirka tretton minuter orkade man inte stå emot längre och Västerås kunde utöka ledningen fram till 3-1. Denna gång efter fint förarbete av Mikael Frycklund som höll pucken tills han hittade Alexander Younan med en fin passning. Younan tvekade inte utan skickade i väg ett högt handledsskott som letade sig in bakom Tex Williamsson i hemmamålet. Fredrik Johansson höll sig påpassligt framme i skottlinjen och bidrog med att skymma målvakten.

Västerås fortsatte att trycka på för fler mål och chanser saknades inte. Först när perioden närmade sig sitt slut, och dagens domare Richard Magnusson dömde en dubbelutvisning med spel fyra mot fyra som följd, så kvickande Tingsryd till. Inom loppet av någon minut skapade de fler chanser än de gjort tidigare under perioden. Denna gång stod dock Samuel Ersson emot och perioden slutade därmed med ställningen 1-3 på tavlan.

En incident inträffade i samband med att slutsignalen ljöd. Västerås Lucas Zetterberg tog chansen att avlossa bössan precis i slutsekunden när Hesa Fredrik ljöd. Detta väckte ont blod hos hemmaspelarna. Allra mest hos Tingsryds Adam Åkesson som kastade sig över nämnde Zetterberg och drog ned denne på isen. Det slutade med utvisningar åt båda hållen. Västerås Lucas Zetterberg belönades med 2 minuter för osportsligt uppträdande medan Tingsryds Adam Åkesson ådrog sig 2+10. En period som Västerås dominerade fram till sista spelminuterna.

Skott: 5 -16

PERIOD 3:

Tingsryd ville nog komma ut i tredje perioden för att nå ikapp målmässigt. Denna ambition blev svår att leva upp till då de drog på sig två utvisningar i inledningen av perioden. Vid det senare tillfället förvaltade Västerås sitt powerplay genom Fredrik Johansson som påpasslig slog in en retur, efter skott av Mikael Frycklund, fram till ledning 4-1. Efter målet var känslan att Västerås kontrollerade matchen fullständigt och Tingsryd såg aningen uppgivna ut. Strax efter powerbreak drog Västerås Johan Skinnars på sig en utvisning för interference och hemmalaget fick en liten chans att ta sig in i matchen. En möjlighet man tog till vara. Simon Norberg höll sig framme och nyttjade en målvaktsretur som skickades stenhårt upp i nättaket från nära håll.

Efter målet fick Tingsryd nytt hopp och började gå för ännu ett mål. Man skapade trafik framför motståndarmålet och försökte desperat hitta fram med skott. Plötsligt kändes det som att det kunde bli match igen. I slutminuterna tog Tingsryd ut sin målvakt och ökade trycket offensivt än mer utan att få till riktigt skarpa avslut. I stället kunde Västerås vinna puck vid egen blålinje genom Fredrik Hetta som serverade Fredrik Johansson fram till sitt andra mål för kvällen. Denna gång i öppet mål.

Skott: 10 - 7

Matchfakta:

08:13 0-1 Johan Skinnars (Isac Skedung,Acke Ringström)

11:28 1-1 Kim Tallberg( Max Lindroth, Daniel Ljungren)

23:30 1-2 Marcus Bergman (Kalle Östman, Jonas Liwing)

33:10 1-3 Alexander Younan (Mikael Frycklund)

47:13 1-4 Fredrik Johansson (Mikael Frycklund, Alexander Lindelöf)

52:02 2-4 Simon Norberg (Max Novak, Daniel Öhrn)

59:08 2-5 Fredrik Johansson (Fredrik Hetta)

Skott: 27 - 35

Tränaren Tomas Paananen efter matchen:

”Första perioden är lite fram och tillbaka men ändå helt okey. Det känns ändå stabilt. Vi hade ett litet snack mellan första och andra. Det var okey spelmässigt, men ändå inte riktigt bra ändå. Efter snacket kom vi ut som ett annat lag till andra perioden. Spelarna suger verkligen åt sig den feedback de får. Långa stunder i andra perioden var spelet i Tingsryds zon. I tredje perioden får vi 4-1 rätt tidigt och sedan har vi bra kontroll tills de gör sitt 2-4 i powerplay. Tingsryd skapar lite farligheter efter det men inte så livshotande. Vi har en trygghet i laget så vi klarar av att spela av perioden på ett bra sätt. Vi har hittat en liknande känsla som vi hade i gruppen förra året. Alla är hungriga på att vinna, på att göra bra ifrån sig. Det är en fantastisk bra grupp”