Publicerad: 2019-10-27
Osannolikt självmål bäddade för bortasegern!

AIK - Västerås 4-5 (0-2, 2-2, 2-1)

Första perioden

Med bortamatchen mot Vita Hästen i färskt minne, seger 1-0, var frågan hur Västerås skulle ta sig an AIK i dagens match på Hovet. Säkra bakåt eller gå full fart framåt. Svaret blev att AIK kom ut och styrde det mesta av spelet ute på isen. Med hjälp av två utvisningar på Västeråsare(Morgan Hassel, Mattias Kalin) under periodens första halva fick AIK stundtals rejält tryck mot Jesper Myrenberg i Västerås mål. Chanser till ledningsmål saknades inte. Bland annat hade AIK två puckar som träffade ribban från nära håll men Västerås lyckades med tur och skicklighet få bort pucken och undvika baklängesmål.

Strax efter powerbreak blev det Västerås tur att få ett powerplay och det tog bara tio sekunder innan Daniel Öhrn skickade in ledningsmålet för Västerås. Assist Jerome Leduc. Tid 12:09

I slutdelen av perioden gick AIK bort sig i anfallszon och Västerås fick ett friläge genom Alexander Lunsjö. Ett friläge som han förvaltade även om det såg en aning turligt ut. Avslutet räddades av AIK:s målvakt men pucken blev liggande stax bredvid benskyddet. Detta upptäckte Lunsjö och kunde peta in pucken fram till 2-0 för gästande Västerås. Tid 17:04

En period som präglades av mycket slarv från båda lagen där man frikostigt gav bort pucken till sina motståndare i egen zon. Skott: 14 - 12

Andra perioden

Västerås fick inleda perioden i spel fem mot tre då AIK hade dragit på sig två utvisingar i slutfasen av första perioden(Sam Marklund,Jacob Svensson). Man inledde sitt powerplay lite avvaktade och AIK hann få in sin fjärde spelare på isen. Precis då skickade Jerome Leduc iväg ett skott på mål som påpassligt styrdes in av Markus Bergman fram till 3-0 för Västerås. Tid 20:49.

AIK valde att byta målvakt efter 0 - 3. Utgick gjorde August Hedlund och in kom Johannes Jönsson

AIK hade inte så mycket att välja på än att forcera framåt för att få till en reducering. Det gick inte bättre än att AIK:s Johan Henrion drog på sig en utvisning för hög klubba och bjöd Västerås chansen till ännu ett powerplay. Med några sekunder kvar av den spelformen hittade Jimmy Jansson(Kelsey Tessier) rätt med ett slagskott från blålinjen och signalerade för 4-0 till sitt Västerås. Tid 26:39

Efter sitt fjärde mål klev Västerås upp rejält med sitt offensiva spel och satte AIK under lång och konstant press. Avsluten haglade ned mot AIK:s målvakt, Johannes Jönsson, men ingen puck behagade att trilla in i AIK:s målbur. Istället för 5 -0 och matchen stängd i det läget drog Västerås på sig en utvising genom Daniel Öhrn(tripping) som blev lite väl het i sin forechecking. AIK fick därmed en sista(!) chans att ta sig in i matchen igen. En chans som man tog då John Henrion fick till ett direktavslut som inte Västerås målvakt Jesper Myrenberg klarade av att parera. Tid 29:29.

AIK var tillbaka lite i matchen och gick raskt till nya anfall. I denna iver att få till ny reducering drog man på sig en offensiv utvisning genom Oscar Milton(late hit). Västerås fick än en gång chansen till spel fem mot fyra. En spelform där man redan gjort tre mål denna kväll. Men nu gick det inte lika bra och AIK kunde hålla tätt och ånyo börja jaga en ny reducering. Med fyra minuter kvar av perioden kom AIK:s nästa reducering. Ett inspel framför Västerås mål där en puck blev liggande fri för någon sekund. Först på pucken var AIK:s John Henrion som lyckades peta in den förbi en liggande Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Tid 36:09

Precis i slutsekunderna av perioden var det Västerås tur att dra på sig en en utvisning. Marcus Bergman två minuter för tripping. Skott: 14 -13

Tredje perioden

AIK kom ut riktigt taggade till perioden och satte direkt gästande Västerås under press. Det inledande spelet i boxplay klarade man av men strax efter att Västerås blivit fulltaliga skickades en puck ned mot Jesper Myernberg i gästernas kasse. Pucken dansade runt lite innan de gled ut till AIK:s Sam Marklund som enkelt kunde lägga in reduceringen fram till 3 - 4. Tid 42:47.

Plötsligt var det match igen, på riktigt, på Hovet. AIK fick chans att spela nytt powerplay åtta minuter in i perioden då Västerås Jimmie Jansson drog på sig en utvisning(Kneeing). Än en gång stod Västerås emot och visade varför man är så starka i boxplay.

Några sekunder efter powerbreak kom så en matchavgörande situation. Jimmie Jansson skickade ut pucken längs sargen på vänsterkanten. Pucken gick ned till en AIK-back, i egen zon, som bara skarvade den vidare till sin backkollega Oscar Drugge. Drugge sträckte sig för att nå pucken men lyckades på ett märkligt sätt styra den in i eget mål. Självmål, med andra ord. Tid 52:06. Jimmie Jansson i Västerås blev krediterad målet då han var sist på pucken i bortalaget. En märklig regel, kan tyckas.

Naturligtvis var inte matchen avgjord trots detta turliga mål för gästande Västerås. AIK tog ut sin målvakt, Johannes Jönsson, och lyckades valla in pucken via Sam Marklund fram 4-5. Tid 57:37

Under de sista minuterna av matchen lyckades Västerås hålla emot försvarsmässigt och kunde därmed inkassera en ny seger.

Skott: 17-4

Summering:

En märkvärdig match på flera sätt. Trots att det var AIK som drev på offensivt och kastade in puckar mot Jesper Myrenberg från alla håll och kanter, ledde Västerås med 4-0 efter knappt halva matchen. AIK:s oförmåga att förvalta sina lägen bidrog till denna händelseutveckling samtidigt som Västerås powerplay gav oanad utdelning. Tre mål i denna spelform tillkom(fina 50%). Trots en ledning med fyra mål kunde ändå AIK kämpa sig tillbaka och var snubblande nära att komma ikapp målmässigt. Ett självmål för AIK, i mitten av den tredje perioden, som gav 3-5 blev avgörande. Visserligen lyckades AIK peta in 4-5(spel sex mot fem) men sedan kunde Västerås stänga ned matchen.