Svenska Spel

2017-03-19 09:12:00 | Okategoriserat

Nu börjar en ny säsong

Det är väl så man kan tycka - att nu börjar en helt ny säsong. Andra förutsättningar,andra tankar,annan planering och - ett annat tryck. Kvalhockey innehåller av tradition alla tänkbara - och en hel del otänkbara - ingredienser ur hockeylivet. Någon har valt att kalla det som VIK nu går in i som  "negativt kval". Från VIK:s sida har man valt att radera ordet "negativ". Vi kan,vi ska och vi måste se det här som en spännande förlängning av säsongen.

*****************

10 matcher återstår,fem av dessa i ABB Arena Nord. Där VIK sedan nyår har spelat 10 matcher och vunnit åtta av dessa. Sätter ett reält tryck på kommande besökare och ger VIK en rejäl boost. Viktigt att veta och känna att VIK på hemmaplan är jävligt jobbiga och tråkiga att möta....

*****************

SSK,Huddinge,Kristianstad,Visby/Roma och Troja heter motståndarlagen. Kristianstad och Visby blir helt nya lag att möta,då VIK aldrig tidigare mött något av dessa lag. Gotland blir en helt ny besöksadress för oss VIK-are...

*****************

En hel del gamla ex-VIK-bekantingar i motståndarlagen. Kristianstad tränas exempelvis av Mats Lusth. I Huddinge spelar förre VIK-talangen Gustav Björklund;hos Visby finns en hel trio tidigare VIK-are i Mikael Adamsson,Emil Wahlberg och Oskar Lundberg. Stefan Söder i Troja har förekommit VIK-tröjan och SSK känner vi väl till sedan tidigare.

*****************

Förre Djurgårds-ikonen Fredrik Mälberg coachar Huddinge,medan Visby leds av canadensaren Mike Beharrell,som redan tränat svenska lag i nio år och nu inne på sitt tredje år hos gotlänningarna. Det här blir intressant och - ohyggligt spännande!

****************

Som sagt - nu gäller det att bara tänka positivt. Som obotligt optimistisk har jag naturligtvis hittat en hel del "plus" att luta sig emot. Som exempelvis när man tittar i siffror från säsongen som gått. Där jag noterar att Christopher Fish som i fjol satte personligt rekord med 23 poäng,den här säsongen landade på - just 23 poäng! Tangerat personbästa alltså. Anton Mylläri och Linus Svedlund svarade för personliga rekord och Fredrik Johansson gjorde poängmässigt sin näst bästa säsong någonsin! Så visst finns det mycket positivt att glädjas åt. 

****************

Själv känner jag ingen oro - bara en spänd förväntan. Nu vill jag se VIK spela hockey igen! På torsdag drar kvalserien igång. Söndag den 16/4 spela sista matchen. Minns ni vad som hände just den 16/4 - år 1988? Den dagen tog VIK klivet upp i Elitserien efter 7-3 hemma mot Frölunda! Say no more...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-12 20:51:00 | Okategoriserat

Hemska,underbara kval!

Visst är det med rejält blandade känslor man går in i de olika kvalspelen. För "vår" egen del vet vi vad som gäller. Och det kommer att bli sjukt nervöst. Förlusten i Umeå sved,visst - men nu är det historia och det tjänar inget till att gå omkring och tjura och vara bitter för den. Det som har varit har farit och det kan vi inte göra något åt. Vad vi däremot kan hjälpas åt att göra något åt,är det kommande kvalspelet. DÄR behöver vi all samlande kraft vi kan fixa för att skicka vidare in i laget.

****************

För VIK:s del blir det 34:e gången genom tiderna som man kvalspelar och man går in i kvalet med totalt 220 kvalmatcher i ryggen. Tuffa matcher väntar. Nu i kväll blev lottningen kvar till play-off 3,där det skall plockas fram tre lag för att spela i Kvalserien tillsammans med VIK,SSK och redan klara Huddinge. De tre återstående play-off-drabbningarna går mellan:

Troja - Mariestad

Kristianstad - Vimmerby

Visby - Piteå

Tre av dessa blir alltså VIK-motståndare fr.o.m den 23/3. De här tre bataljerna inleds den 15/3,går vidare den 17/3 och avslutas den 18/3. Det närmar sig nu...

***************

Under tiden kan vi i relativt lugn spana in de pågående kvalmatcherna,som innehåller massor av dramatik och känslor. Som vi kan se helt avslappnat medan vi samlar kraft för "vårat". Man kan också ganska objektivt tycka till om en hel del saker,både lag,spelare,matcher och - domare. Dom senare har ju stått i rejält fokus hela säsongen och blivit hett omdebatterade. Bedömningsgraderna har ju skiftat rejält - alldeles på tok för mycket och nu i avgörande och faktiskt nästan livsviktiga (många föreningars existens är ju inblandade) så är det en stor gåta att inte matcherna leds av fyra domare! Det gäller helt enkelt för mycket för att det INTE ska vara så.

**************

Frapperas också av de nya (?) märkliga bedömningarna som görs i samband med flygande byten. Plötsligt har det här blivit livsviktigt och bedöms med millimetrar av någon anledning. I stället för att lägga fokus på moment där skador - ofta allvarliga och långvariga - inträffar. Jag menar OK - det ska givetvis inte vara sex spelare på isen normalt sett,men när en spelare är på väg in i båset,samtidigt som en annan går ut på isen OCH när pucken befinner sig på andra sidan banan - varför i hela fridens namn behövs en avblåsning/utvisning där? När det dels inte finns en puck i närheten av bytet; ingen risk för någon skada på någon;ingen risk för fördel vare sig målsituations-mässigt eller inte. Varför??? Ge mig gärna en vettig förklaring för det här börjar få löjets skimmer över sig.

******************

Eller är det så att "här kan vi linjemän få göra en synbar insats"?? Herregud - finns det här som en regel? Avskaffa den omgående,snälla. Det här förstör matchernas flow och bidrar till absolut ingenting.

******************

Det blir intressant att se om det blir AIK eller Västervik som får möta "Grottbjörnens folk" i kampen om SHL-kval. Båda lagen har lika många poäng och det skiljer ett sketet mål inför sista matchen!

 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-04 08:48:00 | Okategoriserat

Det svider...

Ja,det svider alltid att förlora,men att förlora säsongens viktigaste match med 46 sekunder kvar att spela - det känns rent ut sagt för jävligt...

****************

Måste erkänna att jag åkte ner i källaren rejält efter det. Jag har annars under säsongen vant mig att hantera motgångar. Säsongen har ju inneburit ett antal sådana,men den här var bitter. Men hoppas att det för laget precis som för mig,varade medan det varade. För min del i 30 minuter. Nu är jag så jävla revansch-hungrig!

****************

Och för att klargöra en del - det var inte i den här matchen vi spelades ner i kvalserien. Det var under höstens oerhört tunga period,då förlusterna radades upp och spelet lyste med sin frånvaro . Det var där som grunden lades till slut-tabellen. Lagets insatser och spel har efter nyår varit mycket bra och hade vi tidigare kommit in i det,så....

****************

Sedan hatar jag bara alla som tycker sig vara smarta och analytiska med kommentaren "sämst när det gäller". VIK var inte sämst i går,utan Björklöven var bara så mycket bättre. Det här är i min värld en nykter analys. Det är alltid så enkelt att säga att "vi gjorde dom bra". Det stämmer inte. VIK valde inte frivilligt att spela defensivt i tredje perioden. Ett oerhört desperat Björklöven tryckte på enormt,med stöd av 5.000 på läktarna,och gav aldrig VIK chansen att spela offensivt. 

****************

Jag tycker dock sammantaget att VIK:s försvarsspel var riktigt bra under hela matchen. Tittar man på baklängesmålen,så var dom knepiga. Vid 1-1 åkte en motståndare och bytte,och in kom en spelare man inte riktigt hann få koll på. Vid 2-3 tappade man markeringen,då Björklöven tog ut målvakten och blev övertaliga - alltså en man "över". Annars imonerades jag av försvarsspelet. Lugnt,metodiskt,aldrig stressat. Avgörande blev som så många gånger tidigare,bristen på spets i anfallen.

****************

Vet ju att han som skulle leda VIK:s målskytte,Markus Persson,tillbringat säsongen i VIK-loungen som matgäst - skadad. Införskaffandet av tilltänkta spetsförvärvet Chris Langkow,blev en riktig flopp,och Chris har aldrig riktigt kommit in i den svenska hockeyn. 

**************

Jag måste avsluta med att tok-hylla Mikael Frycklund för sin insats i går. Otroligt stark och stryktålig,med en enorm arbetskapacitet och ett gigantiskt hjärta. Ett super-plus även till Niklas Lihagen,som nu på slutet i match efter match har överträffat sig själv och tillhört lagets absolut bästa spelare.

*************

På lagets offervilja och hjärta,kan man inte klaga. Jag tappade direkt räkningen på hur många skott man täckte med alla delar av kroppen. Jag tycker att spelarna gjorde allt man förmådde. Det räckte tyvärr inte till.

**************

Nu jävlar tar vi nya tag. Kvalserien inleds 23/3 och problemet blir nu "bara" att klura ut hur man hanterar tiden fram till det datumet. Och slutligen det mest positiva: Nu får vi se VIK spela hockey ända till den 16/4...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-02 08:24:00 | Okategoriserat

Vinst men...

Det blev seger mot SSK i den allra sista allsvenska hemmamatchen för säsongen för VIK:s del. Men då Mora samtidigt inte lyckades mobilisera tillräckligt med glöd för att slå Björklöven,så är det fortfarande nervpirrande i det här dramat.

************

Men OK - vi ska vara ärliga och säga att det ju trots allt inte är Moras "fel" att vi ligger där vi ligger i tabellen. Och att dessutom trots allt är så att VIK själva avgör hur utgången blir. Seger och tre poäng = saken är klar. Seger och två poäng = saken är klar. Förlust och en poäng = saken är klar. Så ser läget ut i klartext inför "finalen" i Umeå i morgon fredag.

************

Matchen mot SSK innehöll en hel del ängslan och oro. Både på planen och hos oss vid sidan om. Det var ett rejält taggat SSK som kom till spel,tydliga i sin matchplan och i sin ambition att göra intryck/avtryck. Och i ärlighetens namn så hade faktiskt gästerna det mesta av spelet - sett genom hela matchen. Det var långa stunder ett hårt tryck mot VIK-kassen,där "Henke" Lundberg sattes på rejäla prov gång på gång. Minns en helt otrolig sidledsförflyttning och räddning i tredje perioden. Men trots trycket så blev det aldrig någon panik i det gula försvaret. Man hjälpte varandra föredömligt,lyfte ut puckar och gjorde det enkelt när så krävdes,och såg allt som oftast ut att ta rätta beslut. 

************

Framåt var det mest "PRO-kedjan" med Lihagen,Gråhns och Fredrik Johansson som förmådde skapa någa längre anfall hos SSK. Stefan Gråhns är glödhet nu när det behövs som bäst; Lihagen spelar sin bästa hockey för säsongen och "Freddan" gör ett sanslöst starkt jobb rakt igenom.

************

Så sammantaget - en klart godkänd VIK-insats i ett mycket pressat läge. Som lär bli minst lika pressat i Umeå på fredagen. Målsnöret ligger där borta,killar! Se till att korsa mållinjen först. Om det finns några björklöv kvar på träden - ruska ner dom i morgon...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-27 22:51:00 | Okategoriserat

Flera lag med djurnamn,tack

Verkar som VIK gillar att spela mot lag med djurnamn. För en kort tid sedan tämjde man ju pantrar. I dag gällde det hästar och det gick ju lika bra..

******************

Men skoj åsido. VIK:s första period i kväll var nog en av de sämsta laget presterat under hela säsongen. Det var ångest-hockey på lägsta nivå och det kändes minst sagt - spänt. Men om mina egna känslor inför var som spelarnas,så förstår jag hur det kändes.

******************

Till period 2 var det ett helt annat VIK-lag. Man klev upp i banan,satte press,samtidigt som man låste igen i försvarszonen totalt. Nu agerade VIK med pondus och tyngd. Anförda av "Old-Timer line" med Freddan Johansson,Stefan Gråhns och Niklas Lihagen. Den trion klev verkligen fram och visade sig vara bästa när det gäller som mest. "Lians" kanske bästa match under säsongen. Slitstark,tung och duktig på tekningar och med två assists som grädde på moset. Klart imponerad av de tre,som verkligen klev upp och var föredömen.

******************

Stort plus givetvis även till Micke Frycklund,som med två mål och tungt arbete även han klev fram som en stor frontfigur.

******************

Men fan vet om inte Henrik Lundbergs överjordiska räddning vid 1-0,var det som sänkte Hästen. Bland det värsta jag sett i förflyttningar av en målvakt och "Henkes" spel över huvud taget,är vad som skapat det här nya VIK som vi sett mycket av efter nyår.

******************

Imponerad över spelet i egen zon,där man sällan eller aldrig släpper in några spelare framför Lundberg. Hästen försökte,men där small det rejält vid flera tillfällen. Kyla,lugn och disciplin karakterisar VIK:s försvarsspel och det känns betryggande.

******************

Slutomdömet blir med beröm godkänt. Samtliga jobbade,offrade sig,täckte skott,kastade sig - you name it: dom gjorde allt det här och mycket mer.

*****************

Kanske toppat av Christopher Fishs utvisning i slutet av matchen. Det var väl Fredrik Johansson som var skyldig,men Fish övertalade domaren att "det var jag",så att Freddan kunde få fortsätta vara viktig i box-play-spelet! Sant eller osant? Hmmm...

******************

Men satan så nervöst det är på läktaren...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-24 00:17:00 | Okategoriserat

Jamen vi vann ju skotten...

Ja,paradoxalt nog så vann VIK skott-statistiken i matchen på Hovet. Men det viktigaste,matchen,vanns av AIK. Och sanningen att säga så var "Gnaget" klart bättre den här kvällen. Roger Melins lag kontrollerade matchen totalt efter att laget tagit ledningen i första perioden,och visserligen stack VIK upp,men tyvärr var de avslut vi fick till,alldeles för uddlösa.

***************

Och där har vi just lagets dilemman denna säsong: det finns ingen utpräglad målskytt / härförare. VIK:s chans till seger - i varje match - är enbart en enda: hårt arbete varenda sekund. Stenhårt arbete,att ta skitjobbet,att slita. För laget får slita kopiöst för varenda mål man gör och man får ingenting gratis där ute. Absolut ingenting. Snedstudsar,ramträffar,utvisningar och domslut - allt går åt fel håll. Detta inte sagt som en ursäkt utan mer som ett nyktert konstaterande.

****************

Jag kan acceptera att man förlorar mot ett bättre lag. Det gjorde VIK den här kvällen. Man försökte och nog såg åtminstone jag attityd och vilja matchen igenom,fram till 0-3. Där gick luften ur. Men när jag tittar och ser spelare som kastar sig och täcker skott och som verkligen försöker - då blir jag om inte glad,så delar jag ändå ut uppskattande nickar. Även om jag självklart blir besviken och frustrerad. Över matcherna,över tabelläget,över säsongen.

****************

Men jag orkar inte med att hela tiden vara bitter och titta tillbaka med anklagande ögon. Träffade och pratade med en tidigare VIK-ledare här om dagen,och blev översköljd av bitterhet och anklaganden. Mitt svar till honom blev likadant som här: jag klarar inte av att leva vidare som någon jävla bitterfigur. Det är inte jag. Som sagt: besviken och frustrerad - absolut. Men även om jag gillar hockey-nostalgi,så ser jag ingen väg bakåt. Där finns inga lösningar. 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-22 08:15:00 | Okategoriserat

Årets bästa spel

...men ändå - en förlust. Jag tror nog att jag måste utse tisdagens VIK-spel mot Tingsryd,som den klart bästa under 2017,ja - under hela säsongen faktiskt! Det var fart,finess,bra passningsspel,stabilt försvarsspel,ja - allt var såå bra. Utom det viktigaste - målgörandet...

*************

Som stannade vid ett futtigt mål,inprickad av Hampus Larsson,ingen notorisk målskytt direkt. Faktum är att under de senaste fyra matcherna,så har VIK-forwards åstadkommit två mål. Och ett av dem  tillverkat i numerärt underläge...

*************

Det är naturligtvis på tok för dåligt. Och när man som i går - "tokdominerar" - och vinner skotten med 50 - 17 (!!!),så bara måste mer än ett skott gå i mål. Men de gultröjade är på tok för snälla mot motståndarmålvakterna. Konstaterar att alla målvakter i Hockeyallsvenskan är riktigt bra och inser då vidare att det måste till extrema åtgärder för att få puck-jäveln i mål. Det går inte att stå vid sidan av målvakten när backskotten avlossas. Du måste vara "i ansiktet" och irritera,störa,böka och vara allmänt jävligt otrevlig. Lär av Karlskoga (hatar att säga det...),som konstant arbetar på det viset. Med stor framgång.

*************

Totalt sett tror jag knappt att jag sett ett VIK-lag vara så överlägset genom en hel match,som man var i går. Som sagt - det är svårt att tänka sig att man kan spela bättre. Men som så många gånger tidigare under säsongen,så blir det ett par individuella misstag som avgör. Och i det läge som VIK är,så blir det kännbart.

*************

VIK:s anfallsspel har genomgående - och fortfarande - hållit till i hörnen,och man har och har haft,förtvivlat svårt att komma in på mål. Där ligger lagets problem. I går blev jag grymt imponerad av försvarsspelet. Lugnt,tryggt,stabilt och aldrig stressat. Men man måste ju göra fler mål än motståndarna för att vinna.

*************

Slutligen måste jag ännu en gång få lufta min ilska,vanmakt och ursinne,över vad som håller på att hända med svensk hockey. Som ju i dag helt styrs av Färjestad,HV 71 och Frölunda. Där Svenska Ishockeyförbundet sysslar med att bara vända pappaer och låter SHL och deras samarbetspartner C More styra över sportens framtid i landet. Det nya avtalet som förhandlats fram dem emellan,visar enligt trovärdiga uppgifter att C More betalar 45 miljoner årligen till klubbarna  SHL = 630 miljoner om året! Kom då ihåg att det är VI som betalar de pengarna. Och för att visa "god ton",så pytsar man samtidigt ut cirka 2 mille per år till de fattiga kusinerna i Allsvenskan. Vem som helst som kan räkna något så när,förstår då att det här innebär ruin för Hockeyallsvenskan. Svenska Ishockeyförbundet? Där gör man som den berömda statyn med apor: "Jag ser inget,jag hör inget,jag säger inget". 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-19 20:18:00 | Okategoriserat

Tack för påminnelsen..

Jaha,bara att tacka IKO för påminnelsen som lyder: "Tro inte att ni är klara och tro inte att ni är nå´t...". Vete tusan vad VIK-spelarna sysslar med under bortamatchernas inledning,men den gamla klassiska "satt kvar i bussen" går alltid att använda. Den här gången tog det 3.40 för hemmalaget IKO att göra två mål,vilket skulle visa sig räcka för seger.

*******************
Första perioden var bedrövlig. Det var matta och sega ben och hjärnor över hela banan och att Christer Olsson tog sin time-out redan efter 3.40 räddade kanske laget från en värre käftsmäll. Men inte ens CO lyckades väcka laget.

******************

Visst - det blev aningen bättre i fortsättningen,men jakten på kvittering blev aldrig riktigt intensiv. Detta trots lyftet som Niklas Lihagens reducering i numerärt underläge borde ha inneburit. Men nää - det saknades den energi som krävts vid en kvitteringsjakt och de få chanser man skapade,beredde inte några som helst bekymmer för IKO:s mv. Erik Källgren.

*****************

Bara att dra ett tjockt streck över det hela och trots allt lyfta fram något positivt. Vilket då skulle vara spelarnas offer-vilja och förmåga att kasta sig och täcka skott. Något som numera görs konsekvent och som imponerar.

****************

Men i övrigt? Nada. Ny match på tisdag mot Tingsryd. Jag utgår från ett mer påkopplat VIK då...

 
Bosse Wallin
 

2017-02-18 08:31:00 | Okategoriserat

Stark lagmoral i jubileumsmatchen

Det blev en riktig thriller som publiken bjöds på under fredagskvällen. Matchens fem avslutningsminuter blev rena vilda västern,då det small friskt åt båda hållen och man kastades mellan hopp och förtvivlan.

***************

Men som sagt - jubileum. Den 17/9 1965 spelade VIK sin första match i Rocklundahallen. På fredagen var det dags för lagets match nr.1.500 i samma håll (som visserligen bytt namn under åren - tyvär...). Tråkigt nog uppmärksammades inte jubiléet på något vis,men killarna i de gula tröjorna visade själva att man hade tänkt göra den här matchen speciell.

***************

IK Pantern - vad är nu det för tramslag? Undras om inte många haft de tankarna om Malmölaget,som väl i realiteten är ett farmarlag till Malmö Redhawk. Men faktum är att lagets tabellplacering - trea - mer än väl motsvarar lagets spelmässiga kvaliteter. Det här är ett riktigt bra lag,med mycket fart,med mycket tyngd och kraft och med ett uttalat disciplinerat och bra fungerande spelsystem. Man bjöd verkligen på en riktig kamp och personligen var jag väldigt oroad både inför och efter första perioden. Där VIK på något märkligt sätt ändå vann skottstatistiken med hela 16-6,men där IKP kändes "livsfarligt" vid varje anfall. 

**************

Med ögonen kritiskt satta på VIK efter den bleka insatsen i onsdags,så kunde man redan efter ett par byten konstatera att nu var både energi och spring tillbaka i kropp och huvud hos de gulsvarta. Det här var ett helt annat VIK än vi såg i onsdags - förklarligt nog,då matchen uppe i Övik säkerligen tagit mer kraft än vad man kanske förstått.

**************

Men som sagt,Pantern stod för motståndet nu. Själv tycker jag att det här var - möjligen bortsett från Mora - det tuffaste motståndet VIK ställts inför. Laget bjöd på riktigt bra hockey och det krävdes ett riktigt bra VIK för att kunna svara upp på det motståndet. Men med en storspelande Henrik Lundberg i kassen,så riktigt känner man hur tryggheten ökar i spelet runt kassen och i försvarszonen. 

**************

Tillskottet av Simon Karlsson har betytt oerhört mycket. Här har vi fått en back som är lika bra framåt som bakåt; Albin Johansson är en riktig klippa i defensiven och Jimmie Jansson har vuxit "flera meter" i sitt totalspel. Framåt skapas det chanser och bra lägen,men forwards har förtvivlat svårt att omsätta lägena i mål. Dock skulle jag vara mer orolig om lägena INTE skapades. Nu finns kreativiteten och spelet där - nu återstår "bara" att få puck-jäkeln bakom målvakterna...

*************

Ganska roligt med tre "icke-normala" målskyttar för VIK i går och samtidigt symptomatiskt för spelet. Albin Johansson gjorde sitt första, Jonte Berg gjorde sitt andra och Jimmie Jansson sitt andra OCH tredje för säsongen.

**************

Slultligen ett gigantiskt plus för lagmoralen. Då Jimmie Janssons slagskottskanon gav 2-1,kändes det som att segern var fixad. När så Pantern kvitterade två minuter senare,så fanns - kanske - känslan av att "Näää" och risken för en hopklappning i slutet. Men icke. Man fortsatte oförtrutet och vände till seger,vilket gav mig den största kicken den här kvällen. Plus den totala offerviljan hos laget,där jag tappade räkningen på alla blockerade skott och uppoffrande täckningar. Hjärta,smärta och vilja. 

*************

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-16 08:45:00 | Okategoriserat

Soppatrorsk i gratismatchen

Inledningsvis blev jag positivt överraskad över ett rappot,piggt och väldigt snabbt motståndarlag. Västervik spelade riktigt bra hockey i första perioden och fick också god hjälp via ett aningen billigt ledningsmål efter tre minuter. Men därefter var det bara gästerna som stod för hockeyn. Min tanke blev efter perioden: "Det här blir tufft".

**********************

Det blev det också,men kanske inte som jag tänkt mig. Västervik slutade plötsligt spela hockey helt. Man backade hem och stötte med en och annan kontring,som slutligen resulterade i 0-2,men i övrigt var lagets förstaperiods-hockey ett svunnet minne. Detta i takt med ett VIK-lag som totalt verkade sakna energi och drag denna kväll - storpubliken till trots - och lagets "lyft-perioder" under matchen var få och väldigt korta. 

*******************

Detta underströks ytterligare i tredje perioden,då gästerna totalt slutade spela hockey och bara kontrollerade tillställningen. Vilket man gjorde på ett strålande bra - men ytterligt tråkigt - sätt,samtidigt som VIK kändes allt mer och mer "fattigt" på såväl idéer som energi. Att förre VIK-keepern Jonas Fransson fick hålla nollan mot sitt gamla VIK,kändes till sist som den slutliga förnedringen,och sanningen att säga så behövde inte "Frallan" anstränga sig speciellt mycket för att leda sitt lag till seger. VIK:s framstötar var helt uddlösa - och då är jag snäll.

******************

Tänker inte gå in på någon som helst personlig kritik. Konstaterar bara att energin inte fanns den här kvällen. Boven i dramat känns för mig solklar - spelschemat. Som med matcher varannan dag inte lämnar en sekund över för omladdning av mentala batterier. Det rent fysiska slitaget är överkomligt,vilket även bekräftas av både spelare och ledare. Men just själva pressen att spela en match,knappt hinna andas ut dagen efter och sedan ha ny match igen. Just nu sex matcher på 11 dagar och tre hemmamatcher på sju dagar! Ett märkligt program som utslaget över hela säsongen inte alls behöver se ut så här.

*****************

Men bara att göra som spelarna - släpp och gå vidare. Vilket i sig ju kan vara en slags välsignelse,då man inte ens har tid att deppa över en förlust...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-13 22:28:00 | Okategoriserat

Stark VIK-insats i Foppa-land

Det som framför allt gladde åtminstone mig,var inte enbart vinsten med 3-2 i Fällräven Center. Jag såg ett VIK-lag som inte bara krigade och kämpade för allt man var värda. Jag såg dessutom ett VIK-lag med spelidéer,ett VIK-lag som helt enkelt spelade bättre hockey än MoDo.

************

I tredje perioden tog VIK över spelet och matchen helt och att det dröde till 59.00 innan segerpucken skickades in i nät,var mer en fotnot. VIK var väl värda att vinna den här matchen - punkt.

************

Det var många som gladde den här kvällen. Henke Lundberg förstås,som vanligt frestas man nästan säga nu,då Henke skämt bort oss med stort målvaktsspel praktiskt taget hela säsongen. Jag blev imponerad av Hampus Larsson,som genomförde sin 200:e match i VIK på ett magnifikt sätt. Han var generalen i det defensiva spelet,stark och vältajmad och alltid rätt i positionerna. Men om Hampus var den defensive generalen,så var Simon Karlsson den offensive kreatören. Två assists och nu har Simon  spelat ihop 10 poäng på på sina 16 matcher i VIK. Här har VIK fått den spelande back man skrikit efter. Jag är dessutom glad över att se Albin Johanssons resoluta och tunga jobb i det defensiva arbetet. 

************

Offensivt måste jag framhålla Niklas Lihagen. "Lian" gjorde sin bästa match för säsongen,jobbade hårt bakåt och skapade massor av problem och jobb för MoDo-försvaret. Mikael Frycklund har slitit hårt sista tiden. I kväll fick han äntligen målmässig utdelning och det var han väl värd. Stort plus också till kapten Fredrik Johansson,som är lagets både själ och hjärta över hela banan. Stefan Gråhns har bara blivit bättre ju längre säsongen gått och är även han en enorm tillgång till det här unga VIK-laget. 

**************

Är däremot aningen konfunderad över nye Chris Langkow. Han besitter massor av kvaliteter och spelsinne,men får ut förtvivlat litet av sitt kunnande. Nu har han spelat av 5 matcher och det är dags att höja kraven på vårt tilltänkta spetsförvärv.

***********'

Riktigt glad över insatsen såväl kämpamässigt som spelmässigt,men får snart ett nervöst sammanbrott när jag ser standarden på domarna. Det är kris nu och något måste göras för att man ska slippa se match efter match med massor av felbeslut från domartrion. Det här håller inte längre...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-11 09:58:00 | Okategoriserat

Bara att gå vidare

Det blev en käftsmäll i Mora på fredagskvällen. Detta i en match där vi verkligen fick se skillnaden på seriens i särklass bästa lag,mot tolvan i tabellen. Betänk att Mora ligger 17 (!) poäng före serietrean IK Pantern,och att det då är klasskillnad mellan MIK och VIK (skiljer 37 poäng) gav givetvis utslag.

***************

Tycker inte att VIK egentligen gjorde en dålig match. Det var väl mera så att Mora var precis så mycket bättre som siffrorna visar. VIK var aldrig i närheten att hota,och gör man några felbedömningar och tar felbeslut mot ett lag som Mora,så smäller det direkt.

***************

Visst hade man hoppats på något bättre siffror,men 0-6 speglar väldigt väl skillnaden mellan lagen. VIK är helt enkelt inte kapabla att rubba Mora just nu.

***************

Tänker således inte komma med några som helst undanflykter,men en personlig gissning/tanke är att det här relativt unga VIK-laget,orkar helt enkelt inte rent mentalt med att spela riktigt bra hockey varannan dag. För de flesta av spelarna är det här en ny och helt ovan upplevelse,som sliter - hårt. Rent fysiskt är det inga problem,utan det är den mentala biten som är tuffast.

***************

Och jag anser fortfarande (trots att jag blivit anklagad för att vara idiot...) att det är rätt att inte förstärka laget utifrån. Visst - finns det tillgängliga svenska spelare på marknaden,lösa och lediga, billiga och som utgör klara förstärknngar,då kan man slå till. Men var finns spelare som uppfyller de kriterierna? Att ta in importspelare nu är meningslöst. Först o främst ska det då vara EU-spelare,som kan gå in och spela omgående. Då ska man ha i åtanke att dessa ska direkt kliva in och prestera/producera,det finns inte 5-6 matcher att "smälta in" i spelet,gruppen och miljön. Såg nyss en kalkyl på att plocka en exempelvis en spelare från finska ligan i nuläget. Det skulle kosta runt 500.000,inkluderat avgift till spelarens klubb och spelaren själv. Pengar som givetvis inte finns. Så - nej,mitt svar är fortfarande nej. Det är MIN egen åsikt och 0-6 på bortaplan mot seriens särklassiga vinnarlag,får inte mig att ändra åsikt...

*************

Sedan kan man ju fundera över hur Timrå kan över huvud taget tillåtas att värva importspelare från KHL,med drygt 600.000 i skulder hos kronofogden...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-09 07:22:00 | Okategoriserat

Stabilt,tryggt,lugnt

Det blev till sist en ganska stabil trepoängare i Aros-derbyt mot Almtuna. Siffrorna skrevs till 3-0 och trots att AIS tryckte på stundtals,så var segern aldrig riktigt hotad.

************

VIK-försvaret spelade bra. Klokt och lugnt och ställde upp och städade ordentligt framför en - som vanligt - storspelande Henrik Lundberg. Som noterades för sin tredje nolla för säsongen,vilket torde känts extraskönt efter tråk-matchen i Tmrå i lördags.

************

VIK valde att komma till spel med 8 backar denna kväll,mycket beroende på det stentuffa spelprogrammet man är inne i just nu. Som sliter rejält hårt på spelarna,och speciellt på det rent mentala. Mycket speltid innebär mycket jobb med koncentration,inställning och press. Då ökar risken för fatala spelbeslut och bedömningar som man kanske inte gör med "klar" skalle. Draget med 8 backar visade sig också vara lyckosamt i torsdagsmatchen.

************

Spelet i PP är ett annat glädjeämne. Två mål i  går på tre försök är riktigt bra. Samtidigt som man är mindre "vårdslös" och i går endast drog på sig en utvisning.

************

Offensivt - men egentligen totalt sett - var det ett hårt arbetande kollektiv VIK visade upp i går. Man spelade enkelet,resolut och med tveklösa bedömningar,vilket gjorde att hela matchbilden kändes stabil,sett med gulsvarta ögon. Glädjande var att Jonte Berg gjorde sitt första mål på två (!!!) säsonger och att Chris Langkow börjar visa vilken skicklig spelare han är. Smart,bra bedömningar och med ett högt utvecklat spelsinne,kommer han snart att bli en riktigt bärande offensiv kraft. Nu gäller bara att få till en omgivning där man kan sätta upp canadensaren i fler tillfällen till avslut. Något som är hans normala styrka.

*************

Jag vill i övrigt inte sätta något namn före någon annan från gårdagens match. Glad och nöjd med VIK:s laginsats totalt sett och blir mer och mer imponerad av coach-duon Olsson & Zabel och deras sätt att hantera det mentala spelet och just den biten av "helheten". Man har just nu ett oerhört fokus på kost,vila och rehab och har t.o.m. infört regelbunden vägning av varje spelare. Så att man inte ska slarva med intagen,utan man prioriterar stenhårt att varje individ nu inte får tappa i vikt (=energi) inför spurten.

**************

Fick dessutom se något som jag tror jag aldrig upplevt tidigare på en hockeymatch. VIK leder med 2-0 när andra perioden startar. Christer Olsson blir förbannad och tar time-out efter - 30 sekunder! Snacket om att agera i stället för reagera,fick plötsligt ett ansikte. Christer såg uppenbarligen något som i varje fall inte jag såg - och resultatet uteblev inte!

 
Bosse Wallin
 

2017-02-06 18:10:00 | Okategoriserat

Jodå,det finns positiva saker ...

Efter att ha muttrat sig igenom lördagsmatchen i Timrå,så kommer med någon dags sunda reflektioner tanken att: Fanns det då inget positivt att ta med sig? 

***************

Svaret blir (som oftast från mig...): Jodå - absolut. Först och främst fick vi bevis på att vi faktiskt har en målvakt ytterligare bakom Henke Lundberg. Marcus Dahlbom fick hoppa in efter 9 minuter och gorde 26 räddningar på 27 skott. En räddningsprocent på litet drygt 96 således och alldeles strålande!

**************

Nummer två: man gav aldrig upp. Efter förkrossande och deprimerande 0-4 efter 9 minuter,och en riktigt dålig period av VIK,så hände något. Det var ett till synes nytt lag som kom ut till andra perioden. VIK tog över resten av matchen (jodå - det hävdar jag bestämt!) och man kände igen laget igen. Som man spelat den senaste tiden. Visst kan den tjurige påpeka,Timrå hade 4-0 och slog av på takten,men si där håller jag inte med. VIK-spelarna klev upp ett snäpp,stoppade TIK-forwards redan i mittzon och fick stopp på blödningen - totalt. Resten av matchen spelade VIK riktigt bra,påstår jag. 

**************

Nu räckte det ju inte,tack vare den ursvaga inledningen av matchen. Som i mångt och mycket påminde om en viss match i Tingsryd för en månad sedan. Då tog det bara 4 minuter att knäcka VIK....

***************

Så joo då - jag tar med mig de två sista perioderna från Timrå. Resten har jag dragit ett streck över.

***************

Det gör jag dock inte över domarnivån. Jag vet - jag har tjatat om den hela säsongen,men konstaterar att den inte blir bättre. Snarare tvärtom. En av SHL-domarna,Pehr Claesson,påstod att Sverige har världens bästa domare utanför NHL. Kan stämma - men herregud vilken nivå övriga världens domare torde ligga på i så fall!

***************

Slashing och high-sticking är så vanligt förekommande att man bara suckar uppgivet. Det är viktigare att notera felaktiga byten,alltså om en spelare kliver ut på isen två sekunder för tidigt. Då jävlar ska det bli utvisningar! Att se Stefan Warg med blodet rinnande runt munnen efter en hög klubba; att se åtminstone 4 likadana incidenter i en och samma match - och ingen avblåsning trots 4 domare på isen.  Jag tycker helt enkelt att det är för dåligt! Spelförståelsen hos domarna är lägre än någonsin och jag ser fram emot och längtar till den dagen då Daniel Wessner är kvalificerad att döma topphockey. DET ska bli intressant!

 
Bosse Wallin
 

2017-02-04 19:06:00 | Okategoriserat

Njaa,det räcker ju inte med spel i 40 minuter...

De flesta av oss har lärt in att en hockeymatch spelas i allmänhet i 60 minuter. Ibland i ytterligare 5. DÄR missade VIK något väsentligt mot Timrå. Där det stod 4-0 efter knappt 9 minuters spel och matchen i praktiken var avgjord.

*************

Självklart går då Timrå ned sig,samtidigt som VIK taggar till och vinner resten av matchen med - faktiskt - riktigt bra spel och 2-1. Men vad hjälper det en sådan här dag. Där en katastrofartad matchinledning med 4-0 till hemmalaget,såg till att förstöra dagen totalt för VIK. Kan bara gissa vad som avhandlades i VIK:s omklädningsrum i första pausen.Timrå kom i alla fall ut till andra perioden,invaggade i säkerhet och nöjda och mätta.

**************

Här visade VIK tåga. Man tog över matchen och spelade hem återstående 40 minuter på ett mycket bra och hedersamt sätt. Tyvärr räcker inte det betyget för att lyfta upp intrycket från första perioden,då man efter det gamla klassiska citatet "satt kvar i bussen". 4-0 i VIK-baken bäddade för målvatksbyte och Marcus Dahlbom klev in och genomförde resterande 40 på ett alldeles strålande sätt. Liksom hela laget.

***************

Nu var den här förlusten,och inte ens matchens utseende,någon överraskning. Efter 5 raka vinster låg en förlust bara och väntade,och att den då skulle komma mot ett så bra lag som Timrå,kändes väl som relativt väntat. Eller?

***************

Jag ger VIK bra betyg för att laget aldrig vek  ner sig. Aldrig slutade att kriga och aldrig gav matchen förlorad.

***************

Några spelarbetyg går inte att dela ut,det var alldeles för svajigt lagmässigt sett. Bara att ladda om till onsdag i den här mardrömmen som är februari,med match varannan dag. Jag är inte orolig för det fysiska,det mest jobbiga och det som ställer störst krav på materialet just nu,är jobbet med det mentala och med rehab och uppladdning. Någon egentlig träning finns det inte längre tid och plats med...

 

 
Bosse Wallin
 

 

Copyright © 2015-2017 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB