Svenska Spel

2017-04-09 11:53:00 | Okategoriserat

Tomt och ledsamt

För en vecka sedan skrev jag att "det gör ont". I dag känns det faktiskt värre. En enorm tomhetskänsla är vad som tagit över. När verkligheten slår an med full kraft och man inser att Hockeyallsvenskan är långt borta - och SHL ännu längre - så kommer realiteten i VIK:s situation över en.

******************

OK - visst återstår det nio poäng att spela om och visst ska man vara optimist,men verkligheten i kvalserien går inte att skratta bort. Jag anser mig själv som en obotlig,idiotiskt dum optimist,men samtidigt realist. Och det är bara att inse - dagens VIK är en ruin av ett hockeylag. Det är bara ledsamt att se hur man presterar - eller snarare icke-presterar - där ute. Den gamla devisen om att ta ett blåmärke för laget,finns uppenbarligen inte innanför de gula tröjorna. Att stoppa in näsan i röran framför motståndarkassen gör alldeles för ont. Så det får någon annan göra. Eller inte. Jag trodde i min enfald att det fanns något som heter heder i laget. Där hade jag fel.

*****************

Jag har haft en dröm som drivit mig,om att en gång till få uppleva hur VIK tar steget upp i Elitserien/SHL. Jag inser nu att jag inte kommer att få se det under min fortsatta livstid,så där dog en dröm för mig.

*****************

Så det här får bli mina sista rader. Jag har bloggat färdigt nu,åtminstone för säsongen. Jag vet att jag brukar "hota" med att inte återkomma mer,men jag har svårt att tänka mig en fortsättning för mig i dessa sammanhang på något vis. Så - tack för mig,men skulle miraklet inträffa att VIK reder ut det här med hjälp av övriga fem lag i serien,ja då är jag den förste att göra en pudel. Nu stänger jag butiken och tackar för alla vänliga och uppmuntrande ord ni har delgivit mig.

 

 
Bosse Wallin
 

2017-04-06 07:56:00 | Okategoriserat

Seger i over-time

Glädjande att se VIK studsa tillbaka in på vinnarspåret igen,efter ett par tunga förluster förra veckan. Den här gången fick vi sett något av "gamla" VIK,där man uppträdde mer bestämt,mer helhjärtat och inte alls lika skärrat som vi sett den senaste tiden.

*************

När man nu - äntligen - gått tillbaka till sitt svarta hemmaställ,så kändes per automatik VIK som ett större och tyngre lag! Spelmässigt sett så var betydligt bättre. Mer fart,mer intensitet och ett betydligt bättre passningsspel samt inte minst - förmåga att bedöma situationerna på ett bättre och mer resolut sätt.

*************

Vi fick också se ett VIK-lag där varje spelare gav allt och verkligen spelade med både hjärta och kropp i alla lägen. Som sagt - ängsligheten kändes långt borta och man agerade med mer pondus över hela banan. Det var ett VIK som var snäppet bättre än SSK,nu när man för femte gången av sex möjliga denna säsong,stod som vinnare när de här båda lagen möttes.

*************

De gånger då SSK stack upp,så fanns allt som oftast en storspelande Henrik Lundberg i vägen. "Henke" gjorde några smått sanslösa räddningar i andra perioden,men även då SSK trummade på i VIK:s försvarszon under Hampus Larssons märkligt bedömda femminuters-utvisning. Begriper fortfarande inte hur domaren kunde ta den bedömningen,då det var ganska klart att Jonas Westerling redan innan tacklingen sattes in,tappat balansen.

*************

Men det var bara en i raden - i och för sig den grövsta - domarmissen denna kväll. Det här var nu tredje matchen i rad som samme domare fått sig tilldelat att döma VIK i kvalserien. Ett oerhört märkligt beteende från den grupp som tillsätter matchdomare. När dessutom domaren ifråga håller så dålig klass som vi sett nu i tre matcher i följd,och när man samtidigt ser att hela svenska domareliten sitter och vilar mitt i kvaltider,så är det helt obegripligt. Här spelar sex lag en serie av oerhört viktiga matcher,matcher som i vissa fall till och med kan avgöra klubbens fortsatta existens,samtidigt som allt annat seriespel ligger nere - varför använder man inte de bästa domarna? Det här spelare som tränar och spelar match varje dag i veckan under hela säsongen. De förtjänar att ha domare som håller aningen högre klass än korpnivå. Domaren i går var inte dålig - han var snäppet under det omdömet...

***************

Men jag högaktar VIK-laget för sättet man kom tillbaka på. Thomas Paananen och Patrik Fagerlund har fått en oerhört uppgift att lösa. På ingen tid alls ska man bygga tillbaka självförtroendet i spelarna och samtidigt få spelet att fungera fullt ut igen. Detta under en djävulsk press utifrån i ett läge man inte alls har bett om utan tilldelats. Jag har ett mycket stort förtroende för "Pannan" och "Fagge" och ser där en duo med stor kompetens och som verkligen brinner för sin uppgift. Jag tycker redan nu att jag ser ett sargat VIK vara på god väg tillbaka igen. "In i skiten" som jag sa till Thomas. Som svarade "Nej,så ser inte jag det. Det här ska bl jäkligt roligt!".

 
Bosse Wallin
 

2017-04-02 14:06:00 | Okategoriserat

Det gör ont...

Det gör ont att skriva just nu. Jävligt ont faktiskt. Att samla ihop sig efter i första hand den bedrövliga matchen mot Visby,följd av en ny besvikelse på lördagen - det har tagit tid. Att samla kraft och tankar och att sortera intrycken. Som kort kan sammanfattas med: Jag är besviken.

**************

Kommentarer och åsikter är ju alltid individuella och förbehållna den tyckande. Jag brukar ha ganska lätt att hantera inlägg på sociala medier och lyckas oftast med att bara ruska på huvudet åt alla påhopp. Så icke nu. Jag förstår precis hur ni/vi mår. Jag har varit och är,sjukt imponerad över de insatser som bland många andra,Tom Lindh och hans kompisar har gjort. Jag rörs till tårar över deras engagemang och deras kärlek till klubben. Och jag lider något kolossalt när jag ser hur litet dom får tillbaka.

**************

Jag och många med mig vet jag,llider nu. Det återstår fem matcher,=15 poäng att spela om. Det skulle innebära 20 i sluttabellen. Det har räckt tidigare för att fixa en topp-2-plats i Kvalserien. Men det krävs hjärta och det krävs smärta. Min öppna fråga till VIK-spelarna blir: "Kan ni visa oss det och inte bara snacka?". Vi på läktarna har levererat smått makalösa stöd-insatser till er under säsongen - nu kräver vi en pay-back! Det har vi rätt till!

**************

Och slutligen: Jag ger inte upp. Jag kan inte ens stava till det uttrycket...

 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-25 19:45:00 | Okategoriserat

Pinsamt dåligt...

Om lördagens VIK-insats finns egentligen bara ett enda omdöme: Pinsamt dålligt. Jag kan fylla på med - skämmigt.

***********

Bedömer den här icke-insatsen som den sämsta jag kan minnas sedan man ramlade ur Elitserien år 2000. Alltså - sämsta på 17 år!

**********'

Jag har vare sig motivation eller någon som helst lust att kommentera det här bottennappet ytterligare. Det fanns ingen och ingenting. VIK förlorade precis allting där ute. Närkamper,puckdueller,skridskoåkning och - anseende! Det här blev en flcäk på lagets vapensköld. En stor fläck. Det får räcka så - jag blir bara så fruktansvärt besviken. 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-24 07:10:00 | Okategoriserat

Äntligen igång

Efter ett 20 (!) dagar långt uppehåll,så drog äntligen Kvalserien igång på torsdagskvällen. Efter ett så långt brejk så kändes det ganska naturligt att spelet blev därefter. Svag tajming i passningsspelet och väldigt osynkat spel under långa stunder. 

*****************

Både VIK och SSK har valt att träna,rehabba och ladda inför kvalspelet,och i och med det - inga matcher alltså - så är det helt normalt att just passningsspel och tekniska detaljer inte fungerar fullt ut i första matchen. Är ganska övertygad om att vi får se ett helt annat VIK på lördag.

*****************

Sedan ska vi ha i åtanke att det här är kvalspel. Här gäller inte att spela grann hockey och excellera i finesser (men visst,Micke Frycklund får  gärna göra om sitt supermål hur många gånger som helst...),utan nu är det kampen som är det viktiga. Kvalspel innebär helt andra premisser och jag vill se ett VIK som går ut med kraft och bestämdhet hellre än skönspel. Men det ena goda behöver ju inte utesluta det andra.

*****************

Första kvalronden visade annars upp väntade resultat. Att Troja skulle göra processen kort med Visby,var ingen skräll. Att Kristianstad blir att räkna med var också väntat. Kanske litet överraskande dock att Huddinge,som annars varit svårspelade hemma,skulle förlora i slutänden. Här gjorde förresten förre VIK-aren Gustav Björklund mål för hemmalaget.

*****************

Noll utvisningar för SSK - två för VIK,tyder på en snäll match eller? Njaa,det var som vanligt - tyvärr - en riktigt blek domarinsats vi fick uppleva. Känns tråkigt att så här viktiga matcher inte får ledas av "riktiga" domare. Men vad vet jag? Vi har kanske inte bättre domare än så här. 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-19 09:12:00 | Okategoriserat

Nu börjar en ny säsong

Det är väl så man kan tycka - att nu börjar en helt ny säsong. Andra förutsättningar,andra tankar,annan planering och - ett annat tryck. Kvalhockey innehåller av tradition alla tänkbara - och en hel del otänkbara - ingredienser ur hockeylivet. Någon har valt att kalla det som VIK nu går in i som  "negativt kval". Från VIK:s sida har man valt att radera ordet "negativ". Vi kan,vi ska och vi måste se det här som en spännande förlängning av säsongen.

*****************

10 matcher återstår,fem av dessa i ABB Arena Nord. Där VIK sedan nyår har spelat 10 matcher och vunnit åtta av dessa. Sätter ett reält tryck på kommande besökare och ger VIK en rejäl boost. Viktigt att veta och känna att VIK på hemmaplan är jävligt jobbiga och tråkiga att möta....

*****************

SSK,Huddinge,Kristianstad,Visby/Roma och Troja heter motståndarlagen. Kristianstad och Visby blir helt nya lag att möta,då VIK aldrig tidigare mött något av dessa lag. Gotland blir en helt ny besöksadress för oss VIK-are...

*****************

En hel del gamla ex-VIK-bekantingar i motståndarlagen. Kristianstad tränas exempelvis av Mats Lusth. I Huddinge spelar förre VIK-talangen Gustav Björklund;hos Visby finns en hel trio tidigare VIK-are i Mikael Adamsson,Emil Wahlberg och Oskar Lundberg. Stefan Söder i Troja har förekommit VIK-tröjan och SSK känner vi väl till sedan tidigare.

*****************

Förre Djurgårds-ikonen Fredrik Mälberg coachar Huddinge,medan Visby leds av canadensaren Mike Beharrell,som redan tränat svenska lag i nio år och nu inne på sitt tredje år hos gotlänningarna. Det här blir intressant och - ohyggligt spännande!

****************

Som sagt - nu gäller det att bara tänka positivt. Som obotligt optimistisk har jag naturligtvis hittat en hel del "plus" att luta sig emot. Som exempelvis när man tittar i siffror från säsongen som gått. Där jag noterar att Christopher Fish som i fjol satte personligt rekord med 23 poäng,den här säsongen landade på - just 23 poäng! Tangerat personbästa alltså. Anton Mylläri och Linus Svedlund svarade för personliga rekord och Fredrik Johansson gjorde poängmässigt sin näst bästa säsong någonsin! Så visst finns det mycket positivt att glädjas åt. 

****************

Själv känner jag ingen oro - bara en spänd förväntan. Nu vill jag se VIK spela hockey igen! På torsdag drar kvalserien igång. Söndag den 16/4 spela sista matchen. Minns ni vad som hände just den 16/4 - år 1988? Den dagen tog VIK klivet upp i Elitserien efter 7-3 hemma mot Frölunda! Say no more...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-12 20:51:00 | Okategoriserat

Hemska,underbara kval!

Visst är det med rejält blandade känslor man går in i de olika kvalspelen. För "vår" egen del vet vi vad som gäller. Och det kommer att bli sjukt nervöst. Förlusten i Umeå sved,visst - men nu är det historia och det tjänar inget till att gå omkring och tjura och vara bitter för den. Det som har varit har farit och det kan vi inte göra något åt. Vad vi däremot kan hjälpas åt att göra något åt,är det kommande kvalspelet. DÄR behöver vi all samlande kraft vi kan fixa för att skicka vidare in i laget.

****************

För VIK:s del blir det 34:e gången genom tiderna som man kvalspelar och man går in i kvalet med totalt 220 kvalmatcher i ryggen. Tuffa matcher väntar. Nu i kväll blev lottningen kvar till play-off 3,där det skall plockas fram tre lag för att spela i Kvalserien tillsammans med VIK,SSK och redan klara Huddinge. De tre återstående play-off-drabbningarna går mellan:

Troja - Mariestad

Kristianstad - Vimmerby

Visby - Piteå

Tre av dessa blir alltså VIK-motståndare fr.o.m den 23/3. De här tre bataljerna inleds den 15/3,går vidare den 17/3 och avslutas den 18/3. Det närmar sig nu...

***************

Under tiden kan vi i relativt lugn spana in de pågående kvalmatcherna,som innehåller massor av dramatik och känslor. Som vi kan se helt avslappnat medan vi samlar kraft för "vårat". Man kan också ganska objektivt tycka till om en hel del saker,både lag,spelare,matcher och - domare. Dom senare har ju stått i rejält fokus hela säsongen och blivit hett omdebatterade. Bedömningsgraderna har ju skiftat rejält - alldeles på tok för mycket och nu i avgörande och faktiskt nästan livsviktiga (många föreningars existens är ju inblandade) så är det en stor gåta att inte matcherna leds av fyra domare! Det gäller helt enkelt för mycket för att det INTE ska vara så.

**************

Frapperas också av de nya (?) märkliga bedömningarna som görs i samband med flygande byten. Plötsligt har det här blivit livsviktigt och bedöms med millimetrar av någon anledning. I stället för att lägga fokus på moment där skador - ofta allvarliga och långvariga - inträffar. Jag menar OK - det ska givetvis inte vara sex spelare på isen normalt sett,men när en spelare är på väg in i båset,samtidigt som en annan går ut på isen OCH när pucken befinner sig på andra sidan banan - varför i hela fridens namn behövs en avblåsning/utvisning där? När det dels inte finns en puck i närheten av bytet; ingen risk för någon skada på någon;ingen risk för fördel vare sig målsituations-mässigt eller inte. Varför??? Ge mig gärna en vettig förklaring för det här börjar få löjets skimmer över sig.

******************

Eller är det så att "här kan vi linjemän få göra en synbar insats"?? Herregud - finns det här som en regel? Avskaffa den omgående,snälla. Det här förstör matchernas flow och bidrar till absolut ingenting.

******************

Det blir intressant att se om det blir AIK eller Västervik som får möta "Grottbjörnens folk" i kampen om SHL-kval. Båda lagen har lika många poäng och det skiljer ett sketet mål inför sista matchen!

 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-04 08:48:00 | Okategoriserat

Det svider...

Ja,det svider alltid att förlora,men att förlora säsongens viktigaste match med 46 sekunder kvar att spela - det känns rent ut sagt för jävligt...

****************

Måste erkänna att jag åkte ner i källaren rejält efter det. Jag har annars under säsongen vant mig att hantera motgångar. Säsongen har ju inneburit ett antal sådana,men den här var bitter. Men hoppas att det för laget precis som för mig,varade medan det varade. För min del i 30 minuter. Nu är jag så jävla revansch-hungrig!

****************

Och för att klargöra en del - det var inte i den här matchen vi spelades ner i kvalserien. Det var under höstens oerhört tunga period,då förlusterna radades upp och spelet lyste med sin frånvaro . Det var där som grunden lades till slut-tabellen. Lagets insatser och spel har efter nyår varit mycket bra och hade vi tidigare kommit in i det,så....

****************

Sedan hatar jag bara alla som tycker sig vara smarta och analytiska med kommentaren "sämst när det gäller". VIK var inte sämst i går,utan Björklöven var bara så mycket bättre. Det här är i min värld en nykter analys. Det är alltid så enkelt att säga att "vi gjorde dom bra". Det stämmer inte. VIK valde inte frivilligt att spela defensivt i tredje perioden. Ett oerhört desperat Björklöven tryckte på enormt,med stöd av 5.000 på läktarna,och gav aldrig VIK chansen att spela offensivt. 

****************

Jag tycker dock sammantaget att VIK:s försvarsspel var riktigt bra under hela matchen. Tittar man på baklängesmålen,så var dom knepiga. Vid 1-1 åkte en motståndare och bytte,och in kom en spelare man inte riktigt hann få koll på. Vid 2-3 tappade man markeringen,då Björklöven tog ut målvakten och blev övertaliga - alltså en man "över". Annars imonerades jag av försvarsspelet. Lugnt,metodiskt,aldrig stressat. Avgörande blev som så många gånger tidigare,bristen på spets i anfallen.

****************

Vet ju att han som skulle leda VIK:s målskytte,Markus Persson,tillbringat säsongen i VIK-loungen som matgäst - skadad. Införskaffandet av tilltänkta spetsförvärvet Chris Langkow,blev en riktig flopp,och Chris har aldrig riktigt kommit in i den svenska hockeyn. 

**************

Jag måste avsluta med att tok-hylla Mikael Frycklund för sin insats i går. Otroligt stark och stryktålig,med en enorm arbetskapacitet och ett gigantiskt hjärta. Ett super-plus även till Niklas Lihagen,som nu på slutet i match efter match har överträffat sig själv och tillhört lagets absolut bästa spelare.

*************

På lagets offervilja och hjärta,kan man inte klaga. Jag tappade direkt räkningen på hur många skott man täckte med alla delar av kroppen. Jag tycker att spelarna gjorde allt man förmådde. Det räckte tyvärr inte till.

**************

Nu jävlar tar vi nya tag. Kvalserien inleds 23/3 och problemet blir nu "bara" att klura ut hur man hanterar tiden fram till det datumet. Och slutligen det mest positiva: Nu får vi se VIK spela hockey ända till den 16/4...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-03-02 08:24:00 | Okategoriserat

Vinst men...

Det blev seger mot SSK i den allra sista allsvenska hemmamatchen för säsongen för VIK:s del. Men då Mora samtidigt inte lyckades mobilisera tillräckligt med glöd för att slå Björklöven,så är det fortfarande nervpirrande i det här dramat.

************

Men OK - vi ska vara ärliga och säga att det ju trots allt inte är Moras "fel" att vi ligger där vi ligger i tabellen. Och att dessutom trots allt är så att VIK själva avgör hur utgången blir. Seger och tre poäng = saken är klar. Seger och två poäng = saken är klar. Förlust och en poäng = saken är klar. Så ser läget ut i klartext inför "finalen" i Umeå i morgon fredag.

************

Matchen mot SSK innehöll en hel del ängslan och oro. Både på planen och hos oss vid sidan om. Det var ett rejält taggat SSK som kom till spel,tydliga i sin matchplan och i sin ambition att göra intryck/avtryck. Och i ärlighetens namn så hade faktiskt gästerna det mesta av spelet - sett genom hela matchen. Det var långa stunder ett hårt tryck mot VIK-kassen,där "Henke" Lundberg sattes på rejäla prov gång på gång. Minns en helt otrolig sidledsförflyttning och räddning i tredje perioden. Men trots trycket så blev det aldrig någon panik i det gula försvaret. Man hjälpte varandra föredömligt,lyfte ut puckar och gjorde det enkelt när så krävdes,och såg allt som oftast ut att ta rätta beslut. 

************

Framåt var det mest "PRO-kedjan" med Lihagen,Gråhns och Fredrik Johansson som förmådde skapa någa längre anfall hos SSK. Stefan Gråhns är glödhet nu när det behövs som bäst; Lihagen spelar sin bästa hockey för säsongen och "Freddan" gör ett sanslöst starkt jobb rakt igenom.

************

Så sammantaget - en klart godkänd VIK-insats i ett mycket pressat läge. Som lär bli minst lika pressat i Umeå på fredagen. Målsnöret ligger där borta,killar! Se till att korsa mållinjen först. Om det finns några björklöv kvar på träden - ruska ner dom i morgon...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-27 22:51:00 | Okategoriserat

Flera lag med djurnamn,tack

Verkar som VIK gillar att spela mot lag med djurnamn. För en kort tid sedan tämjde man ju pantrar. I dag gällde det hästar och det gick ju lika bra..

******************

Men skoj åsido. VIK:s första period i kväll var nog en av de sämsta laget presterat under hela säsongen. Det var ångest-hockey på lägsta nivå och det kändes minst sagt - spänt. Men om mina egna känslor inför var som spelarnas,så förstår jag hur det kändes.

******************

Till period 2 var det ett helt annat VIK-lag. Man klev upp i banan,satte press,samtidigt som man låste igen i försvarszonen totalt. Nu agerade VIK med pondus och tyngd. Anförda av "Old-Timer line" med Freddan Johansson,Stefan Gråhns och Niklas Lihagen. Den trion klev verkligen fram och visade sig vara bästa när det gäller som mest. "Lians" kanske bästa match under säsongen. Slitstark,tung och duktig på tekningar och med två assists som grädde på moset. Klart imponerad av de tre,som verkligen klev upp och var föredömen.

******************

Stort plus givetvis även till Micke Frycklund,som med två mål och tungt arbete även han klev fram som en stor frontfigur.

******************

Men fan vet om inte Henrik Lundbergs överjordiska räddning vid 1-0,var det som sänkte Hästen. Bland det värsta jag sett i förflyttningar av en målvakt och "Henkes" spel över huvud taget,är vad som skapat det här nya VIK som vi sett mycket av efter nyår.

******************

Imponerad över spelet i egen zon,där man sällan eller aldrig släpper in några spelare framför Lundberg. Hästen försökte,men där small det rejält vid flera tillfällen. Kyla,lugn och disciplin karakterisar VIK:s försvarsspel och det känns betryggande.

******************

Slutomdömet blir med beröm godkänt. Samtliga jobbade,offrade sig,täckte skott,kastade sig - you name it: dom gjorde allt det här och mycket mer.

*****************

Kanske toppat av Christopher Fishs utvisning i slutet av matchen. Det var väl Fredrik Johansson som var skyldig,men Fish övertalade domaren att "det var jag",så att Freddan kunde få fortsätta vara viktig i box-play-spelet! Sant eller osant? Hmmm...

******************

Men satan så nervöst det är på läktaren...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-24 00:17:00 | Okategoriserat

Jamen vi vann ju skotten...

Ja,paradoxalt nog så vann VIK skott-statistiken i matchen på Hovet. Men det viktigaste,matchen,vanns av AIK. Och sanningen att säga så var "Gnaget" klart bättre den här kvällen. Roger Melins lag kontrollerade matchen totalt efter att laget tagit ledningen i första perioden,och visserligen stack VIK upp,men tyvärr var de avslut vi fick till,alldeles för uddlösa.

***************

Och där har vi just lagets dilemman denna säsong: det finns ingen utpräglad målskytt / härförare. VIK:s chans till seger - i varje match - är enbart en enda: hårt arbete varenda sekund. Stenhårt arbete,att ta skitjobbet,att slita. För laget får slita kopiöst för varenda mål man gör och man får ingenting gratis där ute. Absolut ingenting. Snedstudsar,ramträffar,utvisningar och domslut - allt går åt fel håll. Detta inte sagt som en ursäkt utan mer som ett nyktert konstaterande.

****************

Jag kan acceptera att man förlorar mot ett bättre lag. Det gjorde VIK den här kvällen. Man försökte och nog såg åtminstone jag attityd och vilja matchen igenom,fram till 0-3. Där gick luften ur. Men när jag tittar och ser spelare som kastar sig och täcker skott och som verkligen försöker - då blir jag om inte glad,så delar jag ändå ut uppskattande nickar. Även om jag självklart blir besviken och frustrerad. Över matcherna,över tabelläget,över säsongen.

****************

Men jag orkar inte med att hela tiden vara bitter och titta tillbaka med anklagande ögon. Träffade och pratade med en tidigare VIK-ledare här om dagen,och blev översköljd av bitterhet och anklaganden. Mitt svar till honom blev likadant som här: jag klarar inte av att leva vidare som någon jävla bitterfigur. Det är inte jag. Som sagt: besviken och frustrerad - absolut. Men även om jag gillar hockey-nostalgi,så ser jag ingen väg bakåt. Där finns inga lösningar. 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-22 08:15:00 | Okategoriserat

Årets bästa spel

...men ändå - en förlust. Jag tror nog att jag måste utse tisdagens VIK-spel mot Tingsryd,som den klart bästa under 2017,ja - under hela säsongen faktiskt! Det var fart,finess,bra passningsspel,stabilt försvarsspel,ja - allt var såå bra. Utom det viktigaste - målgörandet...

*************

Som stannade vid ett futtigt mål,inprickad av Hampus Larsson,ingen notorisk målskytt direkt. Faktum är att under de senaste fyra matcherna,så har VIK-forwards åstadkommit två mål. Och ett av dem  tillverkat i numerärt underläge...

*************

Det är naturligtvis på tok för dåligt. Och när man som i går - "tokdominerar" - och vinner skotten med 50 - 17 (!!!),så bara måste mer än ett skott gå i mål. Men de gultröjade är på tok för snälla mot motståndarmålvakterna. Konstaterar att alla målvakter i Hockeyallsvenskan är riktigt bra och inser då vidare att det måste till extrema åtgärder för att få puck-jäveln i mål. Det går inte att stå vid sidan av målvakten när backskotten avlossas. Du måste vara "i ansiktet" och irritera,störa,böka och vara allmänt jävligt otrevlig. Lär av Karlskoga (hatar att säga det...),som konstant arbetar på det viset. Med stor framgång.

*************

Totalt sett tror jag knappt att jag sett ett VIK-lag vara så överlägset genom en hel match,som man var i går. Som sagt - det är svårt att tänka sig att man kan spela bättre. Men som så många gånger tidigare under säsongen,så blir det ett par individuella misstag som avgör. Och i det läge som VIK är,så blir det kännbart.

*************

VIK:s anfallsspel har genomgående - och fortfarande - hållit till i hörnen,och man har och har haft,förtvivlat svårt att komma in på mål. Där ligger lagets problem. I går blev jag grymt imponerad av försvarsspelet. Lugnt,tryggt,stabilt och aldrig stressat. Men man måste ju göra fler mål än motståndarna för att vinna.

*************

Slutligen måste jag ännu en gång få lufta min ilska,vanmakt och ursinne,över vad som håller på att hända med svensk hockey. Som ju i dag helt styrs av Färjestad,HV 71 och Frölunda. Där Svenska Ishockeyförbundet sysslar med att bara vända pappaer och låter SHL och deras samarbetspartner C More styra över sportens framtid i landet. Det nya avtalet som förhandlats fram dem emellan,visar enligt trovärdiga uppgifter att C More betalar 45 miljoner årligen till klubbarna  SHL = 630 miljoner om året! Kom då ihåg att det är VI som betalar de pengarna. Och för att visa "god ton",så pytsar man samtidigt ut cirka 2 mille per år till de fattiga kusinerna i Allsvenskan. Vem som helst som kan räkna något så när,förstår då att det här innebär ruin för Hockeyallsvenskan. Svenska Ishockeyförbundet? Där gör man som den berömda statyn med apor: "Jag ser inget,jag hör inget,jag säger inget". 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-19 20:18:00 | Okategoriserat

Tack för påminnelsen..

Jaha,bara att tacka IKO för påminnelsen som lyder: "Tro inte att ni är klara och tro inte att ni är nå´t...". Vete tusan vad VIK-spelarna sysslar med under bortamatchernas inledning,men den gamla klassiska "satt kvar i bussen" går alltid att använda. Den här gången tog det 3.40 för hemmalaget IKO att göra två mål,vilket skulle visa sig räcka för seger.

*******************
Första perioden var bedrövlig. Det var matta och sega ben och hjärnor över hela banan och att Christer Olsson tog sin time-out redan efter 3.40 räddade kanske laget från en värre käftsmäll. Men inte ens CO lyckades väcka laget.

******************

Visst - det blev aningen bättre i fortsättningen,men jakten på kvittering blev aldrig riktigt intensiv. Detta trots lyftet som Niklas Lihagens reducering i numerärt underläge borde ha inneburit. Men nää - det saknades den energi som krävts vid en kvitteringsjakt och de få chanser man skapade,beredde inte några som helst bekymmer för IKO:s mv. Erik Källgren.

*****************

Bara att dra ett tjockt streck över det hela och trots allt lyfta fram något positivt. Vilket då skulle vara spelarnas offer-vilja och förmåga att kasta sig och täcka skott. Något som numera görs konsekvent och som imponerar.

****************

Men i övrigt? Nada. Ny match på tisdag mot Tingsryd. Jag utgår från ett mer påkopplat VIK då...

 
Bosse Wallin
 

2017-02-18 08:31:00 | Okategoriserat

Stark lagmoral i jubileumsmatchen

Det blev en riktig thriller som publiken bjöds på under fredagskvällen. Matchens fem avslutningsminuter blev rena vilda västern,då det small friskt åt båda hållen och man kastades mellan hopp och förtvivlan.

***************

Men som sagt - jubileum. Den 17/9 1965 spelade VIK sin första match i Rocklundahallen. På fredagen var det dags för lagets match nr.1.500 i samma håll (som visserligen bytt namn under åren - tyvär...). Tråkigt nog uppmärksammades inte jubiléet på något vis,men killarna i de gula tröjorna visade själva att man hade tänkt göra den här matchen speciell.

***************

IK Pantern - vad är nu det för tramslag? Undras om inte många haft de tankarna om Malmölaget,som väl i realiteten är ett farmarlag till Malmö Redhawk. Men faktum är att lagets tabellplacering - trea - mer än väl motsvarar lagets spelmässiga kvaliteter. Det här är ett riktigt bra lag,med mycket fart,med mycket tyngd och kraft och med ett uttalat disciplinerat och bra fungerande spelsystem. Man bjöd verkligen på en riktig kamp och personligen var jag väldigt oroad både inför och efter första perioden. Där VIK på något märkligt sätt ändå vann skottstatistiken med hela 16-6,men där IKP kändes "livsfarligt" vid varje anfall. 

**************

Med ögonen kritiskt satta på VIK efter den bleka insatsen i onsdags,så kunde man redan efter ett par byten konstatera att nu var både energi och spring tillbaka i kropp och huvud hos de gulsvarta. Det här var ett helt annat VIK än vi såg i onsdags - förklarligt nog,då matchen uppe i Övik säkerligen tagit mer kraft än vad man kanske förstått.

**************

Men som sagt,Pantern stod för motståndet nu. Själv tycker jag att det här var - möjligen bortsett från Mora - det tuffaste motståndet VIK ställts inför. Laget bjöd på riktigt bra hockey och det krävdes ett riktigt bra VIK för att kunna svara upp på det motståndet. Men med en storspelande Henrik Lundberg i kassen,så riktigt känner man hur tryggheten ökar i spelet runt kassen och i försvarszonen. 

**************

Tillskottet av Simon Karlsson har betytt oerhört mycket. Här har vi fått en back som är lika bra framåt som bakåt; Albin Johansson är en riktig klippa i defensiven och Jimmie Jansson har vuxit "flera meter" i sitt totalspel. Framåt skapas det chanser och bra lägen,men forwards har förtvivlat svårt att omsätta lägena i mål. Dock skulle jag vara mer orolig om lägena INTE skapades. Nu finns kreativiteten och spelet där - nu återstår "bara" att få puck-jäkeln bakom målvakterna...

*************

Ganska roligt med tre "icke-normala" målskyttar för VIK i går och samtidigt symptomatiskt för spelet. Albin Johansson gjorde sitt första, Jonte Berg gjorde sitt andra och Jimmie Jansson sitt andra OCH tredje för säsongen.

**************

Slultligen ett gigantiskt plus för lagmoralen. Då Jimmie Janssons slagskottskanon gav 2-1,kändes det som att segern var fixad. När så Pantern kvitterade två minuter senare,så fanns - kanske - känslan av att "Näää" och risken för en hopklappning i slutet. Men icke. Man fortsatte oförtrutet och vände till seger,vilket gav mig den största kicken den här kvällen. Plus den totala offerviljan hos laget,där jag tappade räkningen på alla blockerade skott och uppoffrande täckningar. Hjärta,smärta och vilja. 

*************

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-16 08:45:00 | Okategoriserat

Soppatrorsk i gratismatchen

Inledningsvis blev jag positivt överraskad över ett rappot,piggt och väldigt snabbt motståndarlag. Västervik spelade riktigt bra hockey i första perioden och fick också god hjälp via ett aningen billigt ledningsmål efter tre minuter. Men därefter var det bara gästerna som stod för hockeyn. Min tanke blev efter perioden: "Det här blir tufft".

**********************

Det blev det också,men kanske inte som jag tänkt mig. Västervik slutade plötsligt spela hockey helt. Man backade hem och stötte med en och annan kontring,som slutligen resulterade i 0-2,men i övrigt var lagets förstaperiods-hockey ett svunnet minne. Detta i takt med ett VIK-lag som totalt verkade sakna energi och drag denna kväll - storpubliken till trots - och lagets "lyft-perioder" under matchen var få och väldigt korta. 

*******************

Detta underströks ytterligare i tredje perioden,då gästerna totalt slutade spela hockey och bara kontrollerade tillställningen. Vilket man gjorde på ett strålande bra - men ytterligt tråkigt - sätt,samtidigt som VIK kändes allt mer och mer "fattigt" på såväl idéer som energi. Att förre VIK-keepern Jonas Fransson fick hålla nollan mot sitt gamla VIK,kändes till sist som den slutliga förnedringen,och sanningen att säga så behövde inte "Frallan" anstränga sig speciellt mycket för att leda sitt lag till seger. VIK:s framstötar var helt uddlösa - och då är jag snäll.

******************

Tänker inte gå in på någon som helst personlig kritik. Konstaterar bara att energin inte fanns den här kvällen. Boven i dramat känns för mig solklar - spelschemat. Som med matcher varannan dag inte lämnar en sekund över för omladdning av mentala batterier. Det rent fysiska slitaget är överkomligt,vilket även bekräftas av både spelare och ledare. Men just själva pressen att spela en match,knappt hinna andas ut dagen efter och sedan ha ny match igen. Just nu sex matcher på 11 dagar och tre hemmamatcher på sju dagar! Ett märkligt program som utslaget över hela säsongen inte alls behöver se ut så här.

*****************

Men bara att göra som spelarna - släpp och gå vidare. Vilket i sig ju kan vara en slags välsignelse,då man inte ens har tid att deppa över en förlust...

 

 
Bosse Wallin
 

 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB