Svenska Spel

2017-02-24 00:17:00 | Okategoriserat

Jamen vi vann ju skotten...

Ja,paradoxalt nog så vann VIK skott-statistiken i matchen på Hovet. Men det viktigaste,matchen,vanns av AIK. Och sanningen att säga så var "Gnaget" klart bättre den här kvällen. Roger Melins lag kontrollerade matchen totalt efter att laget tagit ledningen i första perioden,och visserligen stack VIK upp,men tyvärr var de avslut vi fick till,alldeles för uddlösa.

***************

Och där har vi just lagets dilemman denna säsong: det finns ingen utpräglad målskytt / härförare. VIK:s chans till seger - i varje match - är enbart en enda: hårt arbete varenda sekund. Stenhårt arbete,att ta skitjobbet,att slita. För laget får slita kopiöst för varenda mål man gör och man får ingenting gratis där ute. Absolut ingenting. Snedstudsar,ramträffar,utvisningar och domslut - allt går åt fel håll. Detta inte sagt som en ursäkt utan mer som ett nyktert konstaterande.

****************

Jag kan acceptera att man förlorar mot ett bättre lag. Det gjorde VIK den här kvällen. Man försökte och nog såg åtminstone jag attityd och vilja matchen igenom,fram till 0-3. Där gick luften ur. Men när jag tittar och ser spelare som kastar sig och täcker skott och som verkligen försöker - då blir jag om inte glad,så delar jag ändå ut uppskattande nickar. Även om jag självklart blir besviken och frustrerad. Över matcherna,över tabelläget,över säsongen.

****************

Men jag orkar inte med att hela tiden vara bitter och titta tillbaka med anklagande ögon. Träffade och pratade med en tidigare VIK-ledare här om dagen,och blev översköljd av bitterhet och anklaganden. Mitt svar till honom blev likadant som här: jag klarar inte av att leva vidare som någon jävla bitterfigur. Det är inte jag. Som sagt: besviken och frustrerad - absolut. Men även om jag gillar hockey-nostalgi,så ser jag ingen väg bakåt. Där finns inga lösningar. 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-22 08:15:00 | Okategoriserat

Årets bästa spel

...men ändå - en förlust. Jag tror nog att jag måste utse tisdagens VIK-spel mot Tingsryd,som den klart bästa under 2017,ja - under hela säsongen faktiskt! Det var fart,finess,bra passningsspel,stabilt försvarsspel,ja - allt var såå bra. Utom det viktigaste - målgörandet...

*************

Som stannade vid ett futtigt mål,inprickad av Hampus Larsson,ingen notorisk målskytt direkt. Faktum är att under de senaste fyra matcherna,så har VIK-forwards åstadkommit två mål. Och ett av dem  tillverkat i numerärt underläge...

*************

Det är naturligtvis på tok för dåligt. Och när man som i går - "tokdominerar" - och vinner skotten med 50 - 17 (!!!),så bara måste mer än ett skott gå i mål. Men de gultröjade är på tok för snälla mot motståndarmålvakterna. Konstaterar att alla målvakter i Hockeyallsvenskan är riktigt bra och inser då vidare att det måste till extrema åtgärder för att få puck-jäveln i mål. Det går inte att stå vid sidan av målvakten när backskotten avlossas. Du måste vara "i ansiktet" och irritera,störa,böka och vara allmänt jävligt otrevlig. Lär av Karlskoga (hatar att säga det...),som konstant arbetar på det viset. Med stor framgång.

*************

Totalt sett tror jag knappt att jag sett ett VIK-lag vara så överlägset genom en hel match,som man var i går. Som sagt - det är svårt att tänka sig att man kan spela bättre. Men som så många gånger tidigare under säsongen,så blir det ett par individuella misstag som avgör. Och i det läge som VIK är,så blir det kännbart.

*************

VIK:s anfallsspel har genomgående - och fortfarande - hållit till i hörnen,och man har och har haft,förtvivlat svårt att komma in på mål. Där ligger lagets problem. I går blev jag grymt imponerad av försvarsspelet. Lugnt,tryggt,stabilt och aldrig stressat. Men man måste ju göra fler mål än motståndarna för att vinna.

*************

Slutligen måste jag ännu en gång få lufta min ilska,vanmakt och ursinne,över vad som håller på att hända med svensk hockey. Som ju i dag helt styrs av Färjestad,HV 71 och Frölunda. Där Svenska Ishockeyförbundet sysslar med att bara vända pappaer och låter SHL och deras samarbetspartner C More styra över sportens framtid i landet. Det nya avtalet som förhandlats fram dem emellan,visar enligt trovärdiga uppgifter att C More betalar 45 miljoner årligen till klubbarna  SHL = 630 miljoner om året! Kom då ihåg att det är VI som betalar de pengarna. Och för att visa "god ton",så pytsar man samtidigt ut cirka 2 mille per år till de fattiga kusinerna i Allsvenskan. Vem som helst som kan räkna något så när,förstår då att det här innebär ruin för Hockeyallsvenskan. Svenska Ishockeyförbundet? Där gör man som den berömda statyn med apor: "Jag ser inget,jag hör inget,jag säger inget". 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-19 20:18:00 | Okategoriserat

Tack för påminnelsen..

Jaha,bara att tacka IKO för påminnelsen som lyder: "Tro inte att ni är klara och tro inte att ni är nå´t...". Vete tusan vad VIK-spelarna sysslar med under bortamatchernas inledning,men den gamla klassiska "satt kvar i bussen" går alltid att använda. Den här gången tog det 3.40 för hemmalaget IKO att göra två mål,vilket skulle visa sig räcka för seger.

*******************
Första perioden var bedrövlig. Det var matta och sega ben och hjärnor över hela banan och att Christer Olsson tog sin time-out redan efter 3.40 räddade kanske laget från en värre käftsmäll. Men inte ens CO lyckades väcka laget.

******************

Visst - det blev aningen bättre i fortsättningen,men jakten på kvittering blev aldrig riktigt intensiv. Detta trots lyftet som Niklas Lihagens reducering i numerärt underläge borde ha inneburit. Men nää - det saknades den energi som krävts vid en kvitteringsjakt och de få chanser man skapade,beredde inte några som helst bekymmer för IKO:s mv. Erik Källgren.

*****************

Bara att dra ett tjockt streck över det hela och trots allt lyfta fram något positivt. Vilket då skulle vara spelarnas offer-vilja och förmåga att kasta sig och täcka skott. Något som numera görs konsekvent och som imponerar.

****************

Men i övrigt? Nada. Ny match på tisdag mot Tingsryd. Jag utgår från ett mer påkopplat VIK då...

 
Bosse Wallin
 

2017-02-18 08:31:00 | Okategoriserat

Stark lagmoral i jubileumsmatchen

Det blev en riktig thriller som publiken bjöds på under fredagskvällen. Matchens fem avslutningsminuter blev rena vilda västern,då det small friskt åt båda hållen och man kastades mellan hopp och förtvivlan.

***************

Men som sagt - jubileum. Den 17/9 1965 spelade VIK sin första match i Rocklundahallen. På fredagen var det dags för lagets match nr.1.500 i samma håll (som visserligen bytt namn under åren - tyvär...). Tråkigt nog uppmärksammades inte jubiléet på något vis,men killarna i de gula tröjorna visade själva att man hade tänkt göra den här matchen speciell.

***************

IK Pantern - vad är nu det för tramslag? Undras om inte många haft de tankarna om Malmölaget,som väl i realiteten är ett farmarlag till Malmö Redhawk. Men faktum är att lagets tabellplacering - trea - mer än väl motsvarar lagets spelmässiga kvaliteter. Det här är ett riktigt bra lag,med mycket fart,med mycket tyngd och kraft och med ett uttalat disciplinerat och bra fungerande spelsystem. Man bjöd verkligen på en riktig kamp och personligen var jag väldigt oroad både inför och efter första perioden. Där VIK på något märkligt sätt ändå vann skottstatistiken med hela 16-6,men där IKP kändes "livsfarligt" vid varje anfall. 

**************

Med ögonen kritiskt satta på VIK efter den bleka insatsen i onsdags,så kunde man redan efter ett par byten konstatera att nu var både energi och spring tillbaka i kropp och huvud hos de gulsvarta. Det här var ett helt annat VIK än vi såg i onsdags - förklarligt nog,då matchen uppe i Övik säkerligen tagit mer kraft än vad man kanske förstått.

**************

Men som sagt,Pantern stod för motståndet nu. Själv tycker jag att det här var - möjligen bortsett från Mora - det tuffaste motståndet VIK ställts inför. Laget bjöd på riktigt bra hockey och det krävdes ett riktigt bra VIK för att kunna svara upp på det motståndet. Men med en storspelande Henrik Lundberg i kassen,så riktigt känner man hur tryggheten ökar i spelet runt kassen och i försvarszonen. 

**************

Tillskottet av Simon Karlsson har betytt oerhört mycket. Här har vi fått en back som är lika bra framåt som bakåt; Albin Johansson är en riktig klippa i defensiven och Jimmie Jansson har vuxit "flera meter" i sitt totalspel. Framåt skapas det chanser och bra lägen,men forwards har förtvivlat svårt att omsätta lägena i mål. Dock skulle jag vara mer orolig om lägena INTE skapades. Nu finns kreativiteten och spelet där - nu återstår "bara" att få puck-jäkeln bakom målvakterna...

*************

Ganska roligt med tre "icke-normala" målskyttar för VIK i går och samtidigt symptomatiskt för spelet. Albin Johansson gjorde sitt första, Jonte Berg gjorde sitt andra och Jimmie Jansson sitt andra OCH tredje för säsongen.

**************

Slultligen ett gigantiskt plus för lagmoralen. Då Jimmie Janssons slagskottskanon gav 2-1,kändes det som att segern var fixad. När så Pantern kvitterade två minuter senare,så fanns - kanske - känslan av att "Näää" och risken för en hopklappning i slutet. Men icke. Man fortsatte oförtrutet och vände till seger,vilket gav mig den största kicken den här kvällen. Plus den totala offerviljan hos laget,där jag tappade räkningen på alla blockerade skott och uppoffrande täckningar. Hjärta,smärta och vilja. 

*************

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-16 08:45:00 | Okategoriserat

Soppatrorsk i gratismatchen

Inledningsvis blev jag positivt överraskad över ett rappot,piggt och väldigt snabbt motståndarlag. Västervik spelade riktigt bra hockey i första perioden och fick också god hjälp via ett aningen billigt ledningsmål efter tre minuter. Men därefter var det bara gästerna som stod för hockeyn. Min tanke blev efter perioden: "Det här blir tufft".

**********************

Det blev det också,men kanske inte som jag tänkt mig. Västervik slutade plötsligt spela hockey helt. Man backade hem och stötte med en och annan kontring,som slutligen resulterade i 0-2,men i övrigt var lagets förstaperiods-hockey ett svunnet minne. Detta i takt med ett VIK-lag som totalt verkade sakna energi och drag denna kväll - storpubliken till trots - och lagets "lyft-perioder" under matchen var få och väldigt korta. 

*******************

Detta underströks ytterligare i tredje perioden,då gästerna totalt slutade spela hockey och bara kontrollerade tillställningen. Vilket man gjorde på ett strålande bra - men ytterligt tråkigt - sätt,samtidigt som VIK kändes allt mer och mer "fattigt" på såväl idéer som energi. Att förre VIK-keepern Jonas Fransson fick hålla nollan mot sitt gamla VIK,kändes till sist som den slutliga förnedringen,och sanningen att säga så behövde inte "Frallan" anstränga sig speciellt mycket för att leda sitt lag till seger. VIK:s framstötar var helt uddlösa - och då är jag snäll.

******************

Tänker inte gå in på någon som helst personlig kritik. Konstaterar bara att energin inte fanns den här kvällen. Boven i dramat känns för mig solklar - spelschemat. Som med matcher varannan dag inte lämnar en sekund över för omladdning av mentala batterier. Det rent fysiska slitaget är överkomligt,vilket även bekräftas av både spelare och ledare. Men just själva pressen att spela en match,knappt hinna andas ut dagen efter och sedan ha ny match igen. Just nu sex matcher på 11 dagar och tre hemmamatcher på sju dagar! Ett märkligt program som utslaget över hela säsongen inte alls behöver se ut så här.

*****************

Men bara att göra som spelarna - släpp och gå vidare. Vilket i sig ju kan vara en slags välsignelse,då man inte ens har tid att deppa över en förlust...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-13 22:28:00 | Okategoriserat

Stark VIK-insats i Foppa-land

Det som framför allt gladde åtminstone mig,var inte enbart vinsten med 3-2 i Fällräven Center. Jag såg ett VIK-lag som inte bara krigade och kämpade för allt man var värda. Jag såg dessutom ett VIK-lag med spelidéer,ett VIK-lag som helt enkelt spelade bättre hockey än MoDo.

************

I tredje perioden tog VIK över spelet och matchen helt och att det dröde till 59.00 innan segerpucken skickades in i nät,var mer en fotnot. VIK var väl värda att vinna den här matchen - punkt.

************

Det var många som gladde den här kvällen. Henke Lundberg förstås,som vanligt frestas man nästan säga nu,då Henke skämt bort oss med stort målvaktsspel praktiskt taget hela säsongen. Jag blev imponerad av Hampus Larsson,som genomförde sin 200:e match i VIK på ett magnifikt sätt. Han var generalen i det defensiva spelet,stark och vältajmad och alltid rätt i positionerna. Men om Hampus var den defensive generalen,så var Simon Karlsson den offensive kreatören. Två assists och nu har Simon  spelat ihop 10 poäng på på sina 16 matcher i VIK. Här har VIK fått den spelande back man skrikit efter. Jag är dessutom glad över att se Albin Johanssons resoluta och tunga jobb i det defensiva arbetet. 

************

Offensivt måste jag framhålla Niklas Lihagen. "Lian" gjorde sin bästa match för säsongen,jobbade hårt bakåt och skapade massor av problem och jobb för MoDo-försvaret. Mikael Frycklund har slitit hårt sista tiden. I kväll fick han äntligen målmässig utdelning och det var han väl värd. Stort plus också till kapten Fredrik Johansson,som är lagets både själ och hjärta över hela banan. Stefan Gråhns har bara blivit bättre ju längre säsongen gått och är även han en enorm tillgång till det här unga VIK-laget. 

**************

Är däremot aningen konfunderad över nye Chris Langkow. Han besitter massor av kvaliteter och spelsinne,men får ut förtvivlat litet av sitt kunnande. Nu har han spelat av 5 matcher och det är dags att höja kraven på vårt tilltänkta spetsförvärv.

***********'

Riktigt glad över insatsen såväl kämpamässigt som spelmässigt,men får snart ett nervöst sammanbrott när jag ser standarden på domarna. Det är kris nu och något måste göras för att man ska slippa se match efter match med massor av felbeslut från domartrion. Det här håller inte längre...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-11 09:58:00 | Okategoriserat

Bara att gå vidare

Det blev en käftsmäll i Mora på fredagskvällen. Detta i en match där vi verkligen fick se skillnaden på seriens i särklass bästa lag,mot tolvan i tabellen. Betänk att Mora ligger 17 (!) poäng före serietrean IK Pantern,och att det då är klasskillnad mellan MIK och VIK (skiljer 37 poäng) gav givetvis utslag.

***************

Tycker inte att VIK egentligen gjorde en dålig match. Det var väl mera så att Mora var precis så mycket bättre som siffrorna visar. VIK var aldrig i närheten att hota,och gör man några felbedömningar och tar felbeslut mot ett lag som Mora,så smäller det direkt.

***************

Visst hade man hoppats på något bättre siffror,men 0-6 speglar väldigt väl skillnaden mellan lagen. VIK är helt enkelt inte kapabla att rubba Mora just nu.

***************

Tänker således inte komma med några som helst undanflykter,men en personlig gissning/tanke är att det här relativt unga VIK-laget,orkar helt enkelt inte rent mentalt med att spela riktigt bra hockey varannan dag. För de flesta av spelarna är det här en ny och helt ovan upplevelse,som sliter - hårt. Rent fysiskt är det inga problem,utan det är den mentala biten som är tuffast.

***************

Och jag anser fortfarande (trots att jag blivit anklagad för att vara idiot...) att det är rätt att inte förstärka laget utifrån. Visst - finns det tillgängliga svenska spelare på marknaden,lösa och lediga, billiga och som utgör klara förstärknngar,då kan man slå till. Men var finns spelare som uppfyller de kriterierna? Att ta in importspelare nu är meningslöst. Först o främst ska det då vara EU-spelare,som kan gå in och spela omgående. Då ska man ha i åtanke att dessa ska direkt kliva in och prestera/producera,det finns inte 5-6 matcher att "smälta in" i spelet,gruppen och miljön. Såg nyss en kalkyl på att plocka en exempelvis en spelare från finska ligan i nuläget. Det skulle kosta runt 500.000,inkluderat avgift till spelarens klubb och spelaren själv. Pengar som givetvis inte finns. Så - nej,mitt svar är fortfarande nej. Det är MIN egen åsikt och 0-6 på bortaplan mot seriens särklassiga vinnarlag,får inte mig att ändra åsikt...

*************

Sedan kan man ju fundera över hur Timrå kan över huvud taget tillåtas att värva importspelare från KHL,med drygt 600.000 i skulder hos kronofogden...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-09 07:22:00 | Okategoriserat

Stabilt,tryggt,lugnt

Det blev till sist en ganska stabil trepoängare i Aros-derbyt mot Almtuna. Siffrorna skrevs till 3-0 och trots att AIS tryckte på stundtals,så var segern aldrig riktigt hotad.

************

VIK-försvaret spelade bra. Klokt och lugnt och ställde upp och städade ordentligt framför en - som vanligt - storspelande Henrik Lundberg. Som noterades för sin tredje nolla för säsongen,vilket torde känts extraskönt efter tråk-matchen i Tmrå i lördags.

************

VIK valde att komma till spel med 8 backar denna kväll,mycket beroende på det stentuffa spelprogrammet man är inne i just nu. Som sliter rejält hårt på spelarna,och speciellt på det rent mentala. Mycket speltid innebär mycket jobb med koncentration,inställning och press. Då ökar risken för fatala spelbeslut och bedömningar som man kanske inte gör med "klar" skalle. Draget med 8 backar visade sig också vara lyckosamt i torsdagsmatchen.

************

Spelet i PP är ett annat glädjeämne. Två mål i  går på tre försök är riktigt bra. Samtidigt som man är mindre "vårdslös" och i går endast drog på sig en utvisning.

************

Offensivt - men egentligen totalt sett - var det ett hårt arbetande kollektiv VIK visade upp i går. Man spelade enkelet,resolut och med tveklösa bedömningar,vilket gjorde att hela matchbilden kändes stabil,sett med gulsvarta ögon. Glädjande var att Jonte Berg gjorde sitt första mål på två (!!!) säsonger och att Chris Langkow börjar visa vilken skicklig spelare han är. Smart,bra bedömningar och med ett högt utvecklat spelsinne,kommer han snart att bli en riktigt bärande offensiv kraft. Nu gäller bara att få till en omgivning där man kan sätta upp canadensaren i fler tillfällen till avslut. Något som är hans normala styrka.

*************

Jag vill i övrigt inte sätta något namn före någon annan från gårdagens match. Glad och nöjd med VIK:s laginsats totalt sett och blir mer och mer imponerad av coach-duon Olsson & Zabel och deras sätt att hantera det mentala spelet och just den biten av "helheten". Man har just nu ett oerhört fokus på kost,vila och rehab och har t.o.m. infört regelbunden vägning av varje spelare. Så att man inte ska slarva med intagen,utan man prioriterar stenhårt att varje individ nu inte får tappa i vikt (=energi) inför spurten.

**************

Fick dessutom se något som jag tror jag aldrig upplevt tidigare på en hockeymatch. VIK leder med 2-0 när andra perioden startar. Christer Olsson blir förbannad och tar time-out efter - 30 sekunder! Snacket om att agera i stället för reagera,fick plötsligt ett ansikte. Christer såg uppenbarligen något som i varje fall inte jag såg - och resultatet uteblev inte!

 
Bosse Wallin
 

2017-02-06 18:10:00 | Okategoriserat

Jodå,det finns positiva saker ...

Efter att ha muttrat sig igenom lördagsmatchen i Timrå,så kommer med någon dags sunda reflektioner tanken att: Fanns det då inget positivt att ta med sig? 

***************

Svaret blir (som oftast från mig...): Jodå - absolut. Först och främst fick vi bevis på att vi faktiskt har en målvakt ytterligare bakom Henke Lundberg. Marcus Dahlbom fick hoppa in efter 9 minuter och gorde 26 räddningar på 27 skott. En räddningsprocent på litet drygt 96 således och alldeles strålande!

**************

Nummer två: man gav aldrig upp. Efter förkrossande och deprimerande 0-4 efter 9 minuter,och en riktigt dålig period av VIK,så hände något. Det var ett till synes nytt lag som kom ut till andra perioden. VIK tog över resten av matchen (jodå - det hävdar jag bestämt!) och man kände igen laget igen. Som man spelat den senaste tiden. Visst kan den tjurige påpeka,Timrå hade 4-0 och slog av på takten,men si där håller jag inte med. VIK-spelarna klev upp ett snäpp,stoppade TIK-forwards redan i mittzon och fick stopp på blödningen - totalt. Resten av matchen spelade VIK riktigt bra,påstår jag. 

**************

Nu räckte det ju inte,tack vare den ursvaga inledningen av matchen. Som i mångt och mycket påminde om en viss match i Tingsryd för en månad sedan. Då tog det bara 4 minuter att knäcka VIK....

***************

Så joo då - jag tar med mig de två sista perioderna från Timrå. Resten har jag dragit ett streck över.

***************

Det gör jag dock inte över domarnivån. Jag vet - jag har tjatat om den hela säsongen,men konstaterar att den inte blir bättre. Snarare tvärtom. En av SHL-domarna,Pehr Claesson,påstod att Sverige har världens bästa domare utanför NHL. Kan stämma - men herregud vilken nivå övriga världens domare torde ligga på i så fall!

***************

Slashing och high-sticking är så vanligt förekommande att man bara suckar uppgivet. Det är viktigare att notera felaktiga byten,alltså om en spelare kliver ut på isen två sekunder för tidigt. Då jävlar ska det bli utvisningar! Att se Stefan Warg med blodet rinnande runt munnen efter en hög klubba; att se åtminstone 4 likadana incidenter i en och samma match - och ingen avblåsning trots 4 domare på isen.  Jag tycker helt enkelt att det är för dåligt! Spelförståelsen hos domarna är lägre än någonsin och jag ser fram emot och längtar till den dagen då Daniel Wessner är kvalificerad att döma topphockey. DET ska bli intressant!

 
Bosse Wallin
 

2017-02-04 19:06:00 | Okategoriserat

Njaa,det räcker ju inte med spel i 40 minuter...

De flesta av oss har lärt in att en hockeymatch spelas i allmänhet i 60 minuter. Ibland i ytterligare 5. DÄR missade VIK något väsentligt mot Timrå. Där det stod 4-0 efter knappt 9 minuters spel och matchen i praktiken var avgjord.

*************

Självklart går då Timrå ned sig,samtidigt som VIK taggar till och vinner resten av matchen med - faktiskt - riktigt bra spel och 2-1. Men vad hjälper det en sådan här dag. Där en katastrofartad matchinledning med 4-0 till hemmalaget,såg till att förstöra dagen totalt för VIK. Kan bara gissa vad som avhandlades i VIK:s omklädningsrum i första pausen.Timrå kom i alla fall ut till andra perioden,invaggade i säkerhet och nöjda och mätta.

**************

Här visade VIK tåga. Man tog över matchen och spelade hem återstående 40 minuter på ett mycket bra och hedersamt sätt. Tyvärr räcker inte det betyget för att lyfta upp intrycket från första perioden,då man efter det gamla klassiska citatet "satt kvar i bussen". 4-0 i VIK-baken bäddade för målvatksbyte och Marcus Dahlbom klev in och genomförde resterande 40 på ett alldeles strålande sätt. Liksom hela laget.

***************

Nu var den här förlusten,och inte ens matchens utseende,någon överraskning. Efter 5 raka vinster låg en förlust bara och väntade,och att den då skulle komma mot ett så bra lag som Timrå,kändes väl som relativt väntat. Eller?

***************

Jag ger VIK bra betyg för att laget aldrig vek  ner sig. Aldrig slutade att kriga och aldrig gav matchen förlorad.

***************

Några spelarbetyg går inte att dela ut,det var alldeles för svajigt lagmässigt sett. Bara att ladda om till onsdag i den här mardrömmen som är februari,med match varannan dag. Jag är inte orolig för det fysiska,det mest jobbiga och det som ställer störst krav på materialet just nu,är jobbet med det mentala och med rehab och uppladdning. Någon egentlig träning finns det inte längre tid och plats med...

 

 
Bosse Wallin
 

2017-02-03 09:06:00 | Okategoriserat

Kanoninsats mot kanonlaget

Fastnade för en lämplig och bra kommentar i gångarna,på väg hem efter matchen. "Ja det här var ju inte vackert,men det var jävligt bra"! En utmärkt sammanfattning om matchen mot BIK på torsdagkvällen.

**************

En match som serietvåan dominerade till större delen genom hela matchen,vilket även återspeglas i skottstatistiken. Som i och för sig inte alltid berättar sanningen,men den här kvällen var den ganska belysande. "Henke" Lundberg och hans besättning hade 43 skott mot det gula målet - 40 av dessa stoppades! 3-11 i första och 2-21 i sista är ganska belysande. Däremellan det märkligare 12-11 i mittenronden.

**************

Men VIK trasslade sig ur det boforska greppet. Krigade och slet något alldeles kopiöst och verkar nu ha hittat såväl självförtroendet som nyckeln till hur man vinner. Som egentligen är ganska enkelt: det stavas k-a-m-p och h-j-ä-r-t-a! Ingredienser som VIK visade till överflöd ännu en gång och som resulterade i den femte raka segern. Varav fyra med uddamålet! 

**************

Laget har hittat en vinnande formula och med en storspelande Henrik Lundberg i kassen,så växer också backarnas självförtroende och möjligheter att stoppa resp. starta nya anfall under matcherna. 

*************

Jag vill ogärna plock några namn före andra,men bara måste framhålla William Wikman och Christopher Fish för enorma arbetsinsatser. Försvarsmässigt växer Hampus Larsson för varje match som går och tillhör numera de verkliga klipporna i försvarsarbetet. Chris Langkow var påtagligt nervös inför sin debut,men visade tillräckligt för att man skulle se hans kvaliteter. Han blir en tillgång i fortsättningen,nu när han äntligen fick göra sin första match.

*************

Christer Olsson uttryckte det bra innan matchen: "Vi har jagat ett spöke under hela hösten - nu har vi kommit över det och inser att vi kan avgöra på egen hand,utan att bry sig om andra lags resultat".

 

 

 
Bosse Wallin
 

2017-01-31 09:17:00 | Okategoriserat

Power-break

Det känns som att vi ust nu är inne i ett åtta dagar långt "power-break",mitt i ett som vanligt märkligt och obegripligt spelprogram. Men så är det och här sitter vi nu och får hålla till godo med annan hockey via TV...

**********

Såg i går mötet mellan AIK och Vita Hästen. Konstaterar att jag sett massor av hockey under säsongen,en del bra men det mesta riktigt dåligt. Den här matchen  toppar listan över dåliga matcher. Tror att det var den i särklass sämsta jag sett under hela säsongen! Underhållningsvärdet var under noll och den publik som fanns på plats borde fått uppmuntringspris! Hur många av dem som kommer tillbaka? Tjaa,bara de mest "störda"...

***********

Det här har vi (=jag) konstaterat tidigare. Hockeyn har blivit allt sämre och det bjuds på allt mindre underhållning rent spelmässigt. Klubbarna börjar bli desperata i sina ansträngningar att hitta annat roligt att fylla ut matcherna med,men fantasin börjar ta slut. Så - vad händer och vad ska till för att inte svensk hockey ska sakta men säkert börja sjunka i kvalitet? Fan vet och det finns folk som har betalt och som är tillsatta för att jobba med sådana frågor. Men frågan är: Vad gör dessa människor? Det verkar inte hända någonting alls. Man gör som strutsen,stoppar huvudet i sanden och tror att allt ska ordna sig. Det svenska ishockeyförbundet är en papperstiger och det är i SHL som man bestämmer över svensk hockey. Där kör varje klubb sitt eget race och ingen ser till svensk hockeys framtid.

************

De allsvenska klubbarnas ekonomi är sämre än dåligt och mitt tidigare tips att dagens Hockeyallsvenska system inte överlever 10 år måste revideras. Fem år till i bästa fall,längre kommer man inte att orka. Ser man publikt sett så är läktarna långt ifrån fullbesatta numera - och det gäller även i SHL. Det spelas för dålig hockey i dag och något måste hända - NU! Inte i morgon och inte "på sikt". Man har inte råd med att titta "på sikt". 

*************

Det var mina svarta tankar det. Nu över  till gulsvarta och då känns det genast mer positivt. VIK efter nyår är inte alls samma VIK som under hösten. Det känns som man allt mer har börjat hitta sin identitet och i takt med det kommer även ökat självförtroende. Nu går vi in i den hockeyallsvenska seriens sista fjärdedel för säsongen. Spänningen runt alla streck bara tilltar och desperationen ökar hos vissa lag som känner sig piskade att förstärka inför spurten. Den 15/2 innebär stopp för säsongens alla värvningar. Vilka vågar låta bli att värva?

 

 
Bosse Wallin
 

2017-01-27 08:48:00 | Okategoriserat

Sista fjärdedelen

Efter den senaste tidens segrar,så känns det nästan litet fel att gå in i en "vilo-period",matchmässigt sett. Nästa match för VIK:s del,spelas ju i Västerås på torsdag 2/2,så det blir några dagars "match-break". Men jag kan lova att det behövs. Tror nog att jag talar för alla lag i serien,då jag påstår att det är ganska slitna trupper vi har i den allsvenska serien.

**************

När det gäller VIK,så vet jag att det finns smärta. Mycket smärta. Christer Olsson berättar för mig att "Du skulle bara se hur det ser ut i omklädningsrummet efter en match! Blod,blåmärken och ont hos alla. Det är många spelare som kanske skulle må bra av vila,men den tiden finns inte". Och som sagt - mina kontakter ute i landet säger samma saker om sina resp. lag.

*************

Tony Zabel fyllde på med att berätta om en spelare,som under matchen i Scaniarinken,fick smärtstillande sprutor av matchläkaren inför matchstart och i pauserna. Inför sista perioden stönade han bara: "Skicka i mig allt du har"...

*************

Men det är just den offerviljan och inställningen som lyfter VIK i tabellen. Det är helt enkelt vad som krävs i de återstående 13 matcherna. Och en titt i tabellen och historiken påpekar litet försynt att det händer alltid "konstiga" saker i tabellen.

*************

Vid årsskiftet låg VIK 11 poäng efter Björklöven. Om man för skojs skull gör en tabell över matcherna efter nyår,så toppas den av oslagbara (?) Mora,med VIK som tvåa! Någon som trodde det i december?

*************

Just nu är det förstärkningar eller inte som gäller. Chris Langkow väntar ännu på sitt arbets/uppehållstillstånd från Migrationsverket,och där tar det tid kan jag lova. Då blir följdfrågan: Hur gör VIK? Transferfönstret stängs för gott den 15/2,därefter är det stopp på värvningarna. Ska vi då plocka in en eller annan utom-europé,som kanske får vänta på speltillstånd i två veckor? När vi dessutom inte har en aning om hur situationen är för laget i tabeller och/eller kval. Törs man riskera att chansa? Fan vet. Jag avundas inte Appelgren/Zetterberg i deras ställningstagande i det här fallet. 

*************

I kväll är det fredag och seriefinal väntar mellan Mora och Karlskoga. Vinner Mora där,ja då är toppstriden avgjord. Och med tanke på att BIK som vanligt börjar svikta den här tiden på året,så sätter jag nog mina pengar på firma Colliton & Mitell. I övrigt är det ovisst i tabellen. Tidigare vassa Timrå varvar friskt i resultatväg,liksom Västervik och Tingsryd. Så att spela på Oddset just nu,är milt talat ovisst....

*************

 

 
Bosse Wallin
 

2017-01-26 08:41:00 | Okategoriserat

Wild West Show

I början på 60-talet lanserade Kiruna-bandet "The Shanes",en låt som hette "Gunfight Saloon". Det kändes i går kväll som om det var precis där.i "Gunfight Saloon",som aftonen tillbringades!

**************

För - jädrar vad det small där ute! 10 mål,heta situationer,grinigt stämning på isen,och försvarsmisstag av gigant-format var vad publiken bjöds på under 60 minuter. Det var en sådan där match som var extremt rolig att se - inte bara för att VIK vann,men naturligtvis hjälpte det till - för oss på läktarna,medan lagens coacher förmodligen hade stafett till toaletten!

**************

Inledningsvis då Fredrik Johanssons klubba gick av precis när han skulle trycka pucken över mållinjen. Det blev en kontring och mål i baken av Lövens Mattias Granlund. De siffrorna stod sig perioden ut,men i andra ronden brakade det loss på allvar. William Wikman - het som en stekpanna - rundade kassen och tryckte dit 1-1. Förre VIK-backen Jonas Emmerdahl valde just den här matchen att göra ett av sina få mål till 1-2 och Mikael Frycklund - precis lika glödande het som "Vilda Wille"- forcerade med obändig kraft och vilja in 2-2,inklusive målvakt och allt annat i närheten. Simon Karlsson smackade in sitt första VIK-mål i PP,innan en gruvlig försvarsmiss skänkte Löven 3-3. Puuh! Men än var det inte slut. Nytt PP för VIK,nytt mål. Denna gång genom Eddie Davidsson som elegant vinklade in Fredrik Johanssons skottpass till 4-3.

*************

Och grädden på kakan kom efter 1.20 i tredje perioden,då Linus Svedlund blåste förbi den något tröge Simon Fredriksson och kom i ett friläge,som dock missades. Returen snappade Lukas Zetterberg med en vrål-tjusig bakom-ryggen-pass till Micke Frycklund,som hade i stort sett hela målet tomt att lägga in 5-3! En lättnadens suck kunde dras. Eller? Nää,inte den här säsongen. Inte i någon match! Zach Hamill pricksköt 5-4 och slutet blev som vanligt jävelusiskt (???) spännande,innan Christopher Fish landade 6-4 i tom kasse!

*************

En riktigt rolig kväll för 3.600 på läktarna. Som väl bara MÅSTE vara tillbaka och skapa lika fin stämning om en vecka,då Karlskoga gästar.

*************

Således seger för gultröjade VIK och detta trots att normale kassaskåpet Henrik Lundberg "bara" var - bra. Inte mer. VIK-spelarna visade att man med vilja och moral kan vinna ändå. Fjärde raka och 17 inspelade poäng sedan nyår - av 24 möjliga!

*************

Faktum är att om man räknar tabellen sedan nyårsdagen och framåt,så toppas den av Mora med VIK på andraplats! Vem hade tippat det,då VIK vid årsskiftet låg 11 poäng bakom Björklöven...

*************

Som sagt - en svängig och rolig hockeymatch. Bitvis med mycket bra spel och högt tempo. Kul!

 
Bosse Wallin
 

2017-01-22 18:37:00 | Okategoriserat

Kaffe o kaka, tredje raka!

För första gången denna säsong,kan vi nu räkna in en svit om tre raka segrar! Detta efter en - som vanligt - rejäl rysare i Scaniarinken och ännu en uddamålsvinst!

****************

Främst efter en ny heroisk insats av Henke Lundberg med 33 räddningar på 34 skott. Och efter glädjeämnen som Jesper Anderssons första VIK-mål (för övrigt första poängen över huvud taget för Jeppe!),efter ett rent drömanfall avslutat med en ren "gräddbakelse" från Jonte Berg till Jesper!

****************

Men rent spelmässigt så kunde man kanske önskat sig mer? Eller vadå - tre poäng är alltid tre poäng. Men efter endast 11 skott av VIK-spelarna,så låter det som en match där SSK tok-dominerade? Icke så. Visst var det en ganska beskedlig och avvaktande förstaperiod från båda lagen,och visst blev det genant mycket SSK i andra periodens första hälft. Där spelade VIK över huvud taget inte alls. Det var bland det mest initiativlösa man sett från gulsvart på länge. Men plötsligt händer det. VIK-arna började hitta "Norrköpingsspelet",och tog totalt över andra periodens andra hälft.

***************

Toppat av Jesper Anderssons kvitteringsmål. När sedan Micke Frycklund chockstartade tredjeperioden med mål efter 12 sekunder,så tog plötsligt soppan slut för SSK. Som visserligen tryckte på under hela återstoden av perioden,speciellt då samme Frycklund ådrog sig en "fyra" för high-sticking. Men en viljestark VIK-skader,där bl.a. Christopher Fish i vanlig ordning kastade sig och täckte skott,vägrade släppa till något mer baklängesmål än SSK:s enda i PP i andra perioden.

***************

Imponerad av VIK:s försvarsspel. Lugnt,stabilt och metodiskt. Sarg-ut när det behövs,håll i pucken när man bedömer att man kan/ska. Och trots futtiga 11 skott så fanns det VIK-lägen,bl.a. ett ribbskott och en pärla i stolpen.

***************

Så en kombinerad försvarsinriktad och smart avspelad match,toppat av Henrik Lundberg i kassen,var vad som gav tre poäng och tredje raka!

 

 
Bosse Wallin
 

 

Copyright © 2015-2017 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB