Grattis Kenneth Österberg - 60 år!

26 juni 2018 17:00

Han har spelat i alla lag - och varit ledare i alla lag.
Totalt 50 år i klubben och ett enormt stort VIK-hjärta.
Västerås IK vill i dag gratulera fantastiska Kenneth Österberg på 60-årsdagen.
- Klubben är verkligen på rätt väg nu, säger jubilaren från sitt firande.

Västerås Ishockeyklubb är en förening med många fantastiska eldsjälar. En av de allra största är Kenneth Österberg.
I dag fyller ”Östen”, som han kallas, 60 år. Västerås IK ville gratulera på dagen och ringde därför upp för en intervju.
Österberg befinner sig just nu i Dalarna, där han firats under ett dygn av några nära vänner. Han berättar om hur allt började.
- Jag var 10 år när jag började spela i VIK. Jag har spelat i alla lag, från Hockeyskolan till A-laget. Jag har sedan varit ledare för alla lag också, säger Österberg och skrattar.

Känns som en ganska svårslagen prestation?
- Ja, jag tror faktiskt det. Jag slutade ganska tidigt som spelare, när jag var 26-27 år. Nu har jag varit ledare i snart 35.
Österberg minns A-lagsdebuten mot AIK, säsongen 74-75, som en höjdpunkt på spelarkarriären:
- Högsta serien hette Allsvenskan då, som sedan blev Elitserien. Vi spelade hemma mot AIK. Jag fick göra debut och gjorde mål på självaste ”Honken” Holmqvist.
I dag, och sen många år tillbaka, är Österberg en viktig kraft i ungdomsföreningen, där han bland annat sitter med i ungdomsutskottet.
- Jag har väl hjälpt Zäta (sportchef Patrik Zetterberg) en del de senaste åren med ungdomssidan. Det senaste jag har varit med och gjort var att tillsätta nio nya ungdomsledare.
- Av de nio ledarna var sex stycken icke föräldrar. Jag kan inte minnas sist vi hade det så, men det är väldigt bra. Det kan lätt bli spänt när man har föräldrar som ledare i de äldre ungdomslagen.
Österberg är väldigt glad över att klubben nyligen har anställt Kent Olofsson som ungdoms och utvecklingsansvarig.
- Det har jag strävat efter i många år. Det kommer bli kanon. Vi är en stor ungdomsförening, näst störst i Sverige efter Linköping, säger Österberg och lyfter fram att VIK kommande säsong kommer att ha fyra juniorlag i spel.
- Två AJ och två BJ. Det är ingen annan förening i hela Sverige som har det, så det är jättestort.

Hur tycker du att känslan i föreningen är just nu?
- Det har hänt mycket de senaste åren, vi är verkligen på gång. På rätt väg. Vi får tillbaka människor som har varit i föreningen förut, som Paananen och Zetterberg. Det är väldigt bra.
- Jag måste även lyfta styrelsen. De jobbar närmare oss på golvet, och ser vad vi gör. Det känns mycket bättre.

50 år i VIK:s tjänst. Hur många år till blir det?
- Jag sitter gärna kvar i ungdomsutskottet, och hjälper till med det mesta som behövs. Det händer ju ibland att det ringer på arbetstid och någon från klubben vill ha hjälp. Då är det ganska så gynnsamt att ha en idrottsintresserad arbetsgivare (Lasse Forslund/LF Invest), säger Kenneth Österberg och skrattar.
Återigen, stort grattis på din dag - önskar Västerås IK.