Svenska Spel

Efter och före med Thomas

Publicerad: 2017-09-11 10:32

Thomas Paananen delger oss sina funderingar efter avslutad försäsong

Så där då Thomas Paananen - försäsongen avklarad och det blev 10 matcher, med 6 segrar och 4 förluster. Hur ser du på det utfallet och matcherna som helhet?

-Det känns som att vi har varit med hela tiden med fullt fokus varje match. Vi har spelat efter vår spelidé och det har funkat bra så länge vi orkat. Det blev ju en ganska intensiv och matchtät period där, med 7 matcher på 9 dagar, som slet hårt på laget. Men vi har mött bra motstånd och fått spela mot olika "kulturer", med cupen i Köping mot västra lagen, följt av Kristianstad och matcher mot söderlagen. Och allsvenskt motstånd i tre matcher.

Vilka konkreta svar har du fått?

-Det känns som att när vi varit fräscha och hela så har vi spelat bra. Vi har inte anpassat vårt spel efter motståndet, utan hela tiden följt vår tanke och spelat vårt spel och där känner jag att vi lyckats.

Så då blir din helhetsanalys?

-Vi har fått ultimata förutsättningar. Alla har slutit upp och bidragit på resan, från klubbledningen till varenda spelare. Vi har byggt ett spel som jag tror på och som jag vill att vi följer. Vi vill, kort sagt, spela. Sedan måste vi givetvis välja våra tillfällen. Spelet i dag bygger på fart och det gör att man ibland ser att det ger avkall på noggrannheten. Men jag har försökt skapa ett spel och ha en tanke som det gäller att få alla att svälja. Där känner jag att vi är på rätt spår. Ska vi komma någonstans, så måste vi ha ett eget spel. Men sedan är det också så att vi har en lång väg kvar. Vi har ett nytt lag, där väl egentligen bara Fredrik Johansson finns kvar av det ordinarie fjolårslaget.

Jag har genom åren pratat med många tränare, som efter träningsmatcherna brukar säga att "resultaten är inte viktiga - det är prestationen vi tittar på"?

-Det snacket gillar jag inte. Min filosofi är att det är alltid viktigt att vinna. Jag är en vinnarskalle och i min värld är en seger alltid viktig. Det hela går ut på att vinna och det är det som sänder ut signaler. Vinner du fem matcher med 2-1, så är det ingen slump. Samma sak om du förlorar fem matcher med 1-2. Det är resultatet av någonting. Och står du där efter en seger, så ska du också stå rakryggad efter en förlust och analysera din insats. Har du gjort ditt absolut bästa och ändå förlorat, då är det så. Du kommer att förlora matcher. Ifrågasätt bara din egen insats efter en förlust lika väl som du gör efter en vinst.

Hur går då dina tankar inför premiären på fredag? Är vi där du har tänkt dig att vi ska vara just nu?

-Ja det tycker jag. Vi har fokuserat all träning hittills på spelet i 5  mot 5. Förra veckan började vi jobba extra på "special teams", speciellt då power-play. Där vi plockar in en femma från J20 som motståndare, för att skapa matchsituationer med hungriga motståndare.

Och våra motståndare? Vad vet du?

-Jag har kollat en del video, men jag tror inte på för mycket scouting. Jag vet en hel del, men inte för mycket. Såg Karlskoga mot Mariestad i veckan som gick.

Några spelare som klivit fram extra mycket som du känner?

-Daniel Wahlberg och Joel Werner! Daniel har jag ju tränat i J-lagen i fyra år och känner honom mycket bra. Joel Werner har en grym potential och kommer att ta stora kliv den här säsongen.

Några slutord?

Måste lyfta fram laget som grupp. Jag har haft många utvecklingssamtal och omdömet från spelarna är unisont: Vi har en fantastisk laganda. Flera har sagt att dom aldrig spelat i ett lag med bättre sammanhållning. Alla bara - Vill! Nu ser vi fram emot premiären och säsongen!

 

 
Bosse Wallin
 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB