Svenska Spel

Skövde IK - VIK Hockey 4-3

Publicerad: 2017-10-11 23:00

VIK åkte på sin första förlust för säsongen i bortamatchen mot Skövde. Trots en stark slutforcering lyckades man inte hämta upp underläget.

Första Perioden

Skövde tar ledningen med 1-0 redan efter 01.18, det när Forsmark i Skövde kan slå in pucken från slottet via ett hopslag som ser ut att ställa Dahlbom i VIK-målet. VIK kan nästan kvittera omgående när Holmberg kommer till ett friläge men får inte riktigt kontroll på pucken.

Drygt tre minuter in perioden får Skövde PP när VIK är sex man på banan. Precis när VIK bli fulltaliga så kan Skövde göra 2-0, när en Skövdespelare håller pucken bakom kassen och släpper den i rätt tillfälle på framstörtande Sellin som direktskjuter 2-0. Därefter tar Thomas Paananen en time-out. 

Nio minuter in i perioden så får VIK sitt första PP för matchen efter en puck-out, men det blir resultatlöst. VIK får några minuter senare ett nytt PP efter att Marcus Bergman blir hakad i ett två mot ett-läge, men även det blir resultatlöst. 

VIK tar över spelet efter PP-spel och skapar tryck spelmässigt och några chanser. Men uppoffrande spel från Skövdespelarna och målvakt Hultstrand fredar det egna målet. Skövde vinner perioden 2-0 och Skotten efter första perioden slutar 9-9. 

Huvudtränare Thomas Paananen kommenterar första perioden såhär

- Dom får ju precis det dom vill ha, dom får ju 2-0 efter fem minuter och det ger ju uppförsbacke dirket. Vi var tvugna att ta time-out. Men efter det så känner jag ändå att vi lyfter upp spelet och gör det helt okej i första perioden efter det anfallsmässigt.

 

Andra Perioden

VIK får omgående PP bara 30 sekunder in i perioden. Men även det blir resultatlöst, trots ett bra puckinnehav. Andra periodens första halva präglas av få chanser och bitvis väldigt grötigt spel med många situationer i sarghörnen.

Efter ungefär halva perioden pressar VIK tillbaka Skövde en längre stund, vilket resulterar att motståndarna tvingas ta en time-out vid en icing, troligtvis primärt gör att vila trötta spelare. Fredrik Johansson kan strax efter reducera till 1-2, när han från ena tekningscirkeln med gott om tid kan skjuta ett slagskott i precis över målvaktens benskydd i bortre hörnet. 

Spelet öppnas upp lite efter reduceringen, där VIK håller i taktpinnen, men inga fler mål utan perioden slutar 1-0 till VIK, vilket ger 2-1 till Skövde efter två perioder. Skotten vinner de gulsvarta i andra perioden med 10-9. 

Thomas Paananen om andra perioden

- Andra perioden är vår klart bästa i den här matchen, jag tycker vi är riktigt bra i hela perioden, förutom att vi bara gör ett mål. Vi skulle ha gjort fler mål den perioden känner jag.

 

Tredje perioden

VIK inleder perioden med en bra sekvens där man pressar tillbaka Skövde, men knappt tre minuter in i perioden får VIK en utvisning. Bara sekunder in i det numerära överläget så får en Blomberg i Skövde öppet mål, efter en med gulsvarta ögon oturlig studs, där kan Skövde lägga in 3-1. Strax efter gör Skövde 4-1 när ett uppspel fastnar i mittzonen och Henriksson kan komma fri från kanten under ett byte från de gulsvarta.

Drygt sju minuter in i perioden får Skövde en utvisning för puck-out. Men Skövde klarar av det numerära underläget. Istället så drabbas VIK av ett boxplay strax efter. Men man reder ut det.

VIK reducerar till 4-2 efter knappt 14 minuter när Petter Mattsson slänger in pucken framför kassen från position bakom förlängd mållinje och målet studsar in via Skövdespelare. VIK får vittring och skapar bra lägen. Marcus Bergman lyckas med drygt två minuter kvar trampa förbi sin motståndare till ett friläge och reducera ännu en gång.

VIK plockar Dahlbom med en minut kvar, med 28 sekunder kvar så får man chansen i spel 6 mot 4 när Skövde får en utvisning för slashing. De gulsvarta är riktigt nära en kvittering när man träffar stolpen med bara sekunder kvar. Men perioden slutar 2-2 och totalt 4-3 till Skövde. Skotten i sista 5-6. Totalt 23-25

Thomas Paananen om tredje perioden

- Tredje perioden är helt okej i de inledande bytena. Men sen får dom göra både 3-1 och 4-1. Där dör matchen litegrann, fram till vi får in ett slumpmål till 4-2, sen gör vi även 4-3. Vi är nära att kvittera ändå i slutet, fortsätter Paananen.

 

Sammanfattning:

Skövde har två perioder i matchen där man är väldigt effektiva, i början av den första samt den tredje perioden där man båda gångerna lyckas göra två mål på kort tid. Hemmalaget spelade dessutom väldigt uppoffrande, framförallt i egen zon, vilket gör att VIK inte lyckas utnyttja det spelövertag man ändå har puckmässigt. 

I slutet är VIK väldigt nära att ta matchen till förlängning efter en stark slutforcering, men stolpen står mellan VIK och en kvittering med bara sekunder kvar.

Hur skulle du sammanfatta matchen som helhet?

- Prestationen är idag under 60 minuter är inte okej. Powerplay-spelet är för dåligt, samtidigt som deras Powerplay är bra idag och det är kanske där matchen avgörs. Vi är inte nöjda idag.  

Det känns ändå som att ni förde spelet långa stunder och kom till mycket anfall, men att skotten fastnade i block eller gick utanför?

- Ja, exakt. Det känner vi också, det var inte godkänt idag, absolut inte. Utan vi får studsa upp igen på söndag mot Kumla.

 

Målskyttar

1-0 01.18 Forsmark (Blomberg)

2-0 05.32 Sellin (Sjögren, Back)

2-1 33.47 Johansson (Hetta, Källström) 

3-1 43.07 Blomberg (Henriksson)

4-1 44.59 Henriksson (Forsling)

4-2 53.50 Mattsson (Mattisson, Jansson)

4-3 57.55 Bergman (Pettersson, Källström)

Utvisningar

SIK 2x2, 1x2, 2x2

VIK 1x2, 0x2, 2x2

Skott

23-25 (9-9, 9-10, 5-6)

 
Peter Ståhlbrand
 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB