Svenska Spel

Hur ser det ut?

Publicerad: 2017-08-04 16:53

Det var en fråga som vi ställde till Helena Ambjörn,VIK:s fysansvarige sedan i våras.

-Hur kom du in i bilden som fystränaren för VIK, Helena?

Jag landade i VIK i slutet av april, delvis via tidigare kontakter med Mats Brokvist och "Member 24". Jag har bakgrund som brandman i Sala, sedan 8 år tillbaka, men jag har även kört som PT (=personal trainer) och tyckte att nu var det dags. Att satsa helhjärtat på jobbet som PT i mitt eget företag och det var på den vägen jag kom in i VIK-organisationen.

-Från och med i måndags så har truppen samlats på plats i Västerås och ni har kört igenom ett par rejäla tester, inlett med den "vidriga" beep-testen nu i måndags. Vad fick du för respons från den och hur verkar killarna ha skött sin egen-träning under juli?

Bra tycker jag, mycket bra. När det gäller just beep-testet, så var unge Pontus Holmberg out-standing! Han sprang klart bäst av alla. Vi har kört igenom ytterligare ett rejält test och avslutar den delen med ett tredje på måndag, ett slags agility övning/test. Den andra delen av testerna innehöll spänst och hopp, med tre olika moment. Upp, ner och i sidled, något som ju hockeyn i sig innehåller till stor del. Alltså rörlighet framåt, bakåt, i sidled och rotationsmässigt. 

-Du förespråkar ju och använder den s.k. 3 D-metoden, som väl innebär just rörlighet i sidled, framåt och bakåt?

Precis, men det gäller ju inte bara att hoppa jämfota så bra och mycket som möjligt. Jag jobbar mycket med biomekaniken, alltså vad som händer i kroppens ben bland annat. 

-Fysisk träning och försäsongsträning känns ju för oss "vanliga" som löpning ändlösa timmar i spåren och massor av skrotlyftning?

Jodå, vi har haft mycket löpträning i form av intervall i backe, med olika kampmoment inlagda. Alltså exempelvis 2 mot 2 som står och puttar/stångas och sedan upp i backen. Upp och ner och sidledes i backen bland annat. I går körde vi ett rejält mjölksyrepass med intervall och jag tycker vi fick ett riktigt bra respons på det. Killarna svarar upp bra på träningen, man är väldigt entusiastiska och taggade inför säsongen och det känns som en otroligt tajt grupp. För tillfället har jag individuella samtal med alla nyinkomna, och slås redan nu av just hur tajt gruppen är. 

-Om man tittar i övrigt på hela gänget, vilka skulle du säga sticker ut rent fysiskt ur gruppen?

Måste säga igen - Pontus Holmberg. Han känns grymt vältränad och för att plocka fram någon till måste jag nämna Marcus Bergman. Som även han tränat kolossalt hårt och är i extremt god fysisk form. Nu fortsätter vi med fysiken och kör fortsättningsvis tre gånger i veckan. Senare under hösten lägger vi in en annan typ av beep-test, mera hockeybaserad. 

-Bara att avslutningsvis säga tack till Helena Ambjörn, en extremt drivande och entusiastisk kvinna och det ska bli kolossalt spännande att se utfallet av hennes tankesätt och idéer under säsongen som kommer.

 

 
Bosse Wallin
 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB