Svenska Spel

Helena Ambjörn om försäsongsträningen

Publicerad: 2017-07-06 21:25

Vi har pratat med fystränaren Helena Ambjörn om fysträningen under senvåren och en koll på hur träningen kommer att se ut framöver.

Du har fått frågan tidigare, men kan du förklara vad 3D-träning innebär för de som missat det?

- 3D-träning handlar om att träna i de tre rörelseplanen; framåt-bakåt, sidled och rotation. Dessa rörelsemönster använder vi i vardagen och framförallt idrotten ställer höga krav på att kunna  röra sig i de olika rörelseplanen. 3D-träning handlar om att ha optimal förmåga att prestera i det man ska. I det här fallet hockey. Träningen går ut på att förbereda kropparna så mycket som möjligt för hockeyn och dess olika moment.

 

Många har intrycket att det inte är mycket styrka som det handlar om?

- Jo, det är jättemycket styrka fast på ett annat vis. I början när man testar på 3D-träning så känner man begränsningen i rörligheten först. Människor lever ett väldigt stillasittande liv idag, något som leder till stelhet i bland annat bröstkorgen, fotleder och knän. Under det första passet vi körde använde vi bara kroppen och jobbade mycket med bland annat utfallssteg. När spelarna kom tillbaka dagen efter berättade de att de kände en intensiv träningsvärk på ett annat sätt än tidigare.

 

Hur har det gått att köra 3D-träning med truppen? Har du fått några reaktioner från spelarna?

- Dels så tycker de att det har varit otroligt jobbigt, men samtidigt väldigt roligt. Trots att spelarna upplever mycket träningsvärk så känner de att det känns bra i kroppen. Men man känner sig sliten på ett annat sätt än att som exempel arbeta med enbart skivstång. Under försäsongen så har A-lagsspelarna tränat med antingen J18 eller J20, den träningsgrupp som passat dem bäst med tanke på hur de arbetar. Det har lett till att grupperna varit väldigt stora, cirka 30 spelare i varje grupp. Eftersom det inte finns obegränsat med träningsmaterial har det  lett till mycket stationsträning i olika grupper för att minska vilotiden så mycket som möjligt för spelarna. 

 

Hur ser det ut med försäsongsupplägget för de spelare som ännu inte anslutit till klubben?

- Jag har haft en bra kommunikation med de spelare som ansluter till hösten. Jag upplever att spelarna är väldigt intresserade av upplägget och vi har haft en bra dialog. Jag har skapat facebookgrupper med spelarna där jag publicerat instruktionsfilmer, men det är självklart svårt att förklara träningen i sin helhet på distans. Jag har främst försökt få spelarna att förstå hur upplägget ser ut. Sen får de försöka följa instruktionerna efter bästa förmåga. Men de jag har pratat med upplever jag alla har en bra ambition med hockeyn och de ligger inte på latsidan utan verkar otroligt taggade att visa framfötterna till hösten.

 

Hur kontrolleras den fysiska statusen på spelarna när de kommer tillbaka 1a augusti? Både när det kommer till de som ansluter först då, men även de som varit här tidigare men varit lediga en månad?

- De spelarna som varit med oss och tränat under våren har nu fyra veckors ledigt från lagträningen. Jag har skapat ett träningsupplägg för samtliga under de här fyra veckorna där det är fem träningspass i veckan måndag till fredag och sen ledigt till helgen. Jag har även facebookgruppen till hands där jag coachar och pushar på spelarna under tiden. När träningen drar igång igen första augusti så kommer vi ha tester på samtliga spelare. Testerna ser likadana ut för de spelare som tidigare varit här som för de nya och fokuserar på spänst, styrka och kondition. Vi har inte gjort några tester under våren på de spelare som varit här då spelare trillat in allt eftersom. Istället har vi lagt fokus på få igång spelarna i träningen på ett bra sätt.

 

Slutligen, hur känns det två månader in i uppdraget som fystränare för ett hockeylag, något som överraskat dig?

- Nej, det är inget som överraskat, jag tycker jag haft en bra koll sedan tidigare. Jag tycker dock att spelarna har varit otroligt ambitiösa och verkligen vill visa till hösten vad de går för. Jag tycker också vi haft en väldigt positiv känsla under träningspassen. Det är otroligt roligt att jobba med idrottsmän och folk som verkligen vill bli bättre. Till hösten när truppen är samlad kommer vi få mer tid att prata med, samt utveckla spelarna mer individuellt. Under våren har det varit mer generell träning, men till hösten blir det mer inriktat på spelarnas olika positioner i laget. Målvakter behöver lite annorlunda träning och även backar o forwards ska få mer individuellt anpassad träning. 

 
Peter Ståhlbrand
 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB