Kalix HC - VIK Hockey 2-4

10 februari 2018 19:30

VIK Hockey kunde under lördagseftermiddagen besegra Kalix i den första av två matcher under helgens bortaturné. En starkt bidragande orsak till segern var ett riktigt bra boxplayspel från de gulsvarta.


Första Perioden

Perioden börjar utan några större chanser där båda lagens försvar gör det bra och håller anfallande lag i sarghörnen. Sex minuter in i perioden får VIK spela boxplay efter att Adam Lidström åker ut två minuter för en Hooking. Johan Skiöld får matchens första farlighet i boxplayspelet när han tar tillvara på ett slarvigt uppspel från Kalix, han bryter in på mål men målvakten räddar. Med knappt en halv minut kvar av boxplayet så åker Jimmie Jansson ut två minuter för kneeing och Kalix får chansen i ett kortare spel fem mot tre. VIK reder dock ut hela boxplayspelet på ett bra sätt.

Strax efter det numerära underläget är avklarat går VIK till anfall, Lehmann lägger en lätt chipp till Fredrik Johansson som väntar ut målvakten och gör 1-0 till de gulsvarta. Strax efter är Kalix enormt nära en reducering när pucken först tar i stolpen och Dahlbom på returen liggandes kan rädda pucken.
Drygt 12 minuter in i perioden så drabbas VIK av ännu en utvisning när Wilmer Skoog får sitta två minuter i utvisningsbåset för holding the stick. VIK reder dock ut även denna utvisning på ett väldigt bra sätt. VIK har en bra period med fyra minuter kvar av perioden och kommer till några farliga anfall på rad. Det genererar inte i något mål, men däremot tvingar man fram ett powerplay med dryga tre och en halv minut kvar av perioden. Kalix reder dock ut det numerära underläget utan att VIK kommer till några riktigt heta chanser, närmast var Anthon Eriksson på en retur efter skott av Jesper Appel. Skotten i första 11-7
Sammanfattning första perioden
Att VIK leder efter den första perioden är mycket tack vare ett bra boxplay, dessutom visade Fredrik Johansson kyla vid ledningsmålet. Kalix har dock inte varit ofarliga, men det är i spelet fem mot fem som båda lagen skapat sina vassaste chanser.
Thomas Paananen om den första perioden
- Jag tycker första perioden är riktigt bra från våran sida. Vi gör en riktigt bra period på bortaplan och vi gör det vi har pratat om. Det enda jag tycker att vi har några utvisningar för mycket, men annars tycker jag det är våran period.
Andra perioden
Mindre än en minut in i andra perioden så drabbas VIK av ännu en utvisning när Johan Skiöld utvisas två minuter för hooking, det när Kalix är nära kvitteringsmål på en retur. I det numerära överläget så är det VIK som ökar på ledningen när Fredrik Johansson kommer fri efter pass av Lehmann och sätter ett handledsskott bakom Carlsson i Kalixmålet. VIK klarar även av resten av det numerära underläget utan några större problem.
Knappt sju minuter in i zonen så får VIK powerplay när Matej Svetlik blir utvisad två minuter för crosschecking. Det numerära överläget blir dock resultatlöst. VIK utökar dock ledningen drygt halvminuten efter man blivit fulltaliga då Fredrik Hetta, sin vana trogen, står framför mål och tar tillvara på en retur efter skott av Jimmie Jansson.
Kalix kan reducera till 1-3 när Maten Svetlik efter en fin passning får pucken på blå, kan avancera några skär och sen avlossar ett stenhårt slagskott som hittar in bakom Dahlbom. Kalix får ny energi efter reduceringen och sätter en stenhård forecheck. Norrlänningarna skapar även ett par riktigt vassa lägen, men har inte marginalerna på sin sida, samtidigt som Dahlbom står för ett par bra räddningar vilket förhindrar ytterligare reducering.
Med dryga fem minuter kvar av perioden så får Kalix spela ännu ett powerplay, denna gången är det Lehmann som blir utvisad två minuter för hooking. VIK reder dock ut även det numerära underläget när man återigen håller Kalix på utsidan och ligger bra i skottlinjen, de skott som avlossas av norrlänningarna i PP fastnar oftast på vägen fram mot mål. Den andra perioden slutar 2-1 till VIK, skotten 10-11
Sammanfattning andra perioden
Det kändes som att VIK hade kontroll på Kalix i den andra perioden, undantaget några minuter i mitten av perioden där Kalix reducerade och även hade bud på ytterligare en reducering. Båda lagen har fortsatt problem att skapa de riktigt heta chanserna i numerärt överläge.
Thomas Paananen om den andra perioden
- I andra perioden tycker jag att vi tar över mer och mer. Vi uppträder precis som vi vill göra och har fullständig kontroll på matchen. Trots att dom får in 1-3 där i slutet. Men en bra andra period.
Tredje perioden
VIK får ett powerplay drygt en halvminut i tredje perioden när Johan Pettersson åker ut två minuter för en hakning på Lehmann. Det numerära överläget blir resultatlöst för de gulsvarta, Fredrik Johansson är dock nära att göra sitt hattrick när han skjuter i stolpen på en retur.
Det känns som att VIK har god kontroll på händelserna under första halvan av den tredje perioden. Kalix har svårt att komma till några anfall alls och VIK skapar några hyggliga chanser. Ofta genom att sätta press på Kalixbackarna och återerövra pucken i offensiv zon. Efter 8:30 in i tredje perioden kan VIK öka på ledningen till 4-1 när Pontus Holmberg på bortre stolpen får mer eller mindre öppet mål på en retur.
VIK får spela powerplay igen när Anton Eriksson trampar på bra och blir trippad av Jens Andersson i Kalix, dock blir även det numerära överläget resultatlöst. Istället får Kalix chansen till ett powerplay strax efter man blivit fulltaliga när Fredrik Hetta blir utvisad två minuter för Hooking. VIK reder dock ut även det här numerära överläget.
Drygt fem minuter in i perioden så kan Kalix reducera till 2-4, det efter att ett uppspel fastnar och Kalix kommer i ett tre- mot ettläge, Appel försöker bryta en diagonalpassning men pucken styrs oturligt in i den egna kassen. Kalix är nära ytterligare en reducering med två och en halv minut kvar av perioden, men skottet tar i insidan av stolpen. VIK slår efter det läget en icing och Kalix tar en timeout med tekning i offensiv zon.
Kalix plockar keepern med två minuter kvar och sätter press i spel sex mot fem, men VIK fredar det egna målet bra. Med drygt en halv minut kvar så åker Kalixspelare ut när han utdelar en slashing på Jansson efter avblåsning. Skotten i tredje perioden slutar 9-11, totalt i matchen 30-29.
Sammanfattning av tredje perioden
VIK kom ut i väldigt bra till den tredje perioden och första tio minuterna av den tredje perioden är lagets bästa i matchen, man kan även där utöka ledningen till 4-1 under den perioden. Kalix får dock in en reducering och försöker sätta press under matchens sista minuter. Man kommer dock inte närmare än ett skott i stolpen.
Totalt sett över matchen så gör VIK en väldigt bra bortamatch, det känns som att laget har bra kontroll i spelet fem mot fem men det är spelet i boxplay som verkligen är det som sticker ut idag, då man under 12 utvisningsminuter stänger ner Kalix Powerplay på ett väldigt bra sätt.
Thomas Paananen om den tredje perioden
- Tredje känns som att det är en bra period, vi spelar av matchen på ett bra sätt och vi skapar även en hel del matcher. Vi gör ju också 4-1 där. Sen får dom lite energi när dom gör 2-4 efter ett misstag. Men jag tycker att vi reder ut det på ett bra sätt och vinner fullt rättvist
Boxplayspelet var lysande idag med tolv utvisningsminuter avklarade och i AllEttan Norra är VIK etta i boxplayligan med knappa 87%. Upplever du att det finns en trygghet i laget när det kommer till spel i numerärt underläge?
- Absolut, det hade vi innan jul också. Men vi har ett bra boxplay med bra spelare och vi har kommit överens om hur vi vill jobba i dom lägena. Där känner vi oss jättebra, oftast i matcherna så har boxplay gett oss energi också så mycket bra jobbat där.
Finns det någon speciell spelare eller formation som du vill lyfta fram efter dagens match?
- Jag tycker att dom flesta stämplar in bra. Jag tycker fjärdekedjan gör det jättejättebra hela matchen, dom kör och krigar. Sen tycker jag att en sån som Fredrik Johansson kliver fram och gör 1-0 och 2-0. Han visar varför han är våran kapten.