J20 i dramatisk avslutning

5 december 2017 08:00

Nu på onsdag 6/12, spelar VIK:s J20 en oerhört viktig match inför fortsättningen. Man möter Mora hemma och vi tog ett snack med tränaren Pär Hellenberg inför avgörandet:


-Med tanke på hur läget såg ut i slutet av sommaren, då 13 spelare lämnat för spel i andra klubbar, kunde du drömma om att laget, med två matcher kvar att spela, skulle toppa serien?

Alltså - när vi drog igång i augusti, så var väl känslan att om vi över huvud taget skulle ha några framgångar, så måste vi helt enkelt kämpa hårdare och stressa fram misstag hos våra kommande motståndare, om vi skulle vinna matcher. Men som det har sett ut nu, så har det ju visat sig att vi för matcherna spelmässigt. Vi spelar helt enkelt bättre hockey än våra motståndare. DET scenariot såg jag inte i augusti...

-Hur gick då tankarna inledningsvis när truppen var klar?

Tillsammans skapade vi en kravbild, både ledare och spelare, och bestämde att vi skulle agera som jag nämnde. Vi skulle vara jävligt obekväma och jobbiga att möta, Det var så vi började. Sedan fick vi undan för undan ihop gruppen, pusselbitarna föll på plats så att säga. Alla ville verkligen visa och bidraga till just lagarbetet. Men det var svajigt i början. När vi spelade "riktigt" som vi bestämt, då var vi bra. Men däremellan kom riktiga svackor. Vi var inte bra över hela banan, vi hade inte tryggheten i spelet. Vi spelade rejält i försvarszonen, men inte i anfallszonen där vi blev alldeles för naiva stundtals.

-När vände det här då och vad är och har varit nyckeln till framgångarna?

Alla är väldigt nyfikna och vill verkligen vinna matcher. Vi måste börja agera som vinnare och göra det vi kommit överens om. När vi väl började få ihop det, så kändes det direkt på atmosfären i omklädningsrummet efter match. Det var matcher där vi vann, men glädjen fanns inte där inne riktigt ändå, eftersom vi inte gjort det vi kommit överens om innan match. DÅ började det kännas riktigt.

-Förra veckoslutet tillbringade ni i Norrland, med tre tuffa matcher på lika många dagar. Hur orkade ni med det, fysiskt och mentalt?

Veckan innan hade vi slagit Djurgården med 6-0 i en riktigt bra match. Allting stämde. Efter det hade vi två träningar som var långt ifrån bra, innan vi mötte Leksand och vann klart igen - utan att spela bra dock. Då tog vi ett långt snack inom laget. Vi konstaterade att "nu ska vi på hockey-tour och leva som proffs i fyra dagar - nu har vi chansen att uppleva hur det är att vara hockeyspelare på heltid". Vi skulle ju helt enkelt äta, sova, spela och skita hockey i fyra dagar i följd! Det här blev förutom en "turné" med bara hockey, även en rejäl utbildning i livet som hockeyspelare. Alla fick känna hur det kunde vara, att känna sig som fulltidsproffs. Utfallet blev som bekant - bra...

-Nu möter vi Mora på onsdag, ett lag som varit litet besvärligt att möta hittills. 5-4 hemma efter straffar och 3-4 borta. Hur tänker du?

Vi måste betona och känna hur häftigt det här är. Att njuta av ögonblicket och stunden. Man måste lära sig att älska pressen, striden och kraven. Det är ju de här matcherna vi lever för! Vi har två matcher kvar - onsdag mot Mora och söndag mot Luleå. Vi kommer att ge allt!

-Hur ser det ut lagmässigt? A-laget är ju spelledigt och hur tänker du när det gäller att välja målvakt? Där har du ju två riktigt bra alternativ.

Vi får med Pontus Holmberg men tyvärr inte Hampus Wallin, vars fotskada inte tillåter spel ännu. När det gäller målvakterna så får det gå på känslan efter sista träningen (tisdag). Det svåraste är väl att berätta för den som inte spelar..

.......................

Avslutar Pär Hellenberg inför den här otroligt viktiga matchen. Som kan leda till fortsättningsseriens topp 10. Men så långt vill inte "Hellas" fundera ännu. "Det är onsdag som gäller och ingenting annat"...