Mariestad BoIS - VIK Hockey 4-1

8 mars 2018 22:15

VIK förlorade den första matchen i PlayOff nere i Mariestad. Matchavgörande blev de första minuterna i den tredje perioden där Mariestad vänder ett underläge med 0-1 till ledning med 2-1 på två mintuer. Mariestad vinner till slut matchen med 4-1, skotten i matchen 25-30


Första perioden

Matchen inleder med en sekvens på dryga fem minuter utan avblåsning, båda lagen får chansen att rulla på med sina kedjor och ge samtliga spelare läge att komma in i matchen. Båda lagen sätter högt tempo men är samtidigt noga med att inte bjuda på några lägen.
Matchens första heta chans kommer efter drygt fem minuter när Petter Mattsson undslipper markering helt framför Mariestadkassen, han avslutar med en snabb backhand, men Sandberg räddar. Strax efteråt kommer matchens första utvisning när Jimmie Jansson utvisas två minuter för slashing när Mariestadspelare bryter sig in på kassen.
VIK dödar av utvisningen väldigt bra under den första minuten, där Mariestad inte lyckas etablera tryck alls, istället lyckas de gulsvarta lyckas avlossa två skott. Mariestad skapar dock tryck under andra halvan av powerplayet, men Dahlbom och VIK står emot och klarar av det numerära underläget.
VIK får chans till powerplay drygt 13 minuter in i perioden när Jimmie Jansson väggspelar fint med Venuto, och Lögdal i Mariestad tvingas till en interference på Jansson för att undvika att den sistnämnde skulle få en högklassig målchans. VIK har ett bra uppställt spel med båda PP-formationerna som skapar ett antal riktigt bra lägen, allra närmast är Fredrik Hetta på att spräcka nollan, men Mariestad reder ut det numerära underläget med hårt jobb och en gnutta tur.
Spelet i fem mot fem fortsätter som tidigare under perioden i ett högt tempo från båda lagen. Perioden avslutas med ett jätteläge för Mariestad när man i ett omställningsläge slår en fin sidledspass, men Pontus Holmberg slänger sig uppoffrande för att freda det egna målet och hindrar med det hemmalaget från att ta ledningen. Skotten i första perioden 10-9
Thomas Paananen om den första perioden

– Jag tycker vi gör en bra förstaperiod på bortaplan. Jag tycker vi har en bra kontroll på matchen och flyttar pucken bra, så en helt okej förstaperiod.

Andra perioden

VIK inleder den andra perioden väldigt bra och pressar tillbaka Mariestad hårt under periodens första fem minuter, det mycket tack vare en hård och lyckosam forecheck. Med 04.45 på klockan i andra perioden så tvingas Mariestad ta en utvisning när VIK återigen vinner pucken i offensiv zon, det är Hernod i hemmalaget som åker ut två minuter för hakning. VIK etablerar även denna gång ett bra powerplay och sätter tryck på Mariestad, hemmalaget lyckas dock hålla tätt även denna gång.

Halvvägs in i perioden så etablerar Mariestad en längre period med spel i VIKs defensiva zon, hemmalaget skapar under den perioden några riktigt vassa chanser till att ta ledningen, men VIK håller tätt. 12.25 in i den andra perioden så Mariestad spela powerplay när Fredrik Johansson efter en tekningssituation lite oturligt åker ut två minuter för tripping. VIK dödar dock av det numerära underläget på ett mycket bra sätt och hindrar Mariestad från att komma till något avslut på mål.
VIK är väldigt nära på att ta ledningen minuten efter när Johan Skiöld vinner en åkduell mot en back i Mariestad, han bryter in på kassen men Sandberg räddar, VIK är dock nära på returen när Fredrik Johansson och Conny Strömberg fyller på bra. Strax efteråt är det istället Mariestad som är nära att ta ledningen när man i en omställningssituation har en spelare helt ren som släpar lite bakom, avslutet går dock strax utanför.
VIK tar ledningen med fyra sekunder kvar av den andra perioden. VIK jobbar genom Conny Strömberg till sig pucken i offensiv zon och Conny slår en bra diagonalpassning till Kenny Källström som avslutar, på returen lyckas Fredrik Johansson påpassligt slå in matchens första mål. Skotten i andra perioden slutar 9-10
Thomas Paananen om den andra perioden
– Jag tycker andra perioden har en ganska jämn matchbild och jämn period. Mariestad har några chanser, men jag tycker vi borde ha gjort några mer mål än det där vi fick i slutet. Men ändå en helt okej andraperiod också. Vi hade en bra känsla inför tredje.

Tredje perioden

Den tredje perioden inleds med spel fyra mot fyra då Kevin Weiskog och Lucas Larsson efter slutsignalen i andra perioden fick två minuters utvisning var för roughing. VIK drabbas av en utvisning 47 sekunder in i perioden när Roman Semjonov i hemmalaget bryter in på kassen och Alexander Lindelöf i VIK åker ut två minuter för slashing. Mariestad får därigenom spela 1.13 i spel fyra mot tre. Mariestad kvitterar i det numerära överläget när Erik Olsson styr in 1-1 efter backskott.

Trettio sekunder senare får Mariestad ännu ett läge i powerplay när Kenny Källström åker ut två minuter för tripping. Mariestad behöver bara 16 minuter i det numerära överläget innan Eddie Davidsson slår in 2-1 på en retur efter att VIK inte får undan pucken.
Efter den stora kallduschen för de gulsvarta så sätter VIK högsta fart och pressar tillbaka Mariestad rejält med flertalet heta chanser kommande minuter. Pressen avtar efter några minuter och istället så etablerar Mariestad ett längre anfall. VIK är under hård press under den perioden där både Jesper Cederberg och Anthon Eriksson täcker skott uppoffrande.
Strax efteråt är Fredrik Johansson väldigt nära att kvittera när han har en mycket farlig styrning på en vacker skottpass från Jesper Appel, men Sandberg klarar även det. Strax efteråt så slarvar VIK på offensiv blå och Mariestad ställer om i ett två- mot ettläge. Mariestad kan där göra 3-1 efter att pucken tar på en Mariestradskridsko och går in i mål. Direkt efter målet så tar Thomas Paananen time-out med 51.56 på klockan.
Med 16.41 på klockan så får VIK chansen i Powerplay när Christoffer Hägg i Mariestad får två minuters utvisning för Hooking. Halvvägs in i det numerära överläget så tar VIK ut Dahlbom och väljer att spela med en utespelare extra med 2.08 kvar. Mariestad håller dock ut och kan med 32 sekunder kvar göra 4-1 i tom bur. Skotten i tredje perioden 6-11, totalt i matchen 25-30.
Thomas Paananen om den tredje perioden
- Den börjar ju olyckligt med massa utvisningar och sådär. Dom gör ju både ettan och tvåan i spel fyra mot tre. Tredje målet så tappar vi pucken på blålinjen och det blir en kontring. Sen fyran sätter dom i tom bur.
- Det är 1-0 till matcher nu till Mariestad nu, men vi ska studsa upp igen på lördag.
Till helgen väntar två hemmamatcher och vi har fortfarande allt i egna händer, vad i spelet är det som måste upp någon nivå för att vända på detta?
- Jag tycker ändå att spelet i stort är bra, men vi behöver bli mer effektiva och sätta våra målchanser. Vi måste bli mer desperata i sista tredjedelen, hota mera mot kassen i förstaläget. Det är det som den spontana känslan såhär direkt efter matchen.