Svenska Spel

Länsderby-dax!

Publicerad: 2017-10-05 18:41

Då var det dags igen för ett hett länsderby:

Och guskelov att det spelas inomhus och inte som på bilden i ingressen. Tagen på Rocklundas uterink under den tidsepok då man mer frekvent spelade mot just IFK Arboga. Det var 1941 som de här båda klubbarna möttes för allra första gången. Det skulle bli 20 raka VIK-vinster, innan IFK stack emellan med en seger i DM med 9-8. Därefter följde  ytterligare 15 VIK-vinster i rad, innan klubbarna skildes åt i seriesystemet.

Det dröjde fram till 2002 innan man åter drabbade samman i seriespel och sedan dess har man mött varandra 27 gånger och nu återigen i seriespel. Vi som minns, ser tillbaka en månad litet drygt, då man spelade mot varandra i Köpings-Cupen, med VIK som vinnare med 5-1 

Fredagsmatchen blir den 72:a genom tiderna totalt räknat och själv lyfter jag gärna fram den första matchen jag såg lagen emellan. Det var 1959 och VIK vann med 15-2! Just på Rocklundas uterink, där man spelade hockey på bandybanan, på tvären! Ända fram till 1965.

Nu är det 2017 och i veckan spelade VIK:s lagkapten Fredrik Johansson sin 462:a seriematch i VIK. Det placerar honom som nummer tre genom tiderna i det avseendet. Efter suveräne Marcus Söderkvist (734) och Andreas Lindh (535). "Freddan" ligger på åttonde plats i VIK:s poängliga genom tiderna med sina 245 poäng - två bakom Kent"Putte"Persson som stannade på 247. 

Så - matchen spelas i Hockey-Ettan, visst, men det är derby och alla matcher av derbykaraktär får det att pirra särskilt mycket - åtminstone i mitt nervsystem. Det brukar vara en del rävspel och Arbogas Lenny Eriksson kan en del tricks. Minns förresten för 10 år sedan, när dåvarande IFK-tränaren Ulf Weinstock helt sonika struntade i värmningen före matchen! Han lät killarna vara ute och lira litet fotboll i stället...

 

 
Bosse Wallin
 

Copyright © 2015-2018 Västerås IK

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB