Skövde IK - VIK Hockey 1-2

10 januari 2018 22:15

VIK vann med 2-1 i kvällens bortamatch mot Skövde IK. Det efter att man gick ifrån till en tvåmålsledning i början av andra perioden och sen höll undan trots en reducering från Skövde i tredje perioden.


Första perioden

Matchens första heta chans kom efter två minuter när Skövdespelare får friläge efter felpass i egen zon av gulsvart spelare, men Dahlbom räddar. Efter dryga sju minuter fick Fredrik Johansson ett vasst skottläge mitt i banan, men sköt strax utanför. I övrigt var första halvan av första perioden utan större chanser, kanske ett resultat av att lagen har bra koll på varandra då det var fjärde mötet för säsongen.

Cirka 12 minuter in i perioden så skapade VIK två bra chanser, först fick Skiöld ett bra läge efter fin pass av Mattisson, men utan resultat. Precis efteråt så fick även Mattsson en fin chans efter ännu en fin pass från Mattisson, men pucken utanför.

Med knappa minuten kvar av perioden så skapade andrakedjan ännu en bra chans, där pucken hittade fram till Bergman framför mål, men Hultstrand håller tätt. Den första perioden slutar 0-0, Skotten 6-9.

Sammanfattning första perioden

VIK växte sig in i perioden mer och mer, under andra halvan av perioden var man det bättre laget, men det ville sig inte i avsluten. Framförallt andrakedjan med Bergman, Skiöld och Mattisson skapade bra chanser.

Andra perioden

VIK tilldömdes straff 24 sekunder in i perioden när Jansson fick benen kapade efter att från kanten fintat bort målvakten och bara skulle lägga in pucken i öppet mål. Skiöld tog till vara på straffen på bästa sätt när han fick in pucken under Hultstrand och 1-0 till VIK.

Drygt tre minuter in i perioden gjorde Fredrik Johansson 2-0 för de gulsvarta när han sköt pucken mellan benen på Hultstrand. Det efter en fin aktion av Lehmann, när han tog sig förbi sin back på utsidan och lade in pucken snett bakåt till Johansson i slottet.

VIK dominerade spelbilden totalt under starten av andra perioden och knappt sex minuter in i perioden fick man matchens första powerplay. De gulsvarta befinner sig i offensiv zon under nästan samtliga två minuter, med åtta sekunder kvar av det numerära överläget så åkte dock Marcus Bergman ut två minuter för slashing, då domare Röhr ansåg att han är för het i jakten på pucken mot målvakt Hultstrand.

Skövde skapade sin hetaste chans under första halvan av perioden i sitt numerära överläge då man fick en vass chans i slottet, men Dahlbom klarade det läget och VIK redde ut det numerära underläget.

Matchbilden jämnade ut sig efter utvisningarna och under resten av perioden turades lagen om att anfalla utan de riktigt vassa chanserna. VIK vann den andra perioden med 2-0 och skotten slutade 11-6 i gulsvart favör.

Sammanfattning andra perioden

VIK kom ut riktigt starkt i den andra perioden och gjorde två mål under periodens inledande skede. Efter halva perioden, när lagen haft varsitt powerplay, jämnade perioden ut sig och inget av lagen skapade några direkt vassa chanser efter det.

Tredje perioden

Knappa tre minuter in perioden fick VIK spela powerplay när Skövdespelare åkte ut 2+2 minuter, den första för tripping och den andra för abuse. Trots mycket tid etablerat spel i offensiv zon var de gulsvarta aldrig riktigt nära att utöka ledningen, närmast kom Fredrik Johansson med en styrning efter inspel av Lehmann.

Drygt nio minuter in i perioden åkte Morgan Hassel ut två minuter för holding. Skövde skapar inget vidare tryck i sitt PP, men från ingenstans blixtrade man till med ett stolpskott. VIK lyckas dock reda ut det numerära underläget.

Strax efter VIK blivit fulltaliga fick Kevin Weiskog ett gyllene läge när han frispelades med en vacker pass från Lindelöf från egen zon, men skottet räddades. Efter 12.47 fick VIK återigen spela PP efter en slashing av Skövdespelare. VIK etablerade inget vidare spel i PP, istället var det Skövde som med fem och en halv minut kvar av perioden reducerade i BP efter dåligt spel i egen zon av de gulsvarta.

När klockan stod på 18.38 så tog Skövde Timeout och plockade även målvakten. Skövde etablerade tryck under slutet och avlossade ett par skott men Dahlbom håller tätt. Perioden slutade 1-0 till Skövde, skotten i tredje slutade 9-9.

Sammanfattning tredje perioden

Den tredje perioden är den klart sämsta med gulsvarta ögon. Trots sex minuter i powerplay så skapade man knappt några chanser, istället så gav man Skövde chansen att komma in i matchen genom slarvigt spel i powerplay. De gulsvarta redde dock ut matchen, mycket tack vare en stabil sista utpost i Marcus Dahlbom.

Sammanfattning av matchen

VIK är sett över hela matchen värda tre poäng, då man under matchen skapade fler och bättre chanser än Västgötarna. Dock lämnade delar av matchen, framförallt den tredje perioden, mer att önska då man bjöd in Skövde i matchen. Sin vassaste period i matchen hade de gulsvarta över tjugominutersperioden i andra halvan av första perioden och första halvan av andra perioden då man skapade sina vassaste chanser och även kunde gå ifrån till 2-0. Trots reducering från Skövde höll VIK undan och Marcus Dahlbom gjorde ännu en stark insats när han räddade 20/21 skott. Gulsvart är nu fortsatt obesegrade med elva av tolv möjliga poäng efter fyra omgångar.

Thomas Paananen om matchen

– Första perioden tycker jag vi gör det bra, ligger på rätt sida och kontrollerar matchbilden på ett bra sätt. Vi skapar en hel del chanser i första också och skulle kunna göra något mål där. Men en helt okej period för att vara på bortaplan.

– Andra perioden är ännu bättre och det känns som om att det är vi som dikterar villkoren. Vi gör två mål, ett på straff och ett riktigt snyggt kombinationsspel mellan Lehmann och Fredda Johansson. Vi borde dock gjort fler mål i andra perioden och skulle ha dödat matchen där. Vi skapar hur mycket "röda avslut" som helst.

– Sen tycker jag vi inleder den tredje perioden helt okej också, fram till vi får det där powerplayet på fyra minuter. Där går vi ner oss i tempo och blir alldeles för omständiga. Det är rent slarv från vår sida kan jag tycka. Vi har inte råd med slarv när vi inte är effektiva nog. Skövde kommer då in i matchen med sitt mål i shorthanded. Det blir onödigt spännande i slutet även om jag tycker att vi vinner rättvist.

Marcus Dahlbom stod återigen för en väldigt bra insats, vad betyder det med en stabil sista utpost?

– Det betyder självklart jättemycket och det blir ju inga lätta matchbilder för honom heller. När vi ligger på och ligger på som i andra perioden. Det blir mycket kontringar och slumpskott när dom skapar chanser. Jag tycker han blir bättre och bättre för varje match, så det är naturligtvis väldigt skönt.

Är det någon annan spelare eller formation du vill lyfta fram idag?

– Manne Mattisson vill jag lyfta fram, jag tycker han i de två första perioderna var vår bäste forward där han skapar otroligt med chanser, med foina framspelningar till Skiöld och Bergman. Sen tycker jag att Alexander Lindelöfs passningsspel och genomskärare också ska lyftas fram, han är otroligt bra i sitt passningsspel idag.

Spelet i tredje perioden lämnade en del att önska, vad är din snabba analys om att ni tappade spelet där?

– Det är så svårt att säga såhär på rak arm, men vi är väl inte det första laget som går ner oss när det blir ett powerplay på fyra minuter. Det är ju där jag känner att vi skulle ha gjort ett mål istället för att börja spela för omständigt. Men jag lägger inte för stora växlar vid det, vi kommer naturligtvis prata kring det. Men jag tycker ändå det är starkt att vinna matchen, det var därför vi kom hit.

Målskyttar

0-1 20.24 Skiöld På straffslag

0-2 23.20 Johansson (Lehmann, Jansson)

1-2 54:27 Johansson (Andersson) Spel i boxplay

Utvisningar

SIK 0x2, 2x2, 1x2

VIK 0x2, 1x2, 1x2

Skott

21-29 (6-9, 6-11, 9-9)